1. liga

Hostivař ukázala, že to s útokem na čelo tabulky myslí vážně. Dvě vítězství má také Kovo

1.NhBL Západ - Hned sedm zápasů bylo na programu v první hrací víkend národní ligy Západ. Do soutěže vstoupil nejen nováček z Jindřichova Hradce, ale také aspiranti na umístění v horních patrech tabulky - Kovo Praha, Hostivař a Suchdol nad Lužnicí.

Liga odstartovala již v sobotu třemi zápasy. Semifinalista z Nové Strašecí zajížděl v rámci prvního kola na půdu Dobřan, kde se s místními Šneky chtěl poprat o úvodní ligové body. Po bezbrankové první části se fanoušci dočkali branek zejména v té druhé, skóre se ale měnilo pouze na straně Snacku. Díky využité přesilové hře a dalším dvěma přesným trefám skóre vystoupalo na konečný výsledek 3:0. Strašecí se tak na úvod neprosadilo, brankář Dobřan se naopak raduje z čistého konta.

Následující dva sobotní zápasy byly vzhledem k předsezónním prognózám velmi zajímavé. O výhru ve skupině Západ a případný postup do Extraligy by se mohly poprat právě některé z následujících celků. Loňský vítěz základní části Kovo Praha začalo proti nováčkovi z Jindřichova Hradce, kterému se nepodařilo uhájit extraligovou příslušnost. Vstup do nižší soutěže Olympu ale také podle představ nevyšel. Díky brance v početní výhodě se sice Jindřichohradečtí dostali v první patnáctiminutovce do vedení, to ale po zbytek utkání ani náhodou neudrželi.

Kovo přeřadilo ve druhém dějství na vyšší obrátky a ihned se to projevilo. Postupem času se náskok Kova vyšplhal až na pět branek, a tak diváci mohli být s výsledkem 6:1 rozhodně spokojeni. Něco podobného se dělo o několik kilometrů dál, kde pražská Hostivař přivítala Suchdol nad Lužnicí. Překvapení loňského ročníku ze Suchdolu chtělo vstoupit do nové sezóny výhrou, to se mu však ani náhodou nepodařilo. Hostivař již před sezónou vyhlásila útok na první místo a podle toho také probíhalo úvodní kolo. Po dvou vyrovnaných třetinách přišla závěrečná smršť v poslední periodě, která definitivně rozhodla o dobrém vstupu domácích do sezóny. Suma sumárum, Hostivař porazila Suchdol nad Lužnicí 6:2.

Další z favorizovaných týmů skupiny Západ, která je letos opravdu nabitá, jsou Karlovy Vary. Místní CSKA přivítalo v neděli Tygry z Mladé Boleslavi a Karlovarští si s pozicí favorita dokázali bez větších problémů poradit. Úvodní třetinu sice prohráli 2:1, po zbytek duelu již pouze dominovali. Na střely vyrovnaný souboj rozhodla koncovka, Vary se prosadily hned osmkrát, čímž získaly první tři body do tabulky po výhře 8:3. „První třetina se nám nepovedla. Zabrali jsme až za stavu 0:2, kdy Reiser skvělou individuální akcí zařídil snížení a nakopl celý tým. Zlepšeným výkonem, podtrženým sedmi góly, jsme potom zápas dovedli do vítězného konce. Důležitý byl také výkon brankáře Nováka, který nás několikrát podržel,“ shrnul zápas trenér Varů Jan Keprta.

V neděli se ke svému prvnímu ligovému zápasu dostaly také celky Litic a rezervy kladenského Alpiqu. Domácí vstoupili do duelu velmi aktivně, měli silnou střeleckou převahu a co je hlavní, dařilo se jim proměňovat šance. Navíc využili dvě přesilové hry ze čtyř, díky čemuž bylo po druhé třetině naprosto rozhodnuto. Kladenští se nakonec v poslední patnáctiminutovce dočkali alespoň čestné branky, která nakonec zmírnila jejich porážku v poměru 1:6.

Kovo Praha si s Hostivaří pro neděli své soky vyměnili, čekala nás tedy další zajímavá střetnutí. Kovo se v repríze loňského semifinále postavilo Suchdolu nad Lužnicí, pomsta byla nyní dokonána a domácí oplatili soupeři vyřazení těsně pod vrcholem. V úvodu to tak ale nevypadalo, hráči od řeky Lužnice se velmi rychle dostali do vedení a to se jim dařilo držet až do druhé třetiny. Pak ale přišel nástup hráčů Kova, kteří stejně jako v sobotu dokázali nepříznivý stav otočit ve svůj prospěch. Porazili Suchdol 4:1 a se dvěma výhrami se usídlili znovu na čele skupiny Západ.

Se stejným počtem bodů jim sekunduje soused z Hostivaře, který má po dvou zápasech o dvě branky horší skóre. Proti Jindřichově Hradci začaly oba celky hrát až ve druhé třetině, kdy za stavu 0:0 domácí dokázali odskočit. Ještě loni extraligový Olymp celé utkání dotahoval, v konečném součtu ale podlehl Hostivaři poměrem 5:3. Do soutěže se již zapojily všechny týmy kromě Třemošné, pro kterou liga startuje až příští víkend.

Sobota 31. 8.

TJ Snack Dobřany - HBC Nové Strašecí 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Střely: 27:23, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

TJ KOVO Praha - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 6:1 (0:1, 1:0, 5:0)

Střely: 30:25, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

HBC Hostivař - SK Suchdol nad Lužnicí 6:2 (2:1, 1:1, 3:0)

Střely: 49:16, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Neděle 1. 9.

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC Tygři Mladá Boleslav 8:3 (1:2, 4:0, 3:1)

Střely: 33:32, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0

HBC Plzeň-Litice - HBC ALPIQ Kladno B 6:1 (2:0, 3:0, 1:1)

Střely: 26:12, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:1

TJ KOVO Praha - SK Suchdol nad Lužnicí 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Střely: 39:30, vyloučení: 8:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0

HBC Hostivař - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 5:3 (0:0, 2:1, 3:2)

Střely: 19:17, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1