1. liga

Karlovy Vary se osamostatnily na čele, Hostivař a Litice mají první výhru za tři body

1. NhbL Západ – Plná řada vynikajících hokejbalových střetnutí byla k vidění na západě, body se rozdávaly například ve Varech, kde v souboji o čelo tabulky Kelti inkasovali osm branek.

Z prvního tříbodového vítězství se radovala také Hostivař, která na domácí půdě těsně přehrála Dobřany a prolomila tím letité prokletí porážek s tímto soupeřem.

Sobotní den přinesl na západě pouze jedno utkání, o ligové body si to rozdala Třemošná s Jindřichovým Hradcem. Jihočeši naprosto prospali úvodní minuty duelu, když v první části dvakrát inkasovali a naopak v útoku příliš kvalitních akcí nepředvedli. O přestávce zřejmě proběhla v kabině velká bouře, do zbylého utkání totiž nastoupil úplně jiný tým. Olymp svého soupeře naprosto jednoznačně přehrával a díky dvěma využitým přesilovým hrám si vykoledoval remízový stav. Druhý bod získal na své konto v samostatných nájezdech, Třemošná tak s jednobodovým ziskem po skvělém úvodu příliš spokojena být nemohla.

Pro následující den přecestoval Tatran z Jindřichova Hradce do Suchdolu nad Lužnicí, kde se pokusil znovu rozšířit svůj bodový zisk. Také zde se Třemošná v úvodní periodě dostala do vedení 2:0, navíc se jí v druhém dějství náskok ještě povedlo navýšit. I přesto ale duel v poklidném duchu do konce nedotáhla. Suchdol v závěrečné patnáctiminutovce navýšil konto hostujícího týmu třemi góly, senzační návrat do zápasu mu však k bodům nepomohl. Tatran se ještě jednou prosadil a nakonec si odvezl tři body za vítězství 4:3.

I druhé víkendové utkání jihočeského Olympu se rozhodovalo až po samostatných nájezdech, což znovu dokázalo vyrovnanost celé soutěže. V současné době je mezi druhou a devátou příčkou rozdíl pouhých tří bodů. Na rozdíl od sobotního klání si tentokrát dvougólový náskok vypracovali Jindřichohradečtí, Nové Strašecí ale nedalo kůži lacino a ve zbytku duelu pořádně zabralo. Opět z toho byla remíza a následná výhra po nájezdech v podání domácího týmu. Dva body dotáhly Strašecí na své soupeře před nimi, Olymp drží pátou pozici.

„Hrál se vyrovnaný hokejbal, možná jsme z mého pohledu byli trochu aktivnější. Byli jsme si vědomi výborných přesilovek Olympu, kterými nám vloni ukončil sezonu. Proto jsme se snažili hrát disciplinovaně, což se nám dařilo. stejně hrál i soupeř, který hrozil hlavně z rychlých brejků. Nám vázl přechod středního pásma. Těší mě, že jsme po dvou inkasovaných brankách nesložili zbraně a o body se rvali až do konce. V nájezdech jsme urvali druhý bod díky výbornému Dvořákovi v brance, odchytal výborně celý zápas,“ řekl o utkání domácí David Ryss.

Před tímto víkendem čekal na úvodní vítězství za tři body trochu překvapivě ambiciózní celek Hostivaře. Hráči z hlavního města chtěli přerušit sérii nelichotivých porážek s týmem Dobřan a to se jim také povedlo. Na úvodní část si Hostivař připravila doslova útočnou smršť, kdy se prosadili hned třikrát. Konkrétně se mohli radovat za přesné trefy Lehner, Palička a Brož. Na pohodě hostujícího týmu nic nezkazilo ani snížení z hokejky dobřanského Bárty, pražský tým nakonec duel do vítězného konce dotáhl. V celkovém součtu zvítězil 3:2 a mohl si pořádně oddychnout. Po zisku prvních tří bodů se vrátil na čelo tabulky, v současné době je třetí.

„Domácí zaspali vstup do zápasu, což se nám naštestí podařilo zhodnotit třemi brankami v úvodní třetině. Postupně jsme však bohužel přestali dodržovat herní styl, který jsme chtěli v zápase předvádět, což v kombinaci se staticky hranými přesilovými hrami a zlepšeným pohybem soupeře vedlo ke korigování skóre. Po nevyužití dvou větších šancí obou celků ve třetí třetině jsme hubený náskok se štěstím udrželi a odvezli všechny body,“ okomentoval duel hostivařský Jakub Pavel.

„Hosté nás zaskočili již v začátku zápasu, kdy jsme po individuálních chybách třikrát inkasovali. To se pak s těžkým soupeřem špatně dohání. Navíc zápas nevyšel i rozhodčím, kteří tentokrát chybovali dost často a to na obou stranách.  Tohle však není výmluva, my jsme dali o gól méně a výhru bere Hostivař, to je fakt. Jediné pozitivum můžeme shledat na tom, že jsme se dokázali brzy vzpamatovat a vrátit se tak do zápasu,“ hodnotí utkání kouč Dobřan Václav Šlehofer.

Ve stejné situaci jako Hostivař byly také plzeňské Litice, které se s jedním bodem beznadějně potácely na poslední pozici prvoligové tabulky. Nyní na jejich hřiště přijela Mladá Boleslav, která byla s hrou domácího týmu zejména v úvodu zápasu řádně zaskočena. Z tlaku však dokázali plzeňští hokejbalisté vytěžit pouze jednu vstřelenou branku, do kabin se ale nakonec stejně šlo za nerozhodného stavu. Ve druhé části se jim však vedlo mnohem lépe, z čehož nakonec vzniklo vedení 3:1. Mladá Boleslav sice bojovala, na body jim to nakonec nestačilo.

Trenér Karel Topinka byl s tříbodovým ziskem evidentně spokojen: „Konečně plný počet bodů. Hned od začátku zápasu jsme měli velký tlak, v každém střídání jedna nebo dvě šance na gól, měl jsem pocit, že nám není v letošní sezóně přáno. Soupeř se jen bránil a vyhazoval a pak konečně inkasoval. Třetina byla jasně v naší režii, ale pak nepozornost a bylo srovnáno. Dva naše góly v další části utkání nás měly uklidnit, ale pak opět velká chyba a konec zápasu zase drama a nervozita. Přiznám se, že i na střídačce a to mě dost mrzí. Důležité body před dvěma zápasy venku. Věřím, že nás to povzbudí, protože to byl další dobře odehraný zápas.“

Posledním utkáním byl šlágr kola mezi Karlovými Vary a Kelty! Domácí vstoupili do zápasu naprosto senzačně a dobře hrajícího nováčka naprosto roznesli na kopytech. Jejich tříbrankové vedení se postupem času ještě zvětšovalo a nakonec z toho bylo vysoké vítězství CSKA v poměru 8:3. Karlovy Vary se osamostatnily na čele tabulky, Kelti stále zůstávají na druhém místě.