1. liga

Karlovy Vary a Třemošná do play-off, černého Petra si vytáhla Mladá Boleslav

1. NHbL Západ - Poslední kolo základní části v západní skupině nám definitivně vykrystalizovalo v postupovou osmičku, rozhodlo se také o vítězi tabulkové části soutěže. Známe již také čtvrtfinálové dvojice. Informací je hodně, více se dočtete v našem tradičním souhrnu.

Souhrn posledních zápasů základní části odstartujeme duelem nejpovolanějším, v přímém souboji o nejlepší pozici ve vyřazovacích bojích si to spolu rozdaly Kovo Praha a Hostivař. Pokud chtěla právě domácí Hostivař pomýšlet na první pozici musela svého soka porazit za tři body. V úvodní polovině se tento fakt nejevil nijak nereálným, domácí si totiž zvládli vytvořit během první půl hodiny utkání dvoubrankové vedení. Duel byl poznamenán silnou nedisciplinovaností, příliš využitých přesilových her ale diváci v hlavním městě neviděli. I přesto se ale diváci zejména v periodě třetí museli bavit. Kovo totiž předvedlo neuvěřitelnou smršť a nepříznivé skóre čtyřmi brankami otočilo ve svůj prospěch. Po výhře 6:5 mohlo slavit vítězství v základní části a papírově nejslabšího soupeře do čtvrtfinále.

Třetí Suchdol již o své umístění přijít nemohl, duel se čtvrtým Olympem tak mohl vzít z pohledu přípravy na vyřazovací boje. I přesto oba celky nastoupily do duelu velmi zodpovědně a po celých pětačtyřicet minut se houževnatě přetahovaly o vedení. Domácí z Jindřichova Hradce nakonec byli v utkání úspěšnější, po dvou vyrovnaných třetinách totiž Jihočeši rozhodli o své výhře v periodě poslední. Tento tříbodový zisk jim pouze utvrdil čtvrtou příčku a připravil na to, že i se třetím Suchdolem se dá v případných dalších vyřazovacích kolech v poklidu hrát.

Nyní budeme tabulkou klesat znovu o něco níže. Na pátém místě se před zápasem nacházelo Nové Strašecí, v posledním utkání proti kladenskému Alpiqu chtěli hosté bodovat a uhájit tím právě pátou příčku. Utkání v Kladně bylo poměrně vyrovnané, herně měli navrch hráči Nového Strašecí, gólově však svoji převahu vyjádřit nedokázali. O osudu dějství nakonec rozhodla rozdílová branka ze druhé části, kterou tříbodový zisk na svou stranu strhli právě hosté. Rezerva extraligového Alpiqu zakončila sezónu s patnácti získanými body a s druhou nejvyšší soutěží se s největší pravděpodobností rozloučila. Strašecí tak ve čtvrtfinále vyzve Olymp z Jindřichova Hradce.

O šestou příčku základní části se ucházela zejména rozjetá Plzeň, která se v závěru základní části potkala s neuvěřitelnou formou, když válcuje jednoho soka za druhým. Podobně vypadalo také utkání se Snackem Dobřany, který měl již jen teoretickou šanci na dosažení osmého místa. Jejich naděje však byly dlouho pokoušeny, vždyť po třiceti minutách vedl Snack v Plzni ještě o gól, nakonec ale kvůli nevydařené třetí části schytal poměrně vysokou porážku. Litice nakonec zvítězily díky čtyřem využitým přesilovkám 6:3 a ve čtvrtfinále play-off vyzvou právě již zmíněné Nové Strašecí.

S naším souhrnem se pomalu blížíme do finále, nyní si shrneme přímý boj o play-off. V klíčovém zápase mezi Třemošnou a Karlovými Vary došlo k hojné přestřelce, kde bylo k vidění hned osm branek. Utkání jistě netrpělivě sledovali hráči z Mladé Boleslavi, právě na tomto výsledku záviselo jejich pokračování v této soutěži. Postupem času ale Tygři jistě začaly ztrácet úsměv ze rtů, Karlovy Vary totiž těsné vedení z první části v periodě třetí neudržely, inkasovaly šest branek a nakonec se musely smířit s vysokou prohrou 6:2. Tím pádem se Třemošná vyšvihla na příčku sedmou, pro CSKA zůstala pozice osmá. Nejhůře z celé trojice dopadla právě Mladá Boleslav, která může pověsit botasky na hřebík.

Sobota 29.03.2014

TJ Tatran Třemošná - SK HBC CSKA Karlovy Vary 6:2 (0:1,0:0,6:1)

Střely: 54:24, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC Plzeň-Litice - TJ Snack Dobřany 6:3 (2:1,0:2,4:0)

Střely: 20:31, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 4:1, oslabení: 0:0

HBC Hostivař - TJ KOVO Praha 5:6 (2:1,1:0,2:5)

Střely: 37:46, vyloučení: 8:11, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - SK Suchdol nad Lužnicí 4:2 (1:1,1:1,2:0)

Střely: 23:19, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - HBC Nové Strašecí 2:3 (1:1,0:1,1:1)

Střely: 20:29, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

ČTVRTFINÁLOVÉ DVOJICE:

TJ KOVO Praha - SK HBC CSKA Karlovy Vary

HBC Hostivař - TJ Tatran Třemošná

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Plzeň-Litice

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - HBC Nové Strašecí