1. liga

Podzim na západě: Senzační výkony nováčka a Tygrů, zklamaný Suchdol

Na podzim bylo v západní části 1. ligy odehráno 13 z 18 kol základní části, které hodně napověděly o rozložení sil všech účastníků. Největší zklamáním je zajisté Suchdol nad Lužnicí, který se potácí ve spodních patrech tabulky.

Na druhé straně vyčnívají oproti loňským sezónám výkony Tygrů Mladá Boleslav, kteří se společně s Karlovými Vary a Kelty 2008 drží v první trojici.

Všem trenérům a funkcionářům jsme položili čtyři otázky, které zmapují jejich spokojenost s účinkováním v soutěži.

Otázky pro trenéry či funkcionáře:

1) Jak hodnotíte podzimní část sezóny?

2) Jak proběhne zimní příprava? Máte již naplánované nějaké přípravné utkání?

3) Na čem chcete přes zimu nejvíce zapracovat?

4) Jaký je váš cíl pro jarní část sezóny?

Lukáš Nevosad (trenér Tygři Mladá Boleslav)

1) Podzimní část celkově musím hodnotit pozitivně oproti loňsku, kdy jsme se potáceli na chvostu tabulky. Je to velké zlepšení, když jsem tým přebral před sezonou v roli trenéra, tak bych asi za aktuální bodový zisk a umístění byl spokojený a bral ho všema deseti, avšak po průběhu a vývoji tabulky v průběhu podzimu mě velmi mrzí dva poslední zápasy, kdy jsme ztratili body doma s Dobřany a  v Třemošné. Na klukách byla už vidět velká únava a ztráta koncentrace, což se nám na jaře nemůže stávat, jestli chceme pomýšlet na úspěch.

2) Zimní příprava nám začíná 11.ledna a budeme trénovat 3-4krát týdně v tělocvičně, ale dle počasí využijeme i venkovní prostory. Pracovat budeme především na celkovém zlepšení fyzické kondice, co nejdříve se chceme dostat na hřiště, abychom se sžili s naším novým povrchem, na kterém to není ještě úplně ono. K přátelským utkáním jsme oslovili Kert, případně oslovíme jiný špičkový extraligový tým.

3) Těch činností, ve kterých se musíme zlepšit je opravdu hodně, ať už jde o větší zapojení útočníků do bránění nebo obráceně, kdy beci málo podporují útok. Především se však musíme zlepšit v domácích zápasech, kde máme na podzim velice špatnou bilanci a naše nasazení a chuť do hry mi při nich přijdou často velmi malé na domácí zápasy. Příkladem je utkání s Dobřany, kdy přišlo hodně diváků a my je svým výkonem velmi zklamali. To se nemůže stávat, prohrát se doma může, ale po nějakém výkonu, a jak se říká po odježdění zápasu po zadku. Pak jsou to přesilovky, které jsme vcelku proměňovali, ale na mé oko to prostě nebylo podle představ.

4) My se i po vydařeném podzimu budeme držet našeho předsezónního cíle, kterým byla premiérová účast v play-off, dále se může stát cokoliv a bude záležet na aktuální formě. Co mě však rozlaďuje je nedomyšlený formát předkola, které je od 1. do 6. místa úplně zbytečné, nad tím by se mohli myslitelé této části sezony zamyslet. Příklad nám dává extraliga, která si ho zrušila.

Ondřej Beneš (trenér SK Kelti 2008)

1) Jako nováček soutěže jsme vstupovali do podzimní části s velkým nadšením a zároveň velkým respektem. Naše předsezonní cíle byly velice skromné a mohu tedy prohlásit, že se nám je podařilo nejen naplnit, ale i výrazně překonat. A to navzdory tomu, že jsme se potýkali s velkou marodkou a dalšími problémy, které oslabovaly náš kádr, a museli jsme proto občas sestavu na zápasy doslova „lepit“. Příjemným zjištěním bylo, že jsme dokázali být téměř ve všech zápasech důstojným soupeřem.

2) Zimní příprava začne v prvním lednovém týdnu, v plánu jsou tréninky v tělocvičně a rád bych obzvláštnil přípravu na jaro ještě něčím netradičním. Ale to je ještě v jednání, takže nebudu prozrazovat více. Přípravná utkání budeme ještě domlouvat.

3) Letní příprava probíhala pod vedením hokejisty Martina Podlešáka a musím říct, že jsme z ní čerpali v průběhu celého podzimu. Takže bych byl rád, kdybychom vedli zimní přípravu v podobném duchu, i když tentokrát to bude již pravděpodobně bez Martina. Příprava „A“ týmu bude povinná i pro dorostence, které budeme chtít v průběhu jara opět zapracovávat do sestavy.

4) S postupem podzimu jsme přehodnocovali a posouvali naše cíle směrem k jaru. Takže nyní jsme si vytyčili za cíl udržet se v první šestce po základní části, přestože při pohledu na aktuální tabulku, která je velice vyrovnaná, víme, že nás nečeká nic lehkého.

Jakub Pavel (vedoucí mužstva HBC Hostivař)

1) Podzimní část sezony musím hodnotit s rozporuplným pocitem. Na začátku sezony jsme měli vysoké ambice, které bezesporu odpovídaly složení týmu. V důsledku souběhu několika zdánlivě nesouvisejících skutečností se nám prozatím nepodařilo naladit hráče tak, aby fungovali jako jeden tým, což nás stálo hned několik bodů. S ohledem na stanovené cíle nám nezbývá hodnotit podzimní část sezony jinak, než negativně.

2) Průběh přípravy bude předmětem interní diskuze mezi vedením a trenérem týmu. Věřím ovšem, že bude pestrá a náročná, aby hráče nejenom bavila, ale také byla dobrým odrazovým můstkem pro jarní část soutěže. Přátelská utkání prozatím nemáme domluvena.

3) V přestávce se musíme zejména zaměřit na přístup hráčů k tréninku a kolektivnímu pojetí hokejbalu jako sportu a dále na vzájemný respekt všech osob, kteří náš tým tvoří. Může to znít sice jako klišé, ale uvedené věci tvoří sportovní výsledek a pokud se včas nevzpamatujeme, tak pro nás sezona skončí nepříjemným překvapením.

4) Cíle je třeba stanovovat postupně, věřím, že pokud se nám podaří zlepšit výše uvedené věci, tak se dostaví i výsledky na hřišti a očekávaný úspěch.

David Ryss (trenér HBC Nové Strašecí)

1) Využiji příležitosti a odpovím zeširoka. Co se týče sportovních výsledků tak nám nevyšel začátek sezony, kdy jsme doma rozdávali body svými chybami (Suchdol, Ml. Boleslav, K. Vary), sklouzli jsme se v Berouně na novém povrchu, pak zápas blbec v Liticích. Postupem času se nám začalo výsledkově dařit, ale to už bohužel končil podzim. A závěrem k soutěži samotné. Letošní model národní ligy je nastaven tak, že v základní části probíhají pouze přáteláky. O všem důležitém v souvislosti s play-off se rozhodne až v nadstavbě. Model soutěží národních lig je k zamyšlení, soutěž není atraktivní a její úroveň upadá, přičemž finanční náročnost stoupá (nároky na jednotné úbory atd.). Myslím, že je na programu dne popřemýšlet o novém formátu, který bude atraktivní pro diváky, kterých kolem hřišť vidím čím dál méně. S jedním nápadem už přišli kluci z Přelouče.

 2) Zimní příprava pro nás de facto už začala, dobrovolně chodíme hrát bendy 3 na 3 ve třetině (za každého počasí). Fyzičku začneme nabírat začátkem ledna, čekají nás kruhové tréninky, běhání, skákání. Přípravná utkání zatím neřešíme, ale myslím, že si vyjdeme vstříc s klukama z Dobřan, či Keltama, možná s někým z Kladna. Dlouho jsme taky nehráli s Rakovníkem. Uvidíme.

3) V první řadě utužíme partu při bendy a následně u prší a pak se vrhneme na shazování kil a na nabrání fyzičky. Taktické věci začneme pilovat až těsně před soutěží a následně již v mistrovské části, až počasí trochu dovolí a začneme se scházet v hojném počtu.

4) Do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát! Máme na to v soutěži porazit každého a stejně tak jsme schopni s kýmkoliv prohrát, takže cíl je jasný. Vyhrát v Jindřicháči první zápas jara.

Václav Šlehofer (hrající trenér Snack Dobřany)

1) Myslím, že jsme vyhořeli doma se Strašecím, to měla být výhra. Určitě nás zvedl příchod Jana Marka do branky a do jara tak budeme mít kvalitní brankářské trio Marek, Košńar a nesmím zapomenout obrovský talent - 16-letého Marka Hájka, který hájí branku v obou našich dorostech. Celkově to mohlo dopadnout lépe, ale buďme při zemi. Uspokojení však v našem táboře určitě vládnout nebude, spíše odhodlání a chuť do jara musíme mít v hlavách.

2) Bude náročná, ono to u nás ani jinak nejde, my totiž úspěšní být chceme, ačkoliv nám v kádru převážují mladíci. Chceme ji však udělat i  zároveň pestrou, tak, aby kluky zaujala a nebrali ji jako nutné zlo. Co se týká přípravy, určitě chceme odehrát utkání a dokonce několik, zápas je zápas a ukáže Vám spoustu věcí.  Některé již v plánu máme, zatím jsme ve stadiu vybírání vhodných termínů.

3) Uvidíme, co nám počasí dovolí, nicméně v tomhle být konkrétní určitě nechci a nebudu. Víme, kde nás tlačí bota, ale také známe naše přednosti a i ty chceme zdokonalovat. Je toho zkrátka dost.

4) Slůvko cíl moc nemusím, spíš než si klást cíl, chceme něčemu věřit a za tím si půjdeme, to se týká umístění a sportovní stránky. Hlavní snahou však zůstává, vychovat co možná nejvíce kvalitních mladíků pro náš seniorský tým v Dobřanech. Závěrem bych chtěl všem svým spoluhráčům, svěřencům, ale i soupeřům popřát touto cestou pohodové a klidné Vánoce a zdraví, elán, úspěchy a chuť (nejen do hokejbalu) v novém roce 2015.

Pavel Hadač (Suchdol nad Lužnicí)

1) Po podzimní části jsme se s pouhými dvanácti body body usadili na předposlední příčce tabulky. Tento výsledek je pro nás a zejména pro naše fanoušky samozřejmě velkým zklamáním. Jedná se o nejméně povedenou část soutěže, kterou jsme v dosavadním pětiletém působení v 1.Nhbl absolvovali.  Herní projev není tak špatný, jak by se dle výsledků mohlo zdát, trápí nás však střelecká nemohoucnost. Na každý gól se hodně nadřeme a mimo tragického utkání v Jindřichově Hradci nám každé utkání uteklo pouze o branku.

2) Vzhledem k dosavadním  výsledkům plánujeme letošní zimní přípravu pojat opravdu zodpovědně. Mimo standardních tréninků máme v plánu víkendové vícefázové tréninky v tělocvičně. Pokud budou příznivé klimatické podmínky rádi bychom naše hřiště proměnili na zimní kluziště a hraním hokeje přípravu hráčům zpestřit. Přípravné utkání zatím žádné naplánované nemáme.  Loňském roce jsme se zúčastnili přípravného turnaje v plzeňské hale, takže bychom něco podobného chtěli podniknout i letos. 

3) Našim hlavní cílem je zapracovat na fyzičce teamu a zejména na koncovce. Dále bychom chtěli zlepšit schopnosti v rozehrávce a v souhře, k těmto účelům máme naplánovaný florbal. Naše současná hra staví zejména na tvrdší hře spoléhající na převahu v soubojích u mantinelů. Z povahy florbalu bychom chtěli, aby si většina teamu osvojila rychlou kombinační hru, ve které máme oproti soupeřům rezervy.

4) Náš cíl je jasný, i přes současné nepříznivé postavení v tabulce se chceme probojovat do skupiny pro závěrečné boje v play-off. Doufáme, že nás jaro zastihne v dobrém herním rozpoložení a že zúročíme zimní přípravu. Po prvním a druhém místě z posledních dvou ročníků, by byla neúčast v play-off velkým zklamáním pro celý suchdolský hokejbal.