1. liga

Hrát v mém věku za chlapy je lepší, má jasno Stanislav Tvrz

V posledních letech se na hokejbalové výsluní dere středočeský mančaft HBC Hostivař, který může být pro mnohé inspirací v práci s mládeží a propagací hokejbalu.

Mužský tým se letos pokouší vyhrát první ligu a probojovat se do baráže o extraligu – v tom mu pomáhá i nejmladší člen jeho kádru teprve sedmnáctiletý STANISLAV TVRZ, jenž dostává mnoho prostoru a oprávněně se tak uchází o reprezentační dres výběru do 18 let. Zasáhl i do prvních dvou čtvrtfinálových duelů s Třemošnou, které Hostivař vyhrála.

Ačkoliv by si mohl ještě hrát za tým starších dorostenců, tak nastupuješ hlavně za mužský mančaft Hostivaře v druhé nejvyšší soutěži. Nemrzí tě, že nehraješ extraligu dorostu?

Musím upřímně říct, že nemrzí. V Hostivaři máme skvělou partu v chlapech, hra sama o sobě je rychlejší a tvrdší. Pro mé osobní zlepšení a zkušenosti to je skvělá příležitost a jsem za ní moc rád. Hrát v mém věku za chlapy je pro mojí budoucnost lepší a jsem spokojenější než kdybych hrál v kategorii staršího dorostu.

Jakou přesně máš úlohu v A týmu Hostivaře? Nasbíral si tři kanadské body z 13 zápasů základní části, pomáhají ti zkušenější kolegové k neustálému sebezdokonalování?

V zápasech jsem dostával hodně prostoru, zahrál jsem si i oslabení a přesilovky. Každá chvilka na hřišti pro mě byla a bude skvělou zkušeností. Hrát se staršími spoluhráči, kteří už něco odehráli, je perfektní, vždy mi řeknou co a jak, a každou radu od nich si beru k srdci a snažím se vždy plnit, co se po mě chce. Řekl bych, že mě tým bere a určitě se snaží mi své zkušenosti předat, abych se co nejvíce zlepšoval.

Po základní části jste skončili na skvělém druhém místě. S jakými cíli vstupujete do play-off? Pomýšlíte alespoň na baráž o extraligu?

Určitě, základní část se nám povedla, máme silný kádr a ambice jsou vysoké. Finále je pro nás téměř samozřejmostí a jako tým uděláme vše, abychom celou soutěž vyhráli a baráž si zahráli.

Máte za sebou již první dva čtvrtfinálové duely s Třemošnou. Oba jste vyhráli, ale především první duel byl velice vyrovnaný. Jak by si oba zápasy zhodnotil? Budete chtít již příští sobotu tuto sérii ukončit a kráčet do semifinále?

Oba zápasy byly těžké, ten první byl o dost náročnější a vyrovnanější, ale bojovali jsme jako jeden tým a nakonec jsme brali obě vítězství. V obou zápasech nás podržel gólman a ta jistota v bráně nám hodně pomáhala. V druhém zápase se nám už dařilo vice, byli jsme zodpovědnější a šli jsme si pro výhru, co se také ukázalo na výsledku. Samozřejmě chceme sérii ukončit hned v sobotu a do zápasu půjdeme naplno, nechceme rozhodně nic podcenit. Vyhrát a ušetřit si další zápas v neděli, abychom se mohli už připravovat na další sérii.

Jak si pochvaluješ fungování klubu, který v posledních letech udělal neskutečný progres a jeho prací by se mohlo inspirovat spousta extraligových mančaftů?!

Klub funguje jak švýcarské hodinky. Posouvá se čím dál více dopředu. Hostivař je jak jedna velká rodina. Na tento klub se nedá stěžovat, práce v klubu s mládeží, propagační akce a vše ostatní co Hostík dělá pro zlepšení a zvýraznění klubu je skvělé.

Přejděme ale opět k tobě. Jsi členem širšího reprezentačního výběru hráčů do 18 let, je pro tebe velkou motivací se probojovat na červnové mistrovství světa? Může ti pomáhat právě vytížení v mužském prvoligovém celku?

Tak určitě, šanci mám, jen tomu jít naproti. Je to velká motivace a rozhodně bych chtěl jet, ale to nejde jen tak. Musím se snažit, zlepšovat a předvádět co nejlepší výkony abych tu šanci mohl dostat. Podle mě hrát mužskou kategorii mi velice pomáhá, že jsem se naučil jinak přistupovat k soubojům a hrát rychleji, než kdybych hrál s mojí věkovou kategorií. Takže mi to určitě pomáhá víc než dost.

Nepřemýšlel si, že by si třeba nastoupil alespoň do play-off za středočeský tým starších dorostenců Kladna nebo jiný celek? Počítá s tebou trenér v Hostivaři naplno i do vyřazovacích bojů?

Ano, takové myšlenky mi hlavou proudily a dost jsem o tom přemýšlel... Ale v Hostíku dostávám dost prostoru. HBC Hostivař je a bude pro mne prvotní klub, který mě vychoval. V prvních dvou kolech play-off jsem dostal dost prostoru a doufám, že dostanu i nadále šanci pomoci týmu vítězit. To znamená, že kdybych do Kladna šel, stejně bych dal přednost Hostivaři a ten čas si zahrát play-off staršího dorostu bych nejspíše neměl.

Čeho by si chtěl v hokejbalu jednou dosáhnout?

Můj sen je si zahrát extraligu mužů. Je to kvalitní soutěž a hrát ji bych v mé budoucí kariéře chtěl. Stát se oporou týmu a mít jméno ve světě hokejbalu. To bych si rozhodně přál. Pochopitelně mistrovství světa do 18 let a další kategorie reprezentace České republiky je můj nejvyšší cíl.

Má Hostivař na to, aby se jednou stala jedním z nejlepších klubů v republice? Protože momentálně většinu mužstev školí jak v přípravě mládeže, tak propagací hokejbalu jako takového…

Tak určitě na to Hostivař má, klub se neustále zlepšuje a pokud to takhle půjde dál, šance tam rozhodně je. Teď je jen otázka za jak dlouho, to se nedá totiž přesně říct. Ale ano, řekl bych, že to bude jednou jeden z velice kvalitních týmu v nejvyšší soutěži.