1. liga

CSKA nečekaně ztratilo v Plzni, nabídnuté šance nevyužili Tygři ani Hostivař

1. NHbL Západ – Na západě se minulý víkend rozhodně nehrálo podle papírových předpokladů. První tři týmy tabulky nedokázaly zvítězit, čehož dokonale využili čtvrtí Kelti.

Program odstartuje soubojem Jindřichova Hradce a Keltů. Domácí vstoupili do vyrovnaného souboje o něco lépe, z čehož vytěžili po první části nejtěsnější možné vedení. V periodě druhé se duel zase o něco zdramatizoval, v konečném součtu se ale nic nezměnilo. Olymp porazil nováčka 3:2 a připsal si do tabulky tři body.

Favorizovaná Hostivař si dojela pro tříbodový zisk do Suchdolu nad Lužnicí. Domácí nemají úplně nejlepší formu v úvodu sezónu a nedařilo se jim ani nyní. S favoritem se sice drželi dvě třetiny, nakonec se ale museli sklonit před vysokou porážkou 3:7. „Soupeř od začátku aktivně napadal naši rozehrávku a snažil se o rychlé vstřelení branky, což mu naštěstí nepodařilo. V první třetině jsme si vytvořili několik brejkových situací z nichž se nám bohužel pouze 2 podařilo proměnit. Během zápasu se nám postupně podařilo převzít aktivitu a po vyrovnání skóre dvěma rychlými góly odrazit snahu domácích o zvrat v utkání,“ řekl o utkání Jakub Pavel, trenér Hostivaře.

Kompletní, nedělní kolo na západě odstartujeme právě soubojem trápícího se Suchdolu nad Lužnicí, který nedokázal na výkony z předchozích sezón a v současném ročníku tápe na chvostu tabulky, a Keltů, kteří jako nováček předvádí vynikající výkony. I v tomto zápase se celku z Berouna dařilo lépe, což potvrdil již v první periodě, ve které si vypracoval nadějný dvoubrankový náskok. Konstatní rozdíl s drobnou úpravou dokázal udržet až do závěrečné sirény a nakonec si na konto připsal vítězství v poměru 5:3.

Tato výhra přiblížila Kelty 2008 první trojici. Jak je to možné? Úvodní tři týmy skupiny západ překvapivě padly a situace na čele se tak jeví zase o něco dramatičnější.

Jako první se podíváme na zápas plzeňských Litic se suverénním lídrem z Karlových Varů. Hostující CSKA mělo v zápase střeleckou převahu, dobře pracující obrana plzeňského celku jim toho ale příliš nedovolovala. Vedení z první části se domácím dařilo držet i po zbytek duelu, Karlovarští sice dokázali náskok umazat, z vyrovnání se ale příliš dlouho neradovali. Litice z Plzně nakonec senzačně udolaly lídra z Karlových Varů v poměru 4:2!

„V zápase jsme neměli co ztratit. Tým, který ještě neprohrál můžete porazit jen výkonem na hranici možností. Ten výkon hráči podali a to byl klíč k úspěchu. Vary mají vynikající hráče, výborné přesilovky. V zápase bylo dost vyloučeních, ale nám se podařilo vše ustát. Na vyrovnání se nám podařilo hned odpovědět a i přes místy velký tlak hostů jsme zápas vyhráli. Pořád se snažíme hrát naší hru, kterou týmu neustále opakuji a i v tak těžkém zápase se nám to opět docela dařilo a to mě samozřejmě těší. Pochvalu zaslouží gólman Větrovský, určitě to byla také jeho zásluha,“ chválí spokojený trenér litického týmu Karel Topinka.

Prohra Varů byla hozenou rukavicí pro druhou Hostivař. Ta zamířila pro tříbodový zisk do Jindřichova Hradce, kde však již v úvodní patnáctiminutovce poznala, že ne všechno se bude rodit úplně nejjednodušším způsobem. Olymp totiž zaznamenal v první třetině díky vynikající hře tři branky a soupeře srazil do kolen. Celek z hlavního města se sice ve zbytku duelu nevzdal a domácím ještě pořádně zavařil, díky bezchybnému brankáři Kuříkovi se ale vstřelené branky nedočkal. Suma sumárum, Jindřichův Hradec udolal Hostivař v poměr 3:0.

„Odehráli jsme výbornou první třetinu, osvědčila se spolupráce Čápa s Hemberou, kteří se postarali o první dvě branky. Dnes jsme konečně využili důrazu, který nám po většinu podzimu chybí. Nakonec jsme trochu přenechali iniciativu hostům, jenže nás podržel vynikající Kuřík. Utkání musím hodnotit pozitivně, hlavní je, aby to podobným způsobem vydrželo i nadále,“ hodnotí kapitán vítězného týmu Jaroslav Matějka.

K duelu se vyjádřil také kouč hostivařského celku Jakub Pavel: „V nedělním utkání jsme chtěli navázat na výkon ze soboty. Zaspali jsme ovšem začátek zápasu a jelikož nám během první třetiny chybělo dostatečné nasazení, inkasovali jsme 3 branky. I přes zlepšený herní projev od druhé třetiny se nám bohužel nepodařilo vstřelit žádnou branku a zápas alespoň zdramatizovat. Domácí si pak již takticky dobře zvládnutou hrou v útočném pásmu zápas pohlídali.“

Posledním týmem z elitní trojice, který mohl využít zaváhání jeho konkurentů, je Mladá Boleslav. Právo hrát na domácí půdě proti Novému Strašecí přineslo další navýšení šancí na bodový zisk. V první periodě došlo na poměrně zajímavou přestřelku, skóre však bylo nerozhodné. Vyrovnaný duel směřoval do samostatných nájezdů, krátce před koncem třetího dějství však hosté zaúřadovali a vstřeleným gólem strhli skóre na svoji stranu! Ani Tygři se tak bodového zisku nedočkali, odešli poraženi v poměru 3:2.

V přímém souboji o spodní příčky tabulky si to rozdal Tatran z Třemošné se Šneky z Dobřan. Poslední tým skupiny západ vstoupil do utkání opravdu po hlavě a hned v první části si, i díky využité přesilové hře, připsal na konto dvoubrankový náskok. Hosté se probrali až od druhé části, jejich střelecká převaha přinesla nejprve snížení a v závěru duelu také kýžené vyrovnání. Duel nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, v loterii zbylo více štěstí pro Třemošnou, která tak získala druhý bonusový bod navíc. S jejím postavením v tabulce to mnoho neudělalo, Dobřany si bodem pojistily osmou příčku před devátým Suchdolem.