1. liga

Skupina Západ se nám zamotává, Kovo dvěma prohrami dalo šanci soupeřům

1. NhBL Západ - Minulý víkend byl v západní skupině druhé nejvyšší hokejbalové soutěže v České republice velmi zajímavý. Zatím neomylné Kovo totiž zaznamenalo dvě porážky, což byla hozená rukavice týmům z nižších pater tabulky.

Hostivař se tak přiblížila pouze na rozdíl dvou bodů, boj o podzimního mistra vyvrcholí v posledních třech listopadových týdnech.

Lídr tabulky skupiny Západ Kovo Praha chtěl o tomto víkendu dvěma výhrami na půdě silných soupeřů potvrdit svoji suverenitu a dojít si pro triumf podzimního mistra. Jenže ne všechno vyšlo podle představ. K sobotnímu duelu nastoupil na půdě Olympu Jindřichův Hradec a již od úvodního vhazování bylo jasné, že je nečeká nic lehkého. První bezbranková třetina přinesla hodně defenzivní hokejbal, ani jeden z týmů se nedokázal dostat do výraznější příležitosti. Góly začaly padat až v periodě druhé a Kovo bylo před závěrečnou periodou před úkolem dotahovat těsnou ztrátu. To se hostům i přes využitou přesilovou hru nepodařilo a z jihu Čech si odvezli porážku 4:3.

Této skutečnosti mohli využít hráči druhé Hostivaře, která naopak cestovala k řece Lužnici. Domácí Suchdol potvrdil svoji stoupající formu a pražského soka dokázal udolat. Suchdol se do vedení dostal již během první třetiny a v části druhé ho ještě dokázal navýšit. Papírový favorit se dokázal prosadit pouze jednou a to v přesilové hře, což na vítězství v tomto utkání prostě nestačilo. V sobotu tedy prohrály první dva týmy tabulky a oba měly následující den co napravovat.

Suchdol a Jindřichův Hradec si své soupeře prohodili, ale znovu cítili velkou šanci na úspěch. Jindřichův Hradec byl po nečekané sobotní výhře nad Kovem plný elánu a chtěl ho přenést i do následujícího zápasu proti Hostivaři. Olympu však vyschl střelný prach a konto Hostivaře v nedělním zápase zatížit nedokázal. Hosté na jihu Čech třemi brankami rozhodli o svém vítězství a z vyrovnaného duelu nakonec brali tři body. V tabulce i přes sobotní neúspěch udržela Hostivař druhé místo, Jindřichův Hradec prozatím kotví na pozici čtvrté.

Souboje prvních čtyř týmů ve skupině Západ zakončíme duelem Suchdolu s Kovem. Že si zatím nekompromisní lídr tabulky nevybral dobrý víkend se potvrdilo i v neděli, kdy v Suchdolu také marně pomýšlel na bodový zisk. Domácí v sobotu na své půdě porazili Hostivař, nedělní duel pro ně dopadl taktéž skvěle. Po bezbrankové první části přišly dvě shodné periody s výsledkem 2:1, díky kterým si Suchdol připsal další tři body. V tabulce se vyšvihl na třetí příčku, vedoucí Kovo má na čele náskok už pouze dvou bodů. Vedoucí čtveřice navíc dokázala uniknout svým pronásledovatelům a o podzimním mistrovi se rozhodne právě mezi nimi.

V souhrnu výsledků nyní přeskočíme na opačný konec prvoligové tabulky. Souboj dvou doposavad nejhorších týmů skupiny Západ přinesl vyrovnaný a tuhý boj o každý kousek hřiště. Litice si na Kladně dokázaly v první patnáctiminutovce vypracovat dvoubrankový náskok, ten se jim však udržet nepodařilo. Diváci viděli atraktivní hokejbal a devět branek. Ta rozhodující nakonec spadla do klína plzeňským hokejbalistům, kteří se díky důležité výhře posunuli blíže k vyřazovacím bojům. Naopak situace Alpiqu je více než kritická, Kladno je na úplném chvostu s pouhými pěti body.

Na výhru Litic musely zareagovat Dobřany, kterým se v letošní sezóně také příliš nedaří. Na půdě Nového Strašecí dlouho držely šanci na bodový zisk, a když se ve třetí periodě oba celky prosadily jednou, bylo jasné, že o vítězi budou muset rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich se štěstěna přiklonila právě na stranu Snacku, který bral důležitý bod navíc. Stejně jako Plzeň mají nyní Dobřany jedenáct bodů a shodně se dělí o devátou příčku. S jednobodovým ziskem z tohoto víkendu zůstává Strašecí páté.

Poslední utkání, které nám zbylo, k sobě svedlo Tygry z Mladé Boleslavi a karlovarské CSKA. Přímý souboj o příčky na hranici postupu či nepostupu do play-off rozhodla prostřední třetina, ve které se hráči z lázeňského města dokázali prosadit dvakrát, kdežto Mladoboleslavští ani jednou. Karlovy Vary nakonec tento mač vyhrály 4:2 a v tabulce se momentálně pohybují na šestém místě.

Sobota 02.11.2013

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - TJ KOVO Praha 4:3 (0:0,3:2,1:1)

Střely: 16:16, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Hostivař 3:1 (1:0,2:0,0:1)

Střely: 30:26, vyloučení: 8:9, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Neděle 03.11.2013

HBC Tygři Mladá Boleslav - SK HBC CSKA Karlovy Vary 2:3 (1:1,0:2,1:0)

Střely: 40:29, vyloučení: 9:6, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - TJ Snack Dobřany 1:2 ss (0:0,0:0,1:1)

Střely: 39:31, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - HBC Plzeň-Litice 4:5 (0:2,2:3,2:0)

Střely: 23:29, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 0:0

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ KOVO Praha 4:2 (0:0,2:1,2:1)

Střely: 33:29, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - HBC Hostivař 0:3 (0:2,0:0,0:1)

Střely: 20:21, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0