1. liga

O víkendu dominovaly domácí týmy, v polovině základní části vládne Západu pražské Kovo

1.NhBL Západ - Poprvé v letošní sezóně bylo ve skupině Západ naplánováno kompletní hrací kolo, nebýt zápasu mezi Kladnem a Karlovými Vary, které bude řešit ligová komise, poznali bychom výsledky všech.

Pět utkání v sobotu a stejný počet v neděli. Ve hře byl hojný počet bodů, který mohl znovu trochu promíchat osudím prvoligové tabulky. Zatím suverénní je pražské Kovo, které v první víkendový hrací den přivítalo Tygry z Mladé Boleslavi. Hosté v našem hlavním městě hráli velmi sympaticky a co se týče herní stránky, drželi s Kovem jednoznačně krok. První perioda přinesla přestřelku, k vidění bylo pět branek a těsné vedení Kova. Rozhodující okamžiky si hráči obou týmů nechali až na závěrečnou periodu, která potvrdila tříbodové vítězství současného lídra. Boleslav padla v Praze v poměru 7:4.

Druhý tým tabulky, Hostivař, měl v sobotu volno, a tak přišla s odpovědí řada na Olymp Jindřichův Hradec, který se snaží držet si úspěšné třetí místo, které mu zajišťuje dobrou pozici pro vyřazovací boje. V utkání proti plzeňským Liticím dokázal vytěžit ze svých šancí góly již v úvodní patnáctiminutovce, ve které si vypracoval luxusní tříbrankový náskok. Po zbytek duelu si ho již jen pečlivě hlídal, trnem v oku může být devět vyloučených hráčů, v oslabení však inkasoval pouze jednou, navíc při početní nevýhodě sám udeřil.

Zatím poslední Kladno chtělo svoji nepohodu zvrátit v souboji proti poslední dobou skvěle hrající Třemošná, která kolo od kola předvádí kvalitnější výkony. Směr duelu silně naznačila již úvodní část, kterou hosté vyhráli 2:0 a výrazně tím naklonili skóre na svoji stranu. Rezerva extraligového Alpiqu ale předvedla vynikající návrat do zápasu a stejným počtem gólů ve druhé periodě srovnala manko. Bláznivá třetí část přinesla velkou přestřelku, z níž nakonec lépe vyšla právě Třemošná, jež zvítězila 5:4. Zajímavým údajem z tohoto mače je to, že Tatran všech pět branek zaznamenal v přesilových hrách, domácí se z nabídnutých dvanácti šancí neprosadili.

Pro diváky atraktivní zápas se odehrál u řeky Lužnice, kam dorazili Šneci z Dobřan. Ti si jistě podobný průběh zápasu nepředstavovali ani v nejhorších snech, ale museli drtivou porážku od Suchdolu převzít s kuráží a pokorou. Úvodní patnáctiminutovka přinesla nejtěsnější možné vedení domácího týmu, které se ale ve druhém dějství vyšplhalo až na náskok pěti gólů! Suchdolu vycházelo naprosto všechno, využíval přesilové hry a zaslouženě si do tabulky připsal tři body za vysokou výhru v poměru 8:1.

Poslední sobotní klání k sobě svedlo týmy Nového Strašecí a Karlových Varů. Fanoušci v Novém Strašecí od úvodního vhazování přihlíželi herní převaze svého celku, o čemž svědčí i poměr střel 40 ku 20. Navíc se hokejbalistům dařilo vypracované šance také proměňovat, díky čemuž si poměrně rychle vypracovali pohodlný náskok. Ten před třetí třetinou činil čtyři góly, CSKA se sice ještě probralo k závěrečnému nátlaku, ale více než jen snížit na konečných 7:4 se mu nepovedlo.

Tygři z Mladé Boleslavi zažili opravdu perný víkend, po vyrovnaném zápase s Kovem se následující den postavili odpočaté Hostivaři. Faktorem, který ovlivnil utkání mohly být již zmíněné síly, druhé mužstvo tabulky si totiž s Tygry doslova pohrálo. Domácí třikrát využili přesilovou hru a další neuvěřitelné čtyři góly vstřelili dokonce při vlastním oslabení! Hosté po zápase byli na ručník, podobnou smršť jistě neočekávali. Výhra Hostivaře 8:1 znovu upevnila tomuto mužstvu pozici, na první Kovo v tuto chvíli ztrácí pět bodů.

Zda si příznivci Nového Strašecí mysleli, že jejich svěřenci nemohou sedmigólové představení proti Karlovým Varům ze soboty zopakovat i v neděli proti Třemošné, škaredě se mýlili. Tatran si totiž domů odvezl sice nulový bodový zisk, k tomu si ale přibalil devět inkasovaných branek. O osudu duelu rozhodla druhá patnáctiminutovka, ve které se Nové Strašecí prosadilo hned čtyřikrát. Šest domácích bodů vyšvihlo Strašecí až na pátou příčku, Třemošná je s devíti body osmá.

Osm vstřelených branek ze soboty chtěl následující den zopakovat také Suchdol. Sice se mu to nepovedlo, nespokojen však rozhodně být nemůže. Důležitým faktorem v zápase proti Liticím byly znovu přesilové hry. Hostům se nedařily, domácí naopak úřadovali. Suchdol využil tři z pěti a v této herní situaci nedal svému soupeři vůbec žádnou šanci. Výhra 4:1 zakotvila hráče od řeky Lužnice na čtvrté pozici, situace Litic se zápas od zápasu zhoršuje. Nyní se plzeňské mužstvo propadlo až na předposlední příčku, horší je již pouze kladenský Alpiq.

Aby byl náš výsledkový víkendový souhrn kompletní, nemůžeme opomenout nedělní vystoupení exextraligového Jindřichova Hradce. Ten přivítal na své půdě Dobřany a také si jako domácí mužstvo dokázal připsat vítězství. Po shodných prvních dvou třetinách, které skončily v poměru 2:1, přišla jednoznačná třetí perioda, ve které si Olymp pojistil své vedení. S osmnácti body z devíti duelů je na třetím místě a stále tak pronásleduje vedoucí dvojici, oproti které má o jeden odehraný zápas méně. Dobřanům se v letošní sezóně také příliš nedaří, v současné době kooperují na devátém místě s bodovým odstupem na play-off.

Duel mezi Alpiqem Kladno B a Karlovými Vary výsledek nepoznal, o osudu duelu rozhodne ligová komise v nejbližších dnech.

Sobota 19.10.2013

TJ KOVO Praha - HBC Tygři Mladá Boleslav 7:4 (3:2,1:1,3:1)

Střely: 32:41, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Snack Dobřany 8:1 (1:0,5:1,2:0)

Střely: 35:18, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - HBC Plzeň-Litice 5:1 (4:1,0:0,1:0)

Střely: 26:24, vyloučení: 9:3, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0

HBC Nové Strašecí - SK HBC CSKA Karlovy Vary 7:4 (3:1,3:1,1:2)

Střely: 40:20, vyloučení: 10:7, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 1:0

HBC ALPIQ Kladno B - TJ Tatran Třemošná 4:5 (0:2,2:0,2:3)

Střely: 26:19, vyloučení: 10:12, využití přesilovek: 0:5, oslabení: 1:0

Neděle 20.10.2013

HBC Hostivař - HBC Tygři Mladá Boleslav 8:1 (3:0,5:1,0:0)

Střely: 35:24, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 4:0

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Plzeň-Litice 4:1 (1:0,1:0,2:1)

Střely: 26:31, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - TJ Snack Dobřany 7:2 (2:1,2:1,3:0)

Střely: 31:21, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 1:0

HBC Nové Strašecí - TJ Tatran Třemošná 9:4 (2:2,4:0,3:2)

Střely: 49:24, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - SK HBC CSKA Karlovy Vary -:- řeší LK