1. liga

Opava má jistou první příčku, na Západě rozhodne poslední kolo

1. NHbL - Předposlední víkend před play-off přinesl boje zejména ve skupině Západ, kde se nám situace zajímavě dramatizuje. Tygři z Mladé Boleslavi mají již všechny zápasy základní části odehrané a nyní budou pouze čekat, zda jim ostatní výsledky umožní hrát vyřazovací boje.

Na Východě si Opava pojistila první příčku a kolo před koncem se může radovat z výhry v základní části.

Na úvod našeho víkendového souhrnu zaskočíme na malou návštěvu do východní části ligy, tam bylo k vidění pouze jediné utkání. V něm se na půdě České Třebové představila Opava, která svému soupeři ukázala lekci z produktivity. Lokomotiva měla většinu času v utkání navrch, svého soka dokázala přehrávat a přestřílet, nicméně ze vstřelené branky se nakonec domácí neradovali. Opava se naopak prosadila dvakrát a mohla se radovat ze zisku tří bodů, které ji definitivně utvrdily vítězství v základní části. Druhé Autosklo ji již předběhnout nemůže, Opavští tak dostanou k dispozici nejschůdnějšího soupeře do play-off.

Komentář k utkání od trenéra Jebouska : „Vyrovnaný zápas, ve kterém byl soupeř o dvě branky lepší. Nám se bohužel dát branku nepodařilo. Bohužel dojem z kvalitního sportu zkazila ještě jedna povinná složka, která se po hřišti pohybuje. Z výkonu těchto pánů jsme opravdu smutní, a nejen my, ale i soupeř a hlavně diváci.“

Naopak ve skupině Západ je situace poněkud dramatičtější. O jedno místo ve vyřazovacích bojích si to na dálku rozdají tři týmy. Jak si vedly o právě skončeném víkendu? Vedoucí Kovo zajíždělo v sobotu na půdu o play-off bojující Mladou Boleslav, která v tuto chvíli počítá každičký bod. V tomto utkání k němu byla opravdu blízko, ve třetím dějství se snažila stáhnout dvoubrankové manko, na víc než na rozdíl jediného gólu se ale přiblížit nedokázala. Situace Tygrů se tak znovu zdramatizovala, první Kovo naopak vyčkávalo, jakým způsobem odpoví v nedělním utkání Hostivař.

O výsledky ostatních týmů se nemusí zajímat Suchdol nad Lužnicí, kterého již o třetí místo nemůže vůbec nic připravit. Mnohem více potřebují body hokejbalisté Dobřan, kteří se snaží zoufale vybojovat postupovou osmičku. Domácí Snack přistoupil k zápasu mnohem aktivněji, po vyrovnané první části rozhodl o svém vítězství v periodě druhé. Pomohly zejména dva góly v přesilové hře a stejný počet i při vlastním oslabení. Dobřany nakonec udolaly Suchdol nad Lužnicí 5:2, čímž znovu oživily své šance na play-off.

Dalším týmem, který se aktivně snaží o postupovou osmičku, je Tatran Třemošná. Právě toto mužstvo v sobotu vyzvalo na svém hřišti poslední Alpiq, který již definitivně ztratil naději na lepší umístění než na chvostu tabulky. V utkání ale rozhodně Kladenští nepůsobili odevzdaným dojmem a několikrát dokázali svému soupeři i pořádně zavařit. I přesto však vítězně z klání vyšel Tatran, který zvítězil 5:2 a připsal si do tabulky velmi důležité tři body.

V neméně důležitém souboji dorazil do Plzně loni ještě extraligový Jindřichův Hradec, který se stále snaží o umístění v první čtyřce, respektive o výhodu začínat vyřazovací boje na domácím kolbišti. V přestřelce proti Liticím se však Olympu příliš dobře nevedlo. Vyrovnané utkání rozhodla již první a druhá třetina, v obou si totiž domácí dokázali vypracovat dvoubrankové vedení a před závěrečnou patnáctiminutovkou tak měli poměrně luxusní náskok. Nakonec se Jindřichův Hradec trochu zmátořil, na více než korekci skóre na 8:5 to již však nebylo. V duelu oběma týmům vycházely také přesilové hry, Olymp se prosadil dvakrát, Litice zaznamenaly v početní výhodě dokonce ještě o gól více.

V posledním sobotním střetnutí musely Karlovy Vary bodovat proti Novému Strašecí, které mělo vyřazovací boje zajištěno již před tímto utkáním. Na domácí půdě se mužstvu CSKA dařilo, těsný průběh duelu hrál stále více do karet karlovarskému mužstvu. Nakonec z toho bylo vítězství 3:1 pro Karlovy Vary, Strašecí si tak domů odvezlo porážku, ta je však příliš tížit nemusela. "Podali jsme dobrý týmový výkon, kterému scházela jen přesnější koncovka. Čtyřikrát jsme trefili tyčku a právě kvůli nízké produktivitě jsme museli o body bojovat až do závěrečného hvizdu," shrnul zápas trenér Karlových Varů Jan Keprta.

Hned následující den přecestovalo Nové Strašecí do Třemošné, kde místní Tatran musel vzhledem k udržení osmé příčky vybojovat bodový zisk. V klíčovém střetnutí potřeboval jednoznačně zabodovat, jinak se mohl s místem v postupové osmičce rozloučit. V nedělním klání nakonec po zajímavém průběhu vykřesal proti Strašecí bod za prohru 3:4 po samostatných nájezdech, i přesto však situace Tatranu není úplně růžová. V posledním kole příští víkend budou muset hráči Třemošné získat alespoň dva body proti Karlovým Varům a navíc se ještě spolehnout na to, že v tom případě nevyhrají Dobřany za tři body.

Olej do ohně ještě více nalil výsledek z Mladé Boleslavi, kde domácí Tygři v neděli vyzvali druhou Hostivař a ukončili svoji pouť základní částí jako jediný tým ze Západu. Domácí věděli, že porážka se silným soupeřem srazí jejich šanci na play-off na minimum a podle toho také do utkání nastoupili. Po první části Mladoboleslavští dokonce vedli, svůj těsný náskok ale ve třetí třetině ztratili a bonusový druhý bod navíc promrhali v nájezdech. Tygři nyní budou muset čekat na výsledky Dobřan a Tatranu Třemošná, šance na vyřazovací boje ale stále žije.

Právě Dobřany si situaci velmi zkomplikovaly nedělní porážkou od Jindřichova Hradce. Po senzačním vítězství nad Suchdolem chtěl Snack něco podobného zopakovat také o den později, s Olympem ale od úvodního vhazování tahal za kratší konec provazu. Nakonec v utkání ani jednou neskóroval a navíc pětkrát inkasoval. Situace Dobřan před závěrečným kolem tak není vůbec růžová, postup do vyřazovacích bojů nemají ani při svém případném vítězství ve svých rukou.

Naprosto odlišné starosti teď mají plzeňské Litice, které bychom mohli vyhlásit týmem víkendu. Po sobotní poměrně překvapivé výhře nad Olympem si následující den vyšláply výrazným způsobem také na Suchdol nad Lužnicí. Po dvou třetinách svítil na světelné tabuli dvoubrankový náskok na straně domácích hokejbalistů, kdo čekal v závěrečném dějství drama, mýlil se. Plzeňští si duel pohlídali, vstřelili ještě čtyři góly a s jistotou si tím zajistili účast ve vyřazovacích bojích!

Totožně spokojené mohou být také Karlovy Vary, které si nedělním vítězstvím 6:3 nad rezervou kladenského Alpiqu také zajistily postup mezi nejlepších osm týmů skupiny Západ v letošní sezóně. Výhra se zrodila již v prvních dvou třetinách, kdy si karlovarští hokejbalisté vypracovali slibný náskok, který si po zbytek duelu již jen zkušeně hlídali . O hodnocení duelu se znovu postaral karlovarský kouč: "Rychle jsme si vypracovali vícebrankové vedení, které jsme mohli ještě navýšit, ale opět jsme nebyli tak produktivní jak jsme mohli být. Soupeř naopak vytěžil z minima maximum a až do samého závěru se držel na dostřel. Ale důležité jsou body a ty jsme získali."

. V posledním kole následující víkend se budeme mít na co těšit. Kovo Praha a Hostivař si to v přímém souboji rozdají o vítězství v základní části, o osmé místo se budou prát Dobřany s Třemošnou, všemu bude přihlížet tým z Mladé Boleslavi.

Západ

Sobota 22.03.2014

HBC Tygři Mladá Boleslav - TJ KOVO Praha 1:2 (0:0,0:2,1:0)

Střely: 21:23, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0

TJ Snack Dobřany - SK Suchdol nad Lužnicí 5:2 (1:1,4:1,0:0)

Střely: 31:24, vyloučení: 9:12, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 2:0

HBC Plzeň-Litice - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 8:5 (3:1,4:2,1:2)

Střely: 29:29, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC Nové Strašecí 3:1 (1:0,1:1,1:0)

Střely: 38:34, vyloučení: 10:8, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

TJ Tatran Třemošná - HBC ALPIQ Kladno B 5:2 (3:1,2:1,0:0)

Střely: 39:24, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Neděle 23.03.2014

HBC Tygři Mladá Boleslav - HBC Hostivař 3:4 ss (2:1,0:0,1:2)

Střely: 42:32, vyloučení: 8:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0

HBC Plzeň-Litice - SK Suchdol nad Lužnicí 7:1 (2:1,1:0,4:0)

Střely: 41:17, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

TJ Snack Dobřany - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 0:5 (0:3,0:0,0:2)

Střely: 33:25, vyloučení: 8:3, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 0:0

TJ Tatran Třemošná - HBC Nové Strašecí 3:4 ss (0:1,1:0,2:2)

Střely: 35:33, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC ALPIQ Kladno B 6:3 (2:1,3:1,1:1)

Střely: 35:20, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Východ

Neděle 23.03.2014

TJ Lokomotiva Česká Třebová - SHC Opava 0:2 (0:0,0:1,0:1)

Střely: 33:19, vyloučení: 8:10, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0