1. liga

Překvapení: Tygři z Boleslavi zničili Vary a dotáhli se na čelo

1. NhbL Západ – Podzimní část druhé nejvyšší soutěže v České republice se zběsilým tempem blíží ke svému konci. S obrovskou formou se v současné době potýkají hráči Mladé Boleslavi, která si v posledním kole vyšlápla na lídra z Karlových Varů na jeho hřišti!

Kromě této senzační výhry se urodila také porážka Hostivaře či důležité vítězství Suchdolu.

Suchdol nad Lužnicí se v závěru podzimní části snaží zachránit nedobře rozehranou sezónu, na domácí půdě chtěl bodovat proti Novému Strašecí. Domácí přistoupili k utkání zodpovědně, jejich výkon ale snižovala častá nedisciplinovanost. Strašecí z deseti nabídnutých přesilovek skórovat nedokázalo, v zápase se nakonec ani jednou neradovalo. Suchdol se prosadil třikrát, díky čemuž duel dotáhl k vítězství v poměru 3:0. Tříbodový zisk ho z předposlední pozice neodlepil, svým soupeřům se ale výrazně přiblížil.

Na výhru Suchdolu nedokázala v souběžně hraném duelu zareagovat Třemošná. Ta v derby vyzvala Jindřichův Hradec. Vyrovnaný duel měl velký náboj, domácí dokázali favorizovaný Olymp přestřílet, avšak v celkovém součtu jim to nebylo vůbec nic platné. Jindřichohradečtí si nakonec domů odvezli vítězství v poměru 4:2, díky kterému se posunuli již na čtvrté místo prvoligové tabulky.

V souboji o místa zaručující účast ve vyřazovacích bojích si to proti sobě rozdaly Dobřany a Plzeň. Domácí Šneci vstoupili do klání o poznání aktivněji a z úvodního tlaku vytěžili dvě vstřelené branky. Soupeř z Litic však zbraně nesložil a zápas ještě dokázal zdramatizovat. Zbytečné chyby hostujících hráčů nakonec darovaly Dobřanům vítězství 4:1.

"Gratuluji domácím. Bohužel jsme zápas vůbec nezvládli a to hlavně děním na vlastní střídačce. Nešvar, který musíme do dalšího zápasu vyřešit. Bohužel někteří hráči vůbec nepochopili, že hrají první ligu, a že by měli být hlavně k sobě přísní a přijmout kritiku. V závěru jsme domácí zatlačili, ale po další hrubce u naší brány, bylo rozhodnuto. Při vší úctě k domácím, jsme z 80% výsledku napomohli tím, že pro některé naše hráče je nejdůležitější vlastní hrdost a pak výsledek. Musíme vyvodit z toho důsledky dřív, než bude pozdě," řekl o zápase lodivod litické lavičky Karel Topinka.

Na závěr souhrnu jsme si nechali šokující výsledky západní skupiny uplynulého víkendu. Favorizovaná Hostivař směřovala pro tříbodový zisk na půdu nováčka z Berouna, jenže ne všechno šlo tak, jak se předpokládalo. Kelti předvedli famózní výkon korunovaný šestibrankovým přídělem do sítě celku z hlavního města. Za hosty dokázal pouze kosmeticky upravit skóre Ondřej Palička. Hostivař si domů odvezla porážku 6:1, po které je až pátá. Nováček zažívá zatím vynikající sezónu, Kelti 2008 jsou na místě třetím.

Posledním duelem víkendu byl šlágr mezi Mladou Boleslaví a Karlovými Vary. V hodně bojovném zápase měli hosté od úvodního vhazování překvapivě navrch, s čímž CSKA zjevně nepočítalo, důkazem je trest Soukupa do konce utkání za nesportovní chování. Na první branku se čekalo až do druhého dějství, když za Tygry přesilovou hru využil kapitán Bernard. Za relativně nadějného výsledku pro domácí duel dospěl do bláznivé poslední pětiminutovky. Po gólech Patrika Sýkory a Kollmana bylo s domácími hokejbalisty zle. Definitivní tečku za duelem udělal ve dvojnásobné přesilové hře Kosina. Tygři si tak domů odvezli nečekané vítězství 4:0.

„Do Karlových Varů jsme jeli se zdravým respektem k soupeři, ovšem všichni jsme věděli, že je ve hře bodové dotažení se právě na Vary, což by bylo povzbuzení do zbytku sezony, myslím si, že jsme soupeře předčili v pohybu i v počtu brankových příležitostí, kluky musím pochválit, jelikož jsme díky marodce odjeli na toto utkání pouze v 10 ti hráčích do pole a všichni do jednoho plnili mé taktické pokyny, to byl základ úspěchu, nesmím opomenout ani Michala Turczyna v brance, který velice slušně zachytal, čeho lituji jsou dvě zranění z tohoto zápasu, kdy nám nedohráli dva hráči. Dále musíme pracovat však na spoustě herních situací, především na přesilových hrách, jelikož v nich jsme měli o osudu zápasu rozhodnout daleko dříve," sdělil po utkání kouč vítězného mužstva Lukáš Nevosad.