1. liga

Kelti díky dvěma výhrám poskočili na druhou příčku

1. NhbL Západ – Druhý hrací víkend národní hokejbalové ligy skupiny Západ přinesl zejména zajímavá vítězství nováčka. Kelti Nižbor totiž doma porazili Suchdol a posléze si odvezli vítězství také ze hřiště Hostivaře. Na čele se tak drží spolu s šestibodovými Karlovými Vary a Snackem Dobřany. 

Jediné sobotní střetnutí přivedlo diváky právě do Berouna, kde má domácí hřiště celek Kelti Nižbor. Ke své premiéře v letošním ročníku se postavil Suchdol nad Lužnicí, který do utkání vstoupil jako favorit mnohem odvážněji. Dokázal Kelty zaskočit a v první patnáctiminutovce zvítězil nejtěsnějším možným poměrem 1:0. Ve druhém dějství však domácí tým skóre naprosto otočil a i díky brance při vlastním oslabení se ujal vedení. To nakonec udržel až do závěrečné sirény, díky čemuž se mohl radovat ze zisku prvních bodů v 1. národní hokejbalové lize!

Svůj úspěch ze soboty se Kelti Nižbor vydali umocnit do hlavního města, kde je čekala favorizovaná Hostivař. Hráči z Prahy měli po většinu duelu střeleckou převahu a svého soka přehrávali, jenže při hře v přesilovkách a oslabeních se jim vůbec nedařilo. Kelti vstřelili při nerovnovážném počtu hráčů na hrací ploše tři branky, z deseti vlastních oslabeních naopak ani jednou neinkasovali. Z Hostivaře si odvezli cenné vítězství 4:1, které je okamžitě katapultovalo až na druhé místo tabulky.

„Zápas rozhodl dobrý taktický výkon Keltů, námi nezvládnutá hra zejména při nerovnovážném počtu hráčů a nízká produktivita střelby. Nezbývá nic jiného, než pogratulovat soupeři k vítězství,“ vyjádřil se k druhému víkendovému vítězství nováčka trenér Hostivaře.

V nedělním utkání se proti sobě v Plzni postavily domácí Litice a soupeř z Dobřan. Po bezbrankové první třetině doplatili hokejbalisté z Plzně na nedisciplinovanost, když svému soupeři darovali pět přesilových her, které Dobřany krutě potrestaly. Střelecky se prosadil nejprve Václav Šlehofer mladší a poté dvakrát dobřanský kanonýr Petr Skála. Šneci si nakonec odvezli vítězství 3:1 a se šesti body jsou o skóre na třetím místě prvoligové tabulky.

„I přes špatné počasí měl zápas dobrou kvalitu. Soupeř využil všechny šance a i díky jejich nejlepšímu hráči Skalovi vyhráli. Určitě jsme měli více šancí, ale bohužel neproměnili a to hlavně v druhé třetině. Tým bojoval, to jim nemůžu vyčítat, ale selhala nám koncovka a to pak je těžké. Musíme dál pracovat a připravit se na další utkání,“ okomentoval duel trenér domácího týmu Karel Topinka.

Utkání nám zhodnotil také hrající trenér Václav Šlehofer: „Na hřišti ve Štruncových sadech jsme to ubojovali a ačkoliv to bylo v některých herních situacích o zdraví, vezeme do Dobřan druhou letošní výhru. Byla to taková taktická bitva, v níž rozhodovaly  maličkosti. Nikdo nechtěl udělat chybu, a tak výsledek určily přesilové hry a v těch jsme byli produktivní, když všechny tři branky padly právě v těchto herních situacích. V poli byli o fous nebezpečnější domácí, když nám několikrát zatápěla formace, v níž nastoupili naši bývalí spoluhráči Kastner a Kůrka,  ale opět nás držel výborný Marek Košňar. Znovu je třeba pochválit celý náš mančaft, neboť tento zápas byl o chytrosti a disciplíně a to jsme zvládli.“

Suchdol nad Lužnicí chtěl napravit porážku s Kelty, Nové Strašecí naopak prohru s Mladou Boleslaví z minulého týdne. Kdo očekával vyrovnaný duel, mýlil se. Hráči z jižních Čech sice byli v úvodu deštivého zápasu pod tlakem, paradoxně ale právě oni vyhráli úvodní periodu tohoto střetnutí. Ve zbytku zápasu se jim dařilo náskok ještě zvyšovat, nakonec z toho vzešlo vítězství v poměru 5:1.

„Opět jsme soupeři darovali všechny body na zlatém podnose a ani se chlapci z jihu moc nenadřeli. Místo toho, abychom dali v první třetině tři góly, tak ještě dokážeme tu třetinu prohrát. Pak se zase sesypeme jako domeček z karet, takhle hrát prostě nemůžeme. Hráči, kteří by letos měli tým táhnout se bojí vzít na sebe zodpovědnost. Kvalitě zápasu nepřidalo ani nepříznivé počasí. Mokrý povrch brzdil kombinaci, s čímž se lépe popasovali hosté. Nezbývá než se soustředit na další zápas,“ kvituje trenér Nového Strašecí David Ryss.

Poslední střetnutí tohoto víkendu přineslo nervydrásající souboj mezi Boleslaví a Karlovými Vary. Vyrovnaný souboj ovládl hostující Bruštík, který zaznamenal všechny čtyři přesné trefy svého týmu a nakonec rozhodl o výhře CSKA 4:3. Tygři však s favoritem dokázali držet krok a vzdorovat mu až do poslední minuty.

Porážku nesl těžce i trenér Mladé Boleslavi Lukáš Nevosad: „Utkání se mi nehodnotí snadno, jelikož porážka byla smolná a přinejmenším na remízu můj tým měl, hosté ovšem měli Bruštíka, který nás svými čtyřmi pohotovými zásahy popravil, k momentu trestného střílení se ani nechci nějak moc vyjadřovat, přinejmenším bylo sporné! Ovšem co mě mrzí je, že  po faulech Karlovarských rozhodčím nefunguje píšťalka a jejich nehokejbalové zákroky tak zůstávají stále a stále nepotrestány. Svůj tým chci pochválit za bojovnost a nasazení, bohužel nám v této fázi sezóny díky marodce chybí větší ofenzivní síla, každopádně do příštího týdne na Třemošnou se dáme do kupy a chceme jednoznačně uspět za tři body.“