1. liga

V souboji o čelo Kovo na nájezdy udolalo Hostivař

1. NhBL Západ - Víkendové zápasy ve skupině Západ hodně zamíchaly postavením v tabulce, poprvé zespodu vykoukl loňský vítěz Suchdol nad Lužnicí. V souboji o čelo porazilo Kovo Hostivař až na samostatné nájezdy a na čele má již pětibodový náskok.

Na Západě se již v sobotu odehrály dva zápasy, oba ale proti sobě postavily vynikající týmy. Karlovy Vary na domácí půdě přivítaly pomalu rozjíždějící se Suchdol. Hosté v prvních kolech získali pouhé tři body, ale právě na půdě CSKA předvedli téměř bezchybný výkon. Domácí si sice vytvořili více příležitostí, ale svoji střeleckou převahu ale na skóre vyjádřit nedokázali. Hráči od řeky Lužnice se do vedení dostali již v prvním dějství a svůj dvoubrankový náskok dokázali do konce duelu ještě navýšit. Po výhře 4:1 si připsal další důležité tři body.„Nevyšla nám první třetina, kdy jsme dvakrát inkasovali a náš výkon vůbec nebyl dobrý. Od druhé třetiny jsme se sice herně zvedli, ale místo kontaktní branky jsme inkasovali potřetí. Ve třetí třetině si již Suchdol náskok pohlídal,“ řekl po zápase trenér Varů Jan Keprta.

Druhý sobotní duel proti sobě poslal zatím dva nejlepší týmy tabulky. Hostivař zvládla herně velmi pohledné utkání lépe, protože na branku vyslala o sedm střel více než soupeř. Doplatila ale na nevyužívání přesilových her. Hrála jich hned jedenáct, jediná branka na celkovém procentuálním úspěchu zase tolik nezměnila. Po první patnáctiminutovce svítilo na světelné tabuli skóre 2:1 pro hosty, domácí Kovo ale dokázalo ve zbytku duelu srovnat. Nakonec duel dospěl až k samostatným nájezdům, ve kterých pražské derby pro sebe urval lídr tabulky. Na kontě mělo dvoubodový náskok, navíc nedělní zápas k dobru.

V neděli si Kovo zajelo pro tři body do Plzně. I v tomto klání nebyl favorit střelecky aktivnější, domácí Litice si dokázaly vypracovat několik nadějných šancí na vedení. Hosté ale domácímu týmu ukázali lekci z produktivity, protože hned v první části se prosadili dvakrát. Sice se jim posléze podařilo snížit v početní výhodě, ale více již nestihli. Kovo Praha zvítězilo v poměru 3:1 a opět svůj náskok na čele navýšilo. Po proběhlém víkendu zůstávají Litice na deváté pozici.

Dvoubodové ztráty Hostivaře mohl využít Olymp z Jindřichova Hradce, který si chtěl odvézt tříbodový zisk z dalekých Karlových Varů. Hned úvodního vhazování však bylo jasné, že domácí tým nedá svoji kůži lacino. Obzvláště pak, když po první periodě vedlo CSKA v poklidu 2:0 a mělo nakročeno k tříbodovému vítězství. Olymp se v zakončení trápil, v Karlových Varech se dočkal jediné branky ve třetí třetině a domů odjel s prázdnou, jeho přiblížení se k druhé Hostivaři se tak prozatím nekoná. „Po vydařené první třetině jsme zbytečnými vyloučeními vrátili soupeře do zápasu. A když soupeř po naší chybě na začátku třetí třetiny snížil, museli jsme o vítězství až do konce utkání ještě tvrdě bojovat,“ okomentoval utkání trenér CSKA Jan Keprta.

Soubojem trápících se týmů, které v prvních šesti kolech získaly shodně pouze šest bodů, nedělní program pokračoval. Suchdol nad Lužnicí po výhře ve Varech chtěl zaskočit také Třemošnou a to se mu také dokonale vydařilo. O jeho výhře rozhodlo zejména druhé dějství, ve kterém se hosté prosadili hned třikrát a zlomili tím definitivně odpor svého soka. V tomto zápase se ani jednomu z týmů přesilovou hru využít nepodařilo, paradoxem je, že tři z osmi gólů padly v početní nevýhodě. Suchdol porazil Tatran 6:2 a posunul se již na šesté místo tabulky. Třemošná je již předposlední.

Jen jediný tým je horší než právě Tatran a je jím rezerva extraligového Kladna. To cestovalo do Mladé Boleslavi, kde se chtělo poprat o bodový zisk. Domácí Tygři ale zatím zažívají poměrně dobrou sezónu a ze tří bodů se radovali i nyní. Oběma celkům se dařilo v přesilových hrách, Mladá Boleslav využila ze sedmi tři, jejich soupeř z pěti dvě. Přestřelka, ve které nebylo do závěrečné sirény nic jasné nakonec skončila lépe pro Tygry, kteří porazili Alpiq 4:3. Příští víkend se odehraje hned deset zápasů, rozhodně se tedy bude na co koukat.

Sobota 12.10.2013

SK HBC CSKA Karlovy Vary - SK Suchdol nad Lužnicí 1:4 (0:2,0:1,1:1)

Střely: 41:34, vyloučení: 8:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

TJ KOVO Praha - HBC Hostivař 3:2 ss (1:2,1:0,0:0)

Střely: 31:38, vyloučení: 11:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Neděle 13.10.2013

HBC Tygři Mladá Boleslav - HBC ALPIQ Kladno B 4:3 (1:1,2:1,1:1)

Střely: 30:18, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0

SK HBC CSKA Karlovy Vary - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 2:1 (2:0,0:0,0:1)

Střely: 26:30, vyloučení: 8:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

TJ Tatran Třemošná - SK Suchdol nad Lužnicí 2:6 (1:2,0:3,1:1)

Střely: 31:33, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:2

HBC Plzeň-Litice - TJ KOVO Praha 1:3 (0:2,0:0,1:1)

Střely: 24:21, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0