1. liga

Vyrovnaná skupina Západ: Dobřany nestačily na Strašecí, Jindřichův Hradec zase na Karlovy Vary

1. NHbL Západ – Letošní ročník západní části 1. národní hokejbalové ligy je doposud velmi vyrovnaný, v současné době je mezi pátým a desátým místem rozdíl pouhých tří bodů.

Vedoucí celek Karlových Varů přivítal na domácím hřišti vzdáleného soka z Jindřichova Hradce. Podle postavení v tabulce se čekalo hladké vítězství domácího CSKA, jenže opak byl pravdou. Olymp přijel do Varů ve skvělé formě a lídra tabulky pořádně potrápil. V první části se Jindřichohradečtí dokonce dostali do vedení, jednobrankový náskok se jim však udržet nepodařilo.

Západočeši ve druhé části úřadovali v přesilových hrách a rychlými brankami otočili skóre ve svůj prospěch. Nakonec se jim povedlo dotáhnout duel k vítězství v poměru 3:2.

V přímém souboji o střed tabulky se o důležité body hrálo v Dobřanech. Domácím Šnekům utkání příliš dobře nevyšlo. Po úvodní bezbrankové části se sice Snack dostal do vedení ve druhé periodě zásluhou Václava Šlehofera mladšího, Strašecí si však vše důležité nechalo na závěrečnou patnáctiminutovku. V ní se hostům nejprve povedlo vyrovnat a chvíli před koncem následně strhnout tříbodový zisk na svoji stranu. Dobřany nakonec musely zkousnout porážku v poměru 2:1.

„V zápase nám nevyšlo takřka nic. Určitě se na nás podepsala sobotní dvanáctihodinová cesta autobusem s většinou kádru na zápas dorostu do Vsetína. Nechceme se na to však vymlouvat, neboť i tak byl soupeř k poražení. Ve druhé třetině jsme se i ujali vedení po sólu přes tři hráče soupeře, čili vše nám hrálo do karet. V závěrečné části hry hosté nejdříve vyrovnali, aby těsně před koncem zápasu dílo dokonali.  Nyní čeká výjezd do Karlových Varů a tam to jednoduché určitě nebude,“ řekl s odstupem po zápase domácí Václav Šlehofer.

Poslední Třemošná se na domácím hřišti pokusila zaskočit nováčka soutěže – berounské Kelty. Domácí Tatran měl v utkání střeleckou převahu, na soupeřova brankáře vyslal během duelu celkem 47 střeleckých pokusů, z nichž se však ujaly pouze dva. První část skončila nerozhodně 2:2, po zbytek duelu se mnohem více dařilo hostujícímu mužstvu. Nakonec se Keltům podařilo nastřílet pět branek, z čehož jedna byla při vlastním oslabení a vyhrát utkání 7:2. Toto vítězství je udrželo v kontaktu se špičkou, Třemošná naopak zůstala na příčce poslední.

V posledním víkendovém utkání zamířila do Litic Hostivař, která zde chtěla potvrdit svoji vzrůstající formu. Hokejbalisté z Plzně proti favoritovi příliš dlouho krok nedrželi. První dějství sice skončilo těsnou porážkou pouze o jednu branku, prostřední část však přinesla jednoznačnou jízdu Hostivaře. Hosté dokázali potrestat zbytečné chyby celku ze západu Čech a v poklidu dotáhnout zápas k vítězství v poměru 6:2. Za pražský tým se na výhře hattrickem podílel Zápotocký, po jedné brance přidali Palička, Kalaš a Zahálka. Situace na čele je nyní taková, že Vary si stále drží na Hostivař tříbodový náskok, o třetí příčku se dělí Mladá Boleslav s Kelty z Berouna.

„Chtěli jsme favorita zaskočit aktivní hrou, ale od začátku nám nešlo vůbec nic. Strašný výkon po celý zápas a když jsme se konečně nadechovali k obratu, tak přišlo několik individuálních chyb, které soupeř bez milosti potrestal. Gól na 1:5 nás posadil na dno, ze kterého jsme se už nedokázali dostat. Na tréninku to musíme probrat a připravit se na těžký zápas v Berouně. Přístup některých hráčů je pro mě velké zklamání,“ smutně hodnotí utkání kouč litického týmu Karel Topinka.

Mnohem spokojenější byl však hostivařský trenér Jakub Pavel: „V první třetině zápasu se nám podařilo vytvořit si dvoubrankový náskok, který soupeř v závěru třetiny korigoval vstřelením branky. Od druhé třetiny jsme díky zlepšené produktivitě využili v podstatě všechny brankové situace, které jsme měli a podařilo se nám rozdíl ve skóre ještě navýšit. Jsem rád, že hráči k poslední třetině zápasu přistoupili zodpovědně a soupeře již, až na jednu výjimku, nepustili ke gólovému zakončení.“