1. liga

První kolo patřilo favoritům, Karlovy Vary si s chutí zastřílely

1. NHbL Západ – V obou národních ligách byly k vidění úvodní zápasy, které přinesly zajímavé přestřelky. Deset branek padlo jak v Novém Strašecí, tak v Karlových Varech. Místní CSKA si zároveň připsalo na konto nejvyšší dosavadní výhru, soupeři z Litic nasázelo osm branek.Pět zápasů ve skupině Západ

Pět zápasů ve skupině Západ bylo rozděleno do dvou hracích dnů, do soutěže zasáhly všechny týmy kromě Suchdolu nad Lužnicí, který si bude muset na svůj ostrý start ještě týden počkat. Naopak hned dvakrát se v úvodních hracích dnech představilo Nové Strašecí. V sobotu odpoledne přivítalo na vlastním hřišti nováčka národní ligy – Kelti Nižbor. Celek z Berouna byl v prvním zápase proti favorizovaným domácím hráčům velmi nepříjemný a nikdo by se nemohl divit, kdyby si domů odvezl nějaký ten bodový zisk.

Vždyť již po úvodních patnácti minutách svítil na světelné tabuli stav o dvě branky nahrávající právě hostujícímu týmu. Své těžko vypracované vedení však Kelti do konce zápasu udržet nedokázali a po třech inkasovaných brankách jeli domů s prázdnou. Rozhodující branka padla pět minut před koncem z hokejky Kmeťa. I přes promarněné vedení mohl být trenér Keltů s výkonem svých hráčů poměrně spokojen.

„Musím všem hráčům poděkovat za předvedený výkon. Úvodní třetina nám vyšla skvěle, hráli jsme aktivně a vytvářeli si střelecké pokusy. Ve druhé části jsme trochu polevili, Strašecí se dostávalo častěji před naši branku, z čehož pramenily fauly a zbytečné chyby, díky nimž domácí po zásluze vyrovnali a stali se aktivnějším týmem. Věřil jsem, že se nám podaří uzmout alespoň bod za remízu, ale bohužel se to nepodařilo. Víme, na čem potřebujeme do dalších utkání zapracovat, a už se těšíme na první domácí zápas proti Suchdolu,“ hodnotí trenér Keltů Beneš.

„První zápas sezony a hned derby s Kelty, co víc si přát? Do utkání jsme šli s pokorou, vědomi si nepříznivých výsledků z přípravy. Sice jsme v průběhu zápasu nabrali dvougolové manko, ale bojovností a týmovým pojetím jsme dokázali utkání zvládnout. V naší hře je spousta nepřesností a individuálních chyb, na které se zaměřujeme. Musíme být trpěliví,“ vyjádřil se k duelu trenér Nového Strašecí Ryss.

O druhé sobotní utkání se postarala mužstva Hostivaře a Jindřichova Hradce. Právě favorizování hráči z hlavního města na Olymp v úvodu nastoupili, více než jednobrankové vedení se jim ale vytěžit nepodařilo. Jindřichův Hradec držel po celé utkání s favoritem krok, chvílemi byl dokonce o něco lepší. Jednogólovou ztrátu musel řešit i odvoláním brankáře, následná power-play přinesla v poslední minutě vytoužený úspěch.

Hrající trenér Jindřichova Hradce se sám poslal na hřiště a minutu před koncem vyrovnávacím gólem poslal utkání až do samostatných nájezdů. V loterii zvané nájezdy se více dařilo hráčům z Hostivaře, vítězný gól si do svých statistik mohl zapsat Palička. Jeden bod byl ale pro hráče z jihu Čech jistě vynikajícím výsledkem.

Martin Marko, kouč Jindřichova Hradce, zhodnotil první utkání nové sezóny: „Jsem velmi rád, že se podařilo týmu držet s domácími tempo a ukázat, že hokejbal hrát umíme. Velmi si cením toho, že se všichni dorostenci v našich řadách ukázali v dobrém světle a že máme na čem v letošní sezóně stavět. Doufám, že se co nejdříve vrátí i zbývající absentující hráči a vytvoříme tým, který bude disponovat třemi vyrovnanými formacemi, který takováto utkání bude vyhrávat v základní hrací době.“

Nejvyšší vítězství prvního hracího víkendu si v neděli připsali hokejbalisté Karlových Varů, kteří zaskočili celek plzeňských Litic. Po vyrovnané a bezbrankové první třetině se ve druhém dějství prosadili pětkrát, čímž otupili odpor soupeře. Nakonec duel skončil vysoko 8:2, k čemuž pomohli čtyři vstřelené branky. Utkání trochu rozpačitě zhodnotil Karel Topinka, trenér hokejbalistů z Litic: „Nemám rád, když si někdo stěžuje, ale k našemu utkání ve Varech můžu jen napsat, že bez delegáta tam už s týmem nepojedu. Nedá se tam vyhrávat, nedá se tam ani hrát hokejbal a nikdo to neřeší. Výsledek vypadá jasně, ale kdo by měl chuť hrát, když jde o zdraví? Přesto chci pochválit hráče a to hlavně za statečnost, tu na půdě Varů musíte mít.“

O první letošní bodový zisk si to rozdali hráči Dobřan a Tatranu Třemošná. Domácí vstoupili do duelu o poznání aktivněji, využili přesilovou hru a po první patnáctiminutovce se mohli těšit z vedení 2:0. Až poté se směrem dopředu začala projevovat také Třemošná, která ve druhém dějství snížila na rozdíl jediného gólu. Více však již nestihla, z první letošní výhry se tak radovaly Dobřany.

Jejich trenér Václav Šlehofer tak mohl být pochopitelně spokojen: „První zápas v sezóně o body a navíc derby doma.  Chtěli jsme určitě vyhrát a to se nám povedlo. Hokejbal to sice nebyl kdovíjaký, ale úkol jsme splnili. Byla to výhra z kategorie štastných, ale i vydřených. V bráně vynikl Marek Košňar, poctivou práci odvedl celý tým. Za týden nás čeká druhý regionální rival, ale to už budeme v pozici hostů, takže pro nás těžký rozjezd. Nějaké změny možná nachystáme, uvidíme v týdnu.“

Druhé střetnutí ve dvou dnech čekalo na hokejbalisty Nového Strašecí, kteří se snažili potvrdit sobotní vítězství proti Keltům. Soupeř z Boleslavi dorazil v okleštěné sestavě, díky čemuž nebyli v duelu pasováni na favority. Domácí však prohospodařili dvoubrankové vedení, což je nakonec stálo všechny body. Mladoboleslavští nakonec dotáhli duel do úspěšného konce v poměru 7:4.

Lukáš Nevosad jistě zářil po zápase spokojeností: „Do Nového Strašecí jsme dorazili ve velmi okleštěné sestavě čítajících pouze 11 hráčů, proto jsme věděli, že dobrý výsledek přivezeme jedině, když budeme pozorní v obraně a bojovat o každý míček. Do zápasu jsme nevstoupili šťastně, domácí byli lepší v prvním dějství a po dvou gólech to s námi nevypadalo růžově. Od poloviny zápasu jsme zlepšili pohyb, začali plnit taktické pokyny a výsledek se dostavil v podobě přesilových her, ze kterých jsme tři využili. Nakonec se nám podařilo duel dotáhnou do vítězného konce. Celý mančaft musím pochválit za týmový výkon, ke kterému zavelel dobrým výkonem jako správný kapitán Tomáš Bernard.“ 

Zápas ochotně zhodnotil také trenér Nového Strašecí. „Do utkání jsme vstoupili lépe než soupeř. Vedli jsme 3:1, nicméně vlažný nástup do druhé třetiny znamenal obrat ve skóre i v herním projevu obou mužstev. Nechávali jsme se zbytečně vylučovat, což vedlo jen k úbytku fyzických sil a času na obrat. Pokud jakýkoliv tým utkání vyhrát nechce, tak ho prostě nevyhraje. A přesně takový pocit jsem z nás v neděli měl a když k tomu přičtu opakující se nepřesnosti a individuální chyby v nastoleném systému hry, tak musím říci, že výsledek je spravedlivý,“ řekl k duelu trenér Ryss z Nového Strašecí.