1. liga

Podzim na Západě: o čelo bojuje Kovo s Hostivaří, dotáhnout se snaží rozjetý Suchdol

1. NhBL Západ - Podzimní část ve skupině Západ přinesla téměř tři čtvrtiny základní části, a tak velmi silně napověděla o účastnících v jarních vyřazovacích bojích. My jsme se pokusili výsledky shrnout do jednoho článku a také požádali trenéry všech týmů o zhodnocení dosavadní části sezóny.

Tabulce skupiny Západ vévodí s čtyřbodovým náskokem pražské Kovo. To začalo novou sezónu suverénně, dlouhou dobu nepoznalo příchuť porážky, nicméně s blížícím se koncem podzimní části začalo drobně ztrácet a dalo příležitost soupeřům. Druhá Hostivař sice ztrácí čtyři body, má ale o jeden zápas odehráno méně, třetí Suchdol má k dobru dokonce tři duely. Pražského lídra jistě mrzí zejména porážky v měsíci listopadu s Karlovými Vary, Suchdolem nad Lužnicí a Jindřichovým Hradcem. Nic nedokázal zachránit ani zatím suverénně nejproduktivnější hráč Kova Tomáš Winter.

Hostivař po celou podzimní část dokázala s prvním týmem své skupiny držet krok a má velmi dobře nakročeno k jeho dostižení. Plány ale jistě narušila zbytečná porážka s trápící se Třemošnou v posledním zápase, která opět dala Kovu trochu jistoty. "Podzim nemůžeme hodnotit jinak než úspěšně. Naplno se projevil příchod trenéra Michala Teplého, pod jehož vedením začala hrát Hostivař rychlý kombinační hokejbal, stejně jako letní posily, které výrazně zvýšily sílu týmu. V neposlední řadě se projevil i plastový povrch Sport Court - v sedmi domácích zápasech jsme při skóre 43:13 ztratili jediný bod," vyjádřil se k podzimu Michal Brož, tajemník týmu Hostivaře. "Nejbližším cílem je ve spolupráci s kondičními trenéry vytvořit co nejkvalitnější zimní přípravu. V kombinaci s návratem zraněných lídrů Tomáše Borkovce, Tomáše Šimona a Radima Dedka, a odstraněním chyb, které ukázal podzim, pak musejí být na jaře naše ambice nejvyšší – vyhrát "národku" a poprat se o postup do extraligy," nastiňuje cíle pro jaro Brož.

I přes velmi rozpačitý začátek se na pohodlnou třetí příčku dokázal vyškrábat celek Suchdolu nad Lužnicí, jenž má před zbytkem sezóny skvělou výchozí pozici. V úvodních pěti kolech hráči od řeky Lužnice získali pouhé tři body, poté ale přišla série osmi výher v řadě, která může spanile pokračovat i po zimní pauze. "Sezona pro nás nezačala dobře jako vždy. Okupovali jsme bezkonkurenčně poslední místo, pak ale přišel veliký zvrat díky konsolidaci hráčů a hlavně takticky vedení mužstva trenéry Hadače a Smutného. Zaslouženě jsme se vyhoupli na třetí místo. Cílem je samozřejmě obhajoba, což nebude nic lehkého. Je to sport, může to dopadnout jakkoliv .Budeme se snažit dojít co nejdále, naši fanoušci si to zaslouží," hodnotí podzimní část Stanislav Landa z mužstva Suchdolu.

Olympu z Jindřichova Hradce se v loňské sezóně nepodařilo udržet nejvyšší českou soutěž a velmi rádi by se tak Jihočeši do extraligy vrátili. Prozatím kotví se ziskem čtyřiadvaceti bodů na čtvrtém místě tabulky, o bodový zisk přichází Jindřichův Hradec zejména na hřištích soupeře. Posuďte sami, doma za celou podzimní část prohrál pouze jediné utkání, z venku si ale přivezl pouze dvakrát výhru. Pokud se mu podaří na jaře své soky porážet i na jejich hřištích, jistě může Olymp ještě hodně překvapit.

Na pozicích od pátého do desátého místa jsou týmy namačkány v rozmezí pouhých čtyř bodů, na jaře se mezi nimi strhne velký boj. Zatím nejlépe z nich je na tom Nové Strašecí, které na tom ale mohlo být o mnoho lépe, kdyby z posledních pěti zápasů neporazilo pouze plzeňské Litice. Pravý opak zažili v měsíci listopadu hokejbalisté karlovarského CSKA. Ti nejprve odmazali sérii tří porážek, v předposledním měsíci roku 2013 je opět dokázaly zdolat pouze Litice. Karlovarští navíc doma dokázali udolat lídra a v jarní části jistě budou chtít, stejně jako v minulé sezóně, promluvit do vyšších pater tabulky.

Ze shodného bodového zisku se mohou těšit hráči Mladé Boleslavi a Dobřan. Prozatím o skóre osmý Snack táhne do play-off Václav Šlehofer, který za patnáct zápasů zaznamenal sedm gólů a hned osmnáct asistencí, díky čemuž se zařadil k nejproduktivnějším hráčům celé soutěže. Velké výsledkové výkyvy zatím Dobřanům nedovolují lepší než osmé místo, jejich hráči se pokusí v jarní části o vylepšení současného umístění. Situaci Tygrů z Mladé Boleslavi rozsáhlou odpovědí nastínil kouč Tomáš Jadrníček.

"Do letošní sezóny jsme vstoupili s cílem na rozdíl od loňského roku probojovat se do vyřazovací fáze soutěže. Tým prodělal spoustu značných změn od postu trenéra až po gólmany. Posílili jsme zadní řady o velice zkušené hráče, ale naopak jsme ztratili odchodem Wintera a Jelínka značnou ofenzivní sílu, kterou jsme se snažili příchodem pár hráčů zaplnit. Do podzimní části jsme chtěli vstoupit odhodlaně, už ne jako ustrašený nováček z loňského roku. Věděli jsme, že musíme vozit i nějaké body z venku a na domácí půdě být pokud možno úspěšný jestli chceme pomýšlet na vytoužené play-off. Na domácím hřišti jsme uhráli potřebné body, ale i přes několik smolných domácích porážek můžeme být spokojení. Ke konci podzimní části náš tým sužovaly zdravotní problémy a tak už jsme vyhlíželi konec podzimní části. Na jaro se musíme připravit kvalitní zimní přípravou, abychom mohli plnohodnotně bojovat o vytoužené play-off."

Dále také nastínil cíle Tygrů v roce 2014. "Do jarní části se pokusíme tým ještě posílit jak v útočných, tak obranných řadách. Potom se ukáže, jestli jsme v zimní přestávce kvalitně posílili a hlavně potrénovali. Vím, že soupeři nebudou zahálet a taky se budou chtít připravit na jaro. Bude to velmi těžké, ale v týmu hrají i ostřílení borci, kteří nastupovali v extralize i za národní tým, takže by to nemuselo mít dopad na psychiku mužstva. Cíle do jarní části jsou jasné, postoupit do play-off a poprat se o co nejlepší výsledek," uzavírá Tomáš Jadrníček.

Těsně pod postupovou osmičkou se nachází plzeňské Litice, které by v jarní části samozřejmě rády nakoukly do vysněného play-off. Na velké části vstřelených branek se podílela nejproduktivnější dvojice tohoto týmu Stanislav Kastner - Petr Kůrka, která se postarala o více než polovinu vstřelených gólů Plzeňských.

K výsledkům svého týmu se vyjádřil trenér Litic Karel Topinka: "Co se týče podzimní části letošní sezony, myslím, že jsme odvedli kus práce. Jako nový trenér, jsem spokojený s herním projevem. Tým se na moje přání postavil trochu jinak, než v minulých letech. Do zápasů pravidelně nastupují i hráči, pro které je první liga novou zkušeností. Některé zápasy jsme mohli určitě odehrát lépe, ale je pravda, že možná scházelo trošku více klidu a možná i štěstí. Co určitě potěšilo mě, je velký zájem hráčů dostat se do A týmu. Poslední zápasy už byla vidět herní a určitě i mentální síla mužstva."

"Tabulka se mění každé kolo, každý zápas je moc důležitý a tak je určitě všechno pro několik týmů otevřená záležitost. Jak jsem psal, je u nás cítit velká touha hrát v A mužstvu a to je určitě moc dobře. Dosáhnout dobrého výsledku je určitě přání každého hráče. Je jasné, že bez tvrdé zimní přípravy to nepůjde a ta začíná hned příchodem nového roku," dodává kouč současně devátého týmu prvoligové tabulky.

Poslední dvě místa tabulky zaujímá Tatran Třemošná a s jedenácti body poslední rezerva kladenského Alpiqu. Zda se jim podaří ještě nakouknout mezi postupovou osmičku se dozvíme v úvodních jarních zápasech. Sezóna v roce 2014 startuje první březnový víkend, na konci stejného měsíce bude jasno o aktérech play-off.