1. liga

Týmy z čela zaváhaly, Kovo i přesto uhájilo první pozici

1. NhBL Západ - Podzimní část skupiny Západ je v roce 2013 u konce. Podzimním mistrem se stalo Kovo Praha, které sice nečekaně v posledním víkendu ztratilo hned čtyři body, i přesto se mu podařilo uhájit vedoucí příčku.

Zapříčinila to také porážka Hostivaře, na konci podzimu se nám tedy západní skupina pořádně zamotala.

Celkem bylo o závěrečném víkendu na programu pět utkání, jedno z nich se odehrálo již v sobotu a bylo opravdu velmi zajímavé. První Kovo Praha si mohlo pro jistotu podzimního primátu zajet do trápící se Třemošné, která se pohybuje na opačném konci tabulky. Papírové předpoklady se však v tomto zápase nepočítaly. Na šance velmi hojné utkání přineslo v první třetině pouze jednu branku, do vedení se dostalo právě favorizované Kovo. Tatranu se podařilo srovnat v periodě druhé a nakonec dotáhl souboj k cenné remíze. V samostatných nájezdech se více dařilo pražskému celku, který tak bral dva body za výhru 2:1.

Mnohem důležitější utkání sehrálo již zmíněné Kovo s celkem Karlových Varů v neděli na jeho hřišti. Že je výběr CSKA na domácí půdě nevyzpytatelným sokem se ukázalo i v tomto klání, domácí sice nebyli v úvodu střelecky aktivnější, i přesto ale dokázali z minima vytěžit maximum a svého soupeře zaskočili dvěma brankami. Hosté ve druhé třetině sice přeřadili na vyšší rychlost, skvěle hrající Karlovarští si ale vedení mezi prsty protéct nenechali. Nakonec ho ještě dokázali navýšit a po výhře 4:1 se s podzimem rozloučili tříbodovým ziskem. Ten jim zaručil posun na šesté místo prvoligové tabulky. I přes tento fakt ale bylo jasné, že podzimním mistrem se stalo Kovo Praha.

"Skvěle nám vyšel vstup do utkání, kdy jsme se dostali do dvoubrankového vedení. Ve druhé třetině jsme si vyloučeními značně komplikovali hru a jen díky skvěle chytajícímu Novákovi jsme zůstali ve vedení. Paradoxně jsme jedinou branku inkasovali při vlastní přesilové hře, ale gólem do šatny jsme znovu získali náskok dvou branek. Čtvrtý gól vstřelený v úvodu závěrečné třetiny ve dvojnásobné početní výhodě definitivně rozhodl o našem vítězství," shrnul průběh zápasu trenér CSKA Jan Keprta.

Na ostatních výsledcích již nezáleželo, i přesto ale hráči pražského týmu sledovali počínání si svých pronásledovatelů. Tím, kdo nejvíc naléhá na čelo tabulky je Hostivař, která si v neděli střihla vystoupení v Třemošné. Hostivař jako favorit byla opařena již po 49 vteřinách hry druhé části, když nedůrazu v defenzívě hostí využil Rippl a střelou mezi Šupíkovy betony otevřel skóre zápasu. Navíc zmar hostujícího týmu podpořil minutu před koncem druhé části Ježek, který opět zamířil do stejných míst jako jeho kolega v úvodu druhé patnáctiminutovky.

Jistou naději pro druhý tým tabulky vykřesal 34 vteřin před druhou sirénou příklepem Přeslička, více již ale hosté nestihli. Hostivař tak překvapivě padla v Třemošné a k vysněné první příčce se tak nepřiblížila. "Všechny naše podzimní porážky byly jako přes kopírák. Nedáme na začátku zápasu gól, přizpůsobíme se soupeři, dostaneme hloupé branky a pak to již nedohoníme... Sportovně musím uznat, že Třemošná hrála dobře a šla za vítězstvím víc než my. Pro nás je to poučení do jarních bojů, kdy vrcholem bude play-off. Jinak podzim byl nadprůměrný, dík patří všem hráčům, včetně trenéra," komentoval zápas pro oficiální web Hostivaře hráč Aleš Zahálka.

V přímém souboji o sedmou a osmou příčku si to rozdala mužstva Mladé Boleslavi a Dobřan. Utkání mělo jednoznačný průběh, protože domácím Tygrům duel evidentně sedl. Po vyrovnané první patnáctiminutovce přišla jasná převaha, která byla nakonec vyjádřena i na skóre. Dobřany nakonec podlehly Mladé Boleslavi v poměru 7:2 a v tabulce spadly na osmou pozici. V posledním víkendovém zápase zamířil Jindřichův Hradec do Kladna, kde se s rezervou Alpiqu utkal o potřebné body. V tomto mači se však událo velké překvapení, Olymp sice vedl po první části o dvě branky, ve zbytku duelu ale naprosto odpadl. Kladno otočilo skóre ve svůj prospěch a nakonec si připsalo poslední podzimní vítězství v poměru 5:2.

Sobota 23.11.2013

TJ Tatran Třemošná - TJ KOVO Praha 1:2 ss (0:1,1:0,0:0)

Střely: 33:34, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Neděle 24.11.2013

HBC Tygři Mladá Boleslav - TJ Snack Dobřany 7:2 (2:1,3:1,2:0)

Střely: 33:17, vyloučení: 2:1, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

SK HBC CSKA Karlovy Vary - TJ KOVO Praha 4:1 (2:0,1:1,1:0)

Střely: 32:40, vyloučení: 13:14, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:1

TJ Tatran Třemošná - HBC Hostivař 2:1 (0:0,2:1,0:0)

Střely: 24:31, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 5:2 (0:2,1:0,4:0)

Střely: 28:19, vyloučení: 7:12, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0