1. liga

Třemošná s Jindřichovým Hradcem slaví první výhru, první bod mají Litice

1. NhbL Západ – Ve skupině západ již není týmu, který by neměl na svém kontě jediný bodový zisk. Zařídilo to vítězství Třemošné nad Liticemi až po samostatných nájezdech, kromě Tatranu se z první výhry radovali také hráči jindřichohradeckého Olympu.

Na čele se situace vyrovnala, Vary i Kelti totiž ztratili.

Souhrn víkendových utkání začneme sobotním zápasem o první ligové body. Proti sobě se postavila Třemošná a plzeňské Litice. Tatran měl zpočátku zápasu navrch a dostal se do nadějného vedení, soupeř to však nezabalil a díky vyrovnávacímu gólu a brance v přesilové hře dokázal poslat utkání alespoň do samostatných nájezdů. V loterii se z bodu navíc radovali domácí. Karel Topinka i přes bodový zisk pro Litice spokojen nebyl: „Jeden bod je hrozně málo. Na začátku zápasu jsme udělali hrubky, které se nám podařilo brzo napravit, bohužel jen to stačilo na vyrovnání zápasu. Jsem zklamaný, ale zároveň musím hráče pochválit za bojovnost. Jsem rád, že to nevzdali a hráli až do konce. Je pravda, že šancí bylo zase až dost, ale snad se ta smůla protrhne.“

Do samostatných nájezdů došlo také utkání v Novém Strašecí. Souboj týmů, kterým se v úvodu sezóny nedaří podle očekávání přinesl mnoho zvratů. Hostivař se dostala do vedení již v první části díky gólu Vrábela, domácí hokejbalisté však nic nezabalili a svému soupeři se drželi na dostřel. Střelecká převaha však nic závratného nepřinášela, hosté z Prahy se podruhé prosadili v početní výhodě a po druhém dějství měli zásluhou Zvolského na kontě těsný náskok. O vedení však v závěrečné patnáctiminutovce přišli, v nájezdech jim druhý bod do tabulky vystřelil Zápotocký.

Diváci se o sobotních kláních rozhodně nenudili, hned tři ze čtyř rozhodovaly právě samostatné nájezdy. Poslední případ se stal v Suchdolu nad Lužnicí, kam dorazil zatím neomylný lídr z Karlových Varů. Vyrovnané střetnutí vypadalo po dvou třetinách lépe právě pro CSKA, domácí se však ještě dokázali vzchopit a nakonec za stavu 2:2 dotáhnout zápas až do samostatných nájezdů. V nich se štěstí usmálo na favorita, Karlovy Vary se tak díky dvěma bodům z jihu Čech udržely na čele tabulky.

Právě na Karlovarské se snaží dotáhnout nováček – Kelti 2008. Domácí střetnutí s hráči z Jindřichova Hradce jim však nevyšlo úplně podle představ. Střelecky byli sice hráči z Berouna aktivnější, v zakončení se ale o poznání lépe dařilo Olympu. Těsný náskok z první a druhé periody dokázali hosté ještě umocnit v závěrečném dějství, díky čemuž získali úvodní tři body v právě započaté sezóně. Naopak Kelti museli zkousnout druhou porážku na svém kontě, na Jindřichův Hradec nestačili v poměru 1:3.

Kelti nastoupili na domácí půdě také v neděli, kdy si výrazně spravili chuť na Novém Strašecí. Hosté vstoupili do duelu lépe a hned v první části si vypracovali nejtěsnější možné vedení. Strašecí předvedlo v Berouně disciplinovaný výkon, což značí jen jediné vyloučení na jejich straně. I přes tento fakt ale bodový zisk domů neodvezlo. Kelti ve druhé a třetí části předvedli útočný koncert a šesti brankami svého soupeře doslova vymazali. Nováček se zatím prezentuje skvělými výkony a rázem se stal černým koněm celé soutěže, po pěti odehraných zápasech mu patří druhá příčka celé tabulky.

Třemošná chtěla sobotní dvoubodový zisk umocnit vítězstvím na půdě Mladé Boleslavi, na domácí Tygry ale nestačila. Mladoboleslavští hokejbalisté měli od úvodní minuty zápas ve svých rukou a postupem času navyšovali své vedení. Nakonec se z toho zrodilo zasloužené vítězství 3:1, Tatran se dokázal prosadit jen jednou v závěrečné třetině. Za domácí se dvěma přesnými trefami prezentoval Kollman.

„Jsem rád, že všechny tři body zůstaly doma, jelikož nás čeká šnůra čtyř zápasů na hřištích soupeřů, tak je výhra takovým menším povzbuzením na cesty. V dnešním utkání jsem byl spokojený především s naší defenzivní hrou, kdy jsme soupeře nepouštěli do vyložených šancí, naopak nespokojen jsem s naší dnešní nedisciplinovaností. Udělali jsme snad pět útočných faulů , hosty jsme tím dostávali zbytečně do hry a nám to sebralo hrozně sil, naštěstí jsme většinu oslabení až na jedno ubránili a dovedli tenhle těžký zápas do vítězného konce, čehož si velmi cením,“ spokojeně hodnotí vítězné utkání z pohledu Tygrů trenér Nevosad.

Zřejmě nejprestižnějším soubojem nedělního programu bylo klání Hostivaře s týmem Karlových Varů. Domácí se dostali do vedení již v první třetině zásluhou přesné trefy Brože, CSKA však vyrovnalo v periodě následující využitím početní výhody. Více branek již diváci v Hostivaři neviděli, zápas tak došel až do samostatných nájezdů. V nich se jako jediný prosadil Tomáš Vrábel, který dobře provedenou kličkou rozhodl o vítězství Hostivaře.

„Začali jsme dobře, dařilo se nám točit soupeře v jejich obranném pásmu, jenže poté jsme přestali hrát. Je to škoda, mohli jsme získat i tři body. Myslím si však, že se neustále herně zvedáme,“ vyjádřil se k utkání autor rozhodujícího nájezdu Tomáš Vrábel. „Na nájezd jsem si příliš nevěřil, protože jsem neodehrál dobré utkání. Provedená klička mi vychází celkem často, takže jsem jí opět zkusil,“ popisuje.

Posledním duelem víkendu byl zápas mezi Suchdolem a Dobřany. Domácí vstoupili do duelu lépe a svoji převahu postupem času přetavili ve vedoucí branku. Jejich náskok 2:0 z první části se jim v celkovém součtu podařilo ještě navýšit, bodový zisk nakonec zůstal na jihu Čech. Čtvrtá branka Suchdolu však byla sporná, konkrétněji se k ní vyjádřil trenér Šneků v následujícím souhrnu.

„Domácí byli  v celkovém souhrnu utkání lepší. Více chtěli, bojovali a silovými prvky náš mladý tým přehrávali. Škoda závěru, neboť si myslíme, že jsme byli poškozeni o nejdříve neuznanou - vzápětí uznanou neregulérní branku. Ať ji dal, kdo ji dal, hráč domácích byl v tento moment v souboji s naším obráncem v našem brankovišti a již překonaný brankář Marek Košňar tak v podstatě neměl šanci podruhé zasáhnout.  Chtěli jsme se pokusit ještě o hru bez brankáře, ale již zmiňovaný neregulérní gól byl na 4-1. Tím pádem nám padla poslední možnost, zkusit power-play, a vykřesat tak poslední naději.  Za týden nás čeká doma favorit ligy Hostivař, je třeba se náležitě připravit,“ popisuje průběh duelu dobřanský Václav Šlehofer.