1. liga

Mladá Boleslav se po dvou výhrách dotáhla na čelo tabulky

1. NhbL Západ – Na západě byla o víkendu na programu pořádná porce zápasů, v neděli se dokonce zapojilo všech deset týmů. Dařilo se zejména Tygrům z Mladé Boleslavi, kteří si ze dvou venkovních zápasů přivezli maximální počet šesti bodů.

V sobotu byli na programu dvě utkání, o důležité body ve spodní části tabulky si to rozdali Jindřichův Hradec a Litice. Celek z Plzně přijel do jižní části republiky hrát aktivně, v úvodní patnáctiminutovce na to však doplatil inkasovanou brankou. Ve druhém dějství však dokázal svoji převahu vyjádřit čtyřmi brankami a svého soka srazil do kolen. Nakonec se jim povedlo dovést duel k vítězství 5:1 a připsat si do tabulky důležité tři body. Trenér Litic jistě mohl být spokojen.

„Na jih Čech jsme nejeli bránit. Chtěli jsme hrát aktivně, hrát hru která se nám dařila v posledních zápasech. Vše se dařilo a první třetina měla být naše, bohužel nepozornost za brankou znamenala inkasovanou branku. Po menší domluvě hráčům, se konečně začalo dařit a v utkání jsme proměnili všechny šance. Zasloužená výhra a povzbuzení do nedělního utkání,“ hodnotí Karel Topinka, trenér Litic.

Na opačném pólu tabulky se v přímém souboji utkala Mladá Boleslav se Suchdolem nad Lužnicí. Do vyrovnaného zápasu vstoupili lépe Tygři, kteří ze své úvodní aktivity vytěžili vedoucí branku. Suchdol však již několikrát v této sezóně ukázal, že body zadarmo rozhodně nenechává. V prostřední třetině se oba celky prosadily dvakrát, z duelu nakonec vyšli Mladoboleslavští lépe, domů si odvezli těsné vítězství v poměru 3:2. Utkání zhodnotil také trenér Mladé Boleslavi Lukáš Nevosad: „Jsem spokojený s výkonem celého týmu, my jsme přijeli do Suchdola především bránit s tím, že šance přijdou. Dařilo se nám především obsazovat soupeřovi hráče v okolí naší branky, kde jsme vlastně soupeře nepustili do nějaké kombinace, za rozhodující moment bych označil naše okamžité odpovědi po vyrovnání soupeře, což ukazuje naší se zvyšující sebedůvěru.“

Druhý den se s plzeňskými Liticemi vyměnili a přecestovali do nedalekého Jindřichova Hradce. Pro tentokrát se rozhodovalo až ve třetí třetině, kdy se Tygři prosadili dvakrát a úspěšný víkend zakončili další 3:2. Právě šest bodů je v tabulce posunulo až na druhou příčku za vedoucí celek Karlových Varů. „Jsem naprosto nadšený z dnešního vítezství, snažili jsme se co nejdéle držet vyrovnaný stav s tím, že přijde nějaká přesilovka nebo nepozornost soupeře v obraně a tu využijeme. V bráně předvedl Fugas něco neuvěřitelného, ale jmenovat dále nechci, všichni se rvali jako jeden tým do posledních sil a pro mě to byl jeden z nejhezčích hokejbalových zážitků a velká motivace pracovat s tímhle týmem na dalším zlepšování,“ spokojeně hodnotí trenér Nevosad.

To Liticím vstup do druhého utkání o víkendu vyšel naprosto příšerně. Herně na tom sice Plzeň nebyla tak špatně, šance však využíval celek Suchdolu, který ve druhé části vedl již o tři branky! Celek ze západu Čech však zbraně nesložil a přichystal velkou stíhací jízdu. Po výměně gólmana třemi góly smazal nadějné vedení Suchdolu a nakonec dotáhl duel až do samostatných nájezdů. V nich se hostům navíc dařilo více a odvezli si domů druhý bod za vítězství 4:3 na nájezdy.

Utkání hodnotí litický kouč Karel Topinka: „Od začátku zápasu se mužstva střídala v aktivitě, zápas se hrál tvrdě, ale férově. Domácí se snažili hrát dlouhé loby, na které jsme se připravovali. Musím uznat, že se soupeři podařilo proměnit naše chyby, z čeho plynulo ve vedení 3:0. Výměna našeho gólmana tým nakopla, hráči dali do zápasu srdíčko a tak se podařilo vyrovnat. Nájezdy je vždy loterie, domácí měli v nich více štěstí, ale když dotáhnete rozdíl tří branek, tak naše radost byla možná větší než domácích. Musím všem hráčům za bojovnost poděkovat.“

Hostivař v dalším utkání na domácí půdě přivítala Třemošnou a chtěla navázat na první tříbodový zisk z minulého víkendu. Domácí vstoupili do duelu aktivněji a v závěru první části se dostali po brance Paličky do vedení. Ve druhé části byla Hostivař opět výrazně lepší i díky nabídnutým přesilovým hrám, které však využít nedokázala. Naopak na druhé straně přišlo otočení skóre po gólech Dobrého a Tomana, do konce druhé patnáctiminutovky ještě dokázal srovnat Zvolský v další početní výhodě. O vítězství hosté rozhodli při vlastním oslabení brankou Zápotockého, který zajistil vítězství domácího týmu 3:2 a také posun na třetí místo tabulky.

Kelti měli, jakožto nováček soutěže, vynikající vstup, postupem času však začíná ztrácet. Poslední ztrátu si celek z Berouna připsal v Dobřanech. Na střelecké pokusy se hrálo vyrovnané utkání, domácím se daleko více dařilo v koncovce. Dvoubrankové vedení po dvou třetinách se Šnekům ještě podařilo navýšit, nakonec z toho byla vysoká výhra v poměru 5:1. Díky ní se v tabulce posunuli na pátou příčku, Kelti jsou šestí.

Duel zhodnotil dobřanský trenér Šlehofer: „Výhra se nerodila lehce. Berounští Kelti jsou sice nováčkem soutěže, avšak na jejich hře to nebylo znát. My jsme hráli doma a to je jasný signál vítězit. Hosté hrozili nebezpečnými útočnými kontry, ovšem bez kýženého gólového efektu. V těchto momentech nás podržel Jiří Hašek v brance, coby posila z Ústí nad Labem. Dokázali jsme se dvakrát prosadit v početní výhodě a to byl klíč k úspěchu. Postupem času jsme přidávali další branky a soupeře tak odstavili na druhou kolej. Výhrou jsme si udrželi boj o čelo tabulky. Nyní nás čeká doma Nové Strašecí a je zapotřebí výkon zopakovat a výhru potvrdit.“

Závěrečné utkání víkendu přineslo velmi zajímavý souboj mezi Novým Strašecím a Karlovými Vary. Domácí tým si proti favoritovi nevedl vůbec špatně a po první části se mohl radovat z dvoubrankového vedení! CSKA přeřadilo po přestávce na vyšší rychlost a ihned se to projevilo na skóre. Karlovarští nasázeli do sítě soupeře čtyři brankami a nakonec se radovali ze tříbodového zisku po vítězství 5:3. Díky němu si zase upevnili pozici na čele tabulky, Nové Strašecí je ve vyrovnané skupině západ o skóre poslední.

"Vyšel nám vstup do zápasu, byli jsme aktivnější a podařilo se nám díky tomu odskočit na rozdíl tří branek. Pak jsme si zřejmě mysleli, že zápas je rozhodnut a bude se dohrávat. Vary jsou ovšem natolik kvalitní mužstvo, že přesně na tento moment si trpělivě počkaly a během pěti minut utkání otočily. To by se nám nemělo stávat. Nedokážeme udržet koncentraci po celý zápas, taktické pokyny si pouze řekneme a odkejveme v kabině, ale na hřišti si stejně dělá každý co chce... Pokud nezačne každý hráč u sebe, tak budeme mít letos velké starosti probojovat se do playoff," řekl k utkání poněkud kriticky trenér Strašecí David Ryss.