1. liga

Kovo se s Hostivaří osamostatnilo na čele své skupiny

1. NhBL Západ - Druhá nejvyšší soutěž v České republice se rozjela do obrátek, ve skupině Západ se o proběhlém víkendu uskutečnilo devět zápasů, které přinesly velmi zajímavé výsledky. Většina z týmů má odehráno čtyři zápasy, na čele se s pětibodovým náskokem drží Kovo Praha a Hostivař.

V sobotu se do hry zapojil maximální počet všech mužstev, jako jediný lichý tým měl volno nováček z Jindřichova Hradce. Třemošná po ztrátě v prvním kole s výběrem Mladé Boleslavi přivítala na své půdě plzeňské Litice a snažila se o zisk prvních bodů do prvoligové tabulky. Zodpovědným výkonem ze zabezpečené obrany se to Tatranu přece jen podařilo. Po nejtěsnější možné výhře 1:0 se hráči Třemošné mohli radovat, trnem v oku jim mohlo být sedm nevyužitých přesilových her. S touto herní variantou zatím nemají vůbec žádné problémy hráči Hostivaře, kteří v početních výhodách v sobotu rozhodli duel s rezervou extraligového Alpiqu.

Kladenští naopak doplatili na silnou nedisciplinovanost, svému soupeři nabídli hned devět šancí skórovat. Hostivař z nich využila čtyři a tím rapidním způsobem zvrátili skóre na svoji stranu. Alpiq se dokázal prosadit pouze jednou ve druhé třetině a to na vítězství pochopitelně nestačilo, hráči z hlavního města se radovali v poměru 5:1. Na jejich vítězství naopak muselo reagovat sousedící Kovo, které mířilo do Nového Strašecí. Domácí chtěli navázat na tříbodový zisk z předchozího zápasu proti Liticím, v duelu s loňským suverénem základní části však tahalo za kratší konec provazu. Těsnou ztrátu drželo Strašecí pouze v úvodní patnáctiminutovce, kterou prohrálo 1:2. Ve zbytku duelu se již prosazovali pouze hráči Kova, kteří nakonec dotáhli duel k výhře o čtyři branky. Po sobotě se tak drželi na čele o skóre před Hostivaří.

Reagovat na tyto výsledky musel další z favoritů na umístění v horních patrech tabulky - karlovarské CSKA. V duelu s Dobřany je však nečekalo nic lehkého, a i když se hráčům z lázeňského města dařilo svého soupeře přehrávat, na skóre se to velmi dlouho nechtělo projevit. Šneci dokázali z minima vytěžit maximum a po úspěšných samostatných nájezdech se radovali ze zisku dvou bodů po výhře 5:4. „Celé utkání jsme byli lepším týmem a svého soupeře tlačili. Bohužel jsme nevyužívali brankové šance a Dobřany naopak ukázaly maximální efektivitu. Nedařilo se nám využívat přesilové hry a důležitým okamžikem bylo také neproměněné trestné střílení v samém závěru, po kterém dokázali hosté vyrovnat. Nájezdy pouze podtrhly naši koncovku v tomto utkání, “ shrnul zápas trenér Varů Jan Keprta.

V posledním sobotním zápase přivítali loni trápící se Tygři z Mladé Boleslavi na své půdě senzaci ze Suchdolu, pro letošek se však karty úplně obrátily. Již od úvodního vhazování byli mladoboleslavští hokejbalisté mnohem aktivnější a dokázali proměňovat vypracované šance. Hráčům od řeky Lužnice se však velmi dlouho dařilo držet ve skóre krok, do třetí periody se vstupovalo za jednobrankového náskoku Tygrů. Ti nakonec dokázali svoje vedení ještě navýšit a po výhře 5:3 se znovu v tabulce vyškrábali výše. Suchdol na svůj první bodový zisk stále čekal, v neděli byl před níml volný den, a tak se v klidu mohl soustředit na utkání o následujícím víkendu.

Nedělní shrnutí začneme bláznivým zápasem Třemošné s Dobřany. Papírově vyrovnaní soupeři rozehráli zápas velmi otevřeně, velmi rychle se oba celky radovaly ze vstřelené branky. Po remízové první části se utkání rozhodlo v prostřední patnáctiminutovce, kterou domácí Tatran naprosto ovládl a nasázel v ní do sítě Snacku čtyři góly. Hosté se sice v posledním dějství dokázali trochu vzpamatovat, na bodový zisk to již nestačilo. Z Třemošné si odváží porážku 6:4 a v tabulce jsou šestí. Tatran zakotvil na čtvrté pozici, oproti ostatním soupeřům má o jeden odehraný zápas méně.

Stejný počet deseti branek padl v nedělním duelu také v Karlových Varech, kam dorazily Litice. Studená sprcha v podobě pěti branek hned v první části zmrazila plzeňské hokejbalisty, kteří se ze šoku již nedokázali vyhrabat. I když ve zbytku duelu srdnatě bojovali a snížili na rozdíl dvou gólů, domů jeli s prázdnou. „Po vydařené první třetině jsme přestali hrát a stejně jako včera se nám poté nedařilo proměňovat šance. Soupeř sice snížil, ale i tak jsme měli utkání až do konce pod kontrolou. S výkonem ve druhé a třetí třetině však nemohu být rozhodně spokojen,“ zhodnotil zápas trenér CSKA Jan Keprta.

Jindřichův Hradec si po sobotním volnu odpočinul a s elánem dorazili k duelu do daleké Mladé Boleslavi. Zde si chtěl připsat první vítězství v sezóně a ke svému cíli nakročil velmi dobře již v první části. Těsné vedení se mu podařilo po zbytek utkání navýšit a z města automobilů si nakonec odvezl výhru 3:1. V tabulce se tak vyšvihl do postupové osmičky. Boj o play-off čeká podle dosavadních výsledků také Nové Strašecí, které se pokusilo překvapit favorizovanou Hostivař. Nyní se sice pražskému klubu nedařilo využívat početní výhody, ani to ho ale v cestě za tříbodovou výhrou nezastavilo. Domácí se dokázali držet do závěrečné sirény, nakonec však prohráli s Hostivaří těsně 2:3.

Hostivařští si tak vypracovali na třetí Karlovy Vary již pětibodový náskok, čekalo se pouze na to, jak dokáže zareagovat rival z Kova. Ten sehrál v Kladně vyrovnanou partii s Alpiqem B, kde ho dokonce domácí přestříleli. Rozhodujícím faktorem jsou ale vstřelené góly, šťastnější bylo právě pražské Kovo. Dvě branky zaznamenalo ve druhé části, čímž výrazně naklonilo misku vah na svoji stranu. Ač se Kladenští snažili sebevíc, vyrovnání se již nedočkali. Kovo Praha je tak s Hostivaří na čele s velkým náskokem, v příštím kole se oba představí doma.

Sobota 14.09.2013

HBC Tygři Mladá Boleslav - SK Suchdol nad Lužnicí 5:3 (2:1,1:1,2:1)

Střely: 36:19, vyloučení: 4:1, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - TJ KOVO Praha 1:4 (1:2,0:1,0:1)

Střely: 28:28, vyloučení: 6:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - HBC Hostivař 1:5 (0:1,1:2,0:2)

Střely: 18:26, vyloučení: 9:4, využití přesilovek: 1:4, oslabení: 0:0

SK HBC CSKA Karlovy Vary - TJ Snack Dobřany 4:5 ss (1:1,2:2,1:1)

Střely: 42:17, vyloučení: 9:9, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

TJ Tatran Třemošná - HBC Plzeň-Litice 1:0 (0:0,0:0,1:0)

Střely: 27:25, vyloučení: 3:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Neděle 15.09.2013

HBC Tygři Mladá Boleslav - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 1:3 (0:1,1:1,0:1)

Střely: 17:28, vyloučení: 7:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - HBC Hostivař 2:3 (1:2,0:0,1:1)

Střely: 30:34, vyloučení: 7:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC ALPIQ Kladno B - TJ KOVO Praha 2:3 (1:1,0:2,1:0)

Střely: 40:36, vyloučení: 11:9, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC Plzeň-Litice 6:4 (5:1,1:1,0:2)

Střely: 35:28, vyloučení: 8:12, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0

TJ Tatran Třemošná - TJ Snack Dobřany 6:4 (1:1,4:0,1:3)

Střely: 33:33, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0