1. liga

Hostivař překvapivě končí, finále si zahraje Kovo a Suchdol

Po dvou semifinálových víkendech v 1. lize západ je jasno o finalistech. V repríze loňského semifinále si to o titul prvoligového šampiona a o jedno místo v baráži FORD CREDIT extraligy rozdá Kovo Praha se Suchdolem nad Lužnicí.

Trochu překvapivě se tak nebude konat pražské derby Kova s Hostivaří, které ukončil dosud úspěšnou sezonu právě Suchdol.

Vítěz základní části zamířil při vedení 2:0 na půdu čtvrtého Jindřichova Hradce, kde se chtěl v nejrychlejším možném čase radovat z postupu do finále. Jistě však zajížděl na jih Čech s obavami, aby se neopakovaly dvě prohry Kova ze čtvrtfinále v Karlových Varech. Úvodní perioda třetího semifinálového zápasu začala hodně vyrovnaně, Olympu se dařilo s favoritem držet stabilně krok, a tak po úvodní siréně svítil na světelné tabuli vyrovnaný stav 1:1.

Do vedení Kovo dokázalo odskočit až v prostřední patnáctiminutovce a to díky využité přesilové hře. Jindřichohradečtí v samotném závěru utkání již na obrat najít sílu nedokázali, Kovu podlehli nakonec v poměru 4:2 a s letošní prvoligovou sezónou se rozloučilo. Sen Kova o extralize tak pokračuje dál, po sobotním duelu mohli hráči z hlavního města očekávat svého příštího a také závěrečného soupeře. 

Nedaleko od Jindřichova Hradce se rozhodovalo mezi Suchdolem nad Lužnicí a pražskou Hostivaří, ze které série dorazila na jih za vyrovnaného stavu 1:1. Domácí chtěli využít svého hřiště a svého soupeře pořádně zaskočit. A to se jim také povedlo. Již v první minutě překvapil obranu v čele s brankářem Hostivaře Hembera, na jehož gól dokázal navázat za 77 vteřin v početní převaze Kulík, který tak výrazně naklonil skóre na stranu domácího Suchdolu.

Když  ve dvojnásobné početní výhodě zvyšoval na 3:0 Látal, o druhé výhře Suchdolu v sérii tak bylo rozhodnuto. Mnoho na tom nezměnil ani Strejčkův gól na 1:3 v závěru druhé třetiny. Na začátku třetí části totiž domácí dokázali soupeře definitivně poslat do kolen svižným nástupem, ze kterého vytěžili dvě vstřelené branky. Definitivní tečku za skóre udělal Hembera, který tak přiblížil Hostivař konci sezóny.

Hosté stejně jako v sobotu nepodchytili úvod čtvrtého zápasu a velmi rychle bylo prakticky po nadějích. První gól padl už po třech minutách z čepele Hadravy. Na jeho radost ještě v první části navázali dvěma brankami a v jejich cestě za další finálovou účastí nestálo již nic v cestě. Hosté vrhli všechno odhodlání do snížení, které po pěti minutách přišlo z hole Zápotockého. Krátce na to mohl zápletku ještě více zamotat Kalaš, ale tváří v tvář znovu skvělému Švejnohovi neuspěl.

I přesto, že se Hostivaři začalo poté více střelecky dařit, vysokou brankovou ztrátu již dotáhnout nedokázala. Suchdol nad Lužnicí se tak znovu po roce radoval z postupu do finále, kde se utká právě s Kovem. Pro ambiciózní Hostivař sezona skončila.