1. liga

Hostivař ve třetí části ztratila nadějné vedení, Vary si proti Dobřanům zastřílely

1. NHbL Západ – Právě skončený víkend přinesl řadu povedených zápasů, v jejichž výčtu nemůže chybět duel Hostivaře, která ztratila dobře rozehrané utkání ve třetím dějství, a také Karlových Varů, jimž naopak závěrečná patnáctiminutovka přinesla vysoké vítězství.

V neděli bylo v západní skupině odehráno kompletní kolo, do hry se opět zapojilo všech deset týmů. Nejméně branek padalo v Jindřichově Hradci, kam pro vytoužený bodový zisk dorazil Suchdol nad Lužnicí. Sousedské derby s minimálním bodovým rozdílem v tabulce nakonec lépe zvládl domácí Olymp, který již v první třetině dvěma brankami výrazně naklonil skóre na svoji stranu. Postupem času se hra vyrovnala, brankář Filip Janák však držel soupeře zkrátka a nakonec si připsal svoji první nulu v nové sezóně. Jindřichův Hradec nakonec porazil Suchdol 3:0 a v tabulce se posunul před něj na šesté místo.

Zajímavé utkání viděli diváci v Berouně, kam na hřiště místních Keltů dorazili hráči z nedaleké Plzně. Litičtí se za svůj výkon v utkání rozhodně stydět nemuseli, svého soka se jim dařilo přestřílet, avšak ani tento fakt jim k bodům nepomohl. Ve třetím dějství se jim sice podařilo umazat těsný náskok soupeře, avšak poslední slovo si vzali znovu Kelti. Nováček si tak stále drží vynikající výkonnost, výhrou si znovu pojistil čtvrtou příčku. Litice spadly na předposlední příčku.

„Do zápasu jsem šel s malou obavou po domácí prohře. K mému potěšení, hráči makali a určitě si bod zasloužili. Bohužel po vyrovnání na 2:2 a perfektním zákroku našeho gólmana, přišla dorážka, která rozhodla ve prospěch šťastnějších domácích. Přesilovky z naší strany byl problém,“ řekl o duelu litický kouč Karel Topinka.

Trochu překvapivě poslední Třemošná chtěla vytěžit nějaký ten bod ze hřiště Nového Strašecí, kde se však nevyhrává vůbec lehce. Potvrdilo se to již v úvodní části, domácí třemi brankami svého soka zaskočili a vypracovali si dobrou pozici do zbylých částí zápasu. Díky kvalitní disciplinovanosti, kdy soupeři povolili pouze jednu přesilovou hru, a využívání svých brankových příležitostí zvítězilo Strašecí v poměru 6:3. Tatran se tak znovu trochu více usadil na chvostu tabulky, domácí se naopak snaží atakovat vedoucí čtveřici prvoligové tabulky.

Dechberoucí průběh mělo klání mezi Hostivaří a Tygry z Mladé Boleslavi. Šlágr tohoto víkendu přinesl souboj druhého se třetím týmem tabulky a mnoho zajímavých a pohledných akcí. Domácí nevstoupili do utkání vůbec špatně a již během prvních minut si vypracovali dvoubrankový náskok zásluhou dvou přesných tref Paličky. Tygři však nesložili zbraně a v utkání ještě neřekli poslední slovo. Strhující obrat si nechali až na závěrečnou patnáctiminutovku, ve které třemi góly otočili skóre ve svůj prospěch. Porážce 4:5 z pohledu Hostivaře nezabránil hattrickem ani již zmíněný Ondřej Palička, čtvrtou branku pražského týmu zaznamenal Suchý.

Utkání zhodnotil smutný kouč Hostivaře Jakub Pavel: „Soupeř byl od začátku aktivní. Počátečnímu tlaku se nám podařilo odolat a vstřelit dvě branky, ale místo následného využití přesilové hry, které by soupeře srazilo, jsme inkasovali před přestávkou gól na 2:1. Postupem času začal být soupeř více nebezpečný a nám se nepodařilo proměnit stoprocentní šance. V zápase se plně potvrdilo, že většinou rozhodují individuální chyby, kterých jsme tentokrát udělali víc než soupeř.“

Na druhé straně mohl daleko více spokojený trenér Tygrů Lukáš Nevosada: „Po dnešním zápase jsem spokojený se třemi body z horké půdy Hostivaře, nikoliv však s herním projevem! Domácí nás v prvních dvou třetinách předčili v pohybu, nasazení i kombinaci, naše defenziva vůbec nestíhala dostupovat hráče soupeře, do třetí třetiny jsem se snažil zamíchat se sestavou jak v obraně, tak i v útoku a oživit tak některé naše šikovné hráče, kterým chyběl pohyb, a jsem rád že to nakonec přineslo tři body, důležité je vyhrávat, i když se tak herně nedaří, tím se prokáže síla týmu a ta snad jde u nás nahoru. Musíme však zpět na zem a připravit se na domácí zápas s houževnatými Kelty a potvrdit body z venku. Nechci zapomenout vyzdvihnout  výkon domácích, jelikož na jejich kombinační hru v rychlosti se těžko nacházel recept, a dovolím si říct že si odsud moc týmů body neodveze, proto si vítezství velice vážím.“

Na závěr víkendového souhrnu jsme si nechali další karlovarský koncert. Dobřany dorazily na horkou půdu lídra jako outsider, dvě třetiny duelu však držely s celkem CSKA příznivý stav! Ztrátu jedné branky z první periody se jim v té druhé podařilo umazat, v závěrečné třetině však přišlo něco nevídaného. Karlovarští nasázeli do sítě Šneků neuvěřitelných devět branek a nakonec skóre na světelné tabuli zastavili až na čísle dvanáct! I tato střelecká potence jim upevnila pověst nejproduktivnějšího týmu soutěže, který má průměr 5,5 vstřeleného gólu na zápas. Navíc se CSKA může pyšnit suverénně prvním místem a již šestibodovým náskokem na druhou Hostivař!

„Po dvou třetinách byl stav 3:3, ve třetí části jsme inkasovali dva slepené góly, po kterých jsme se nepochopitelně rozložili jako domeček z karet.  Je to určitě k zamyšlení, neboť takhle prohrát třetinu jsem ještě nezažil. Přes velký náskok Varů, jsou některé věci u domácího týmu, respektive u pár jedinců k zamyšlení. Faktem je, že jsme přijeli na tento zápas oslabeni a s převážnou většinou mladíků. Na druhou stranu,je to velká zkušenost právě pro naše dorostence, kteří tak mají možnost vidět, že ke sportu patří i porážky, a že letošními  pravidelnými výhrami v dorostenecké Extralize se svět nezboří,“ hodnotí klání dobřanský hlavní trenér Václav Šlehofer.

V příštím kole zajíždí první tým tabulky na hřiště poslední Třemošné, nejzajímavějším duelem kola bude zajisté souboj třetích Tygrů se čtvrtými Kelty.