1. liga

Lídr základní části je krok od vyřazení

Velmi zajímavé semifinále se odehrálo ve skupině Západ, protože vítěz základní části Kovo ztratil na domácí půdě úvodní dvě semifinálová utkání a jeho situace se velmi zkomplikovala.

Velmi očekávané střetnutí pražského Kova se Suchdolem nad Lužnicí přineslo hned od samotného začátku velmi kvalitní hokejbal. V sobotu se diváci první branky dočkali až ve druhé třetině, hosté se dostali hned do dvoubrankového vedení zásluhou Látala a Slaniny. Jednoznačný vítěz základní části poté zlepšil svoji hru, ale nakonec z toho bylo pouze snížení.

Hned první hrací den se v Praze zrodilo velké překvapení. „Vstup do první třetiny byl dobrý, ale zabrzdili nás zbytečná vyloučení. Ve druhé třetině to tam už konečně padlo, ujali jsme se vedení, ve třetí části na nás Kovo vlétlo, ale my jsme výsledek pohlídali,“ hodnotí úvodní střetnutí Stanislav Landa, trenér Suchdolu.

„Hned od začátku to z naší strany nebylo ono, asi nám neprospěla pauza po čtvrtfinále. Suchdol byl víc namotivovaný, hrál velice obětavě. Až za stavu 0:2 se náš tým probral, dostal se do tlaku, ale snížení přišlo pozdě,“ hodnotí neúspěch Jan Kovařík, vedoucí mužstva Kova.

Pražský celek chtěl v nedělní odvetě napravit první zaváhání a srovnat stav série. Suchdol však dorazil do hlavního města velmi kvalitně připraven a příliš toho Kovu nedovolil. V první části se hosté dostali do vedení zásluhou Šembery, poté však přišel silný tlak favorita. Ten vyvrcholil gólem v přesilové hře a patnáct minut před koncem se tak začínalo od nuly.

Vítěznou branku zaznamenal Hadrava, který využil Krčmárovy přihrávky. Suchol dokonal překvapení a vyhrál v Praze i druhý zápas, před Kovem je tak velmi složitá situace. Hosty může mrzet vyloučení Apfelthalera, který obdržel trest ve hře a příští zápas bude Suchdolu chybět.

„Druhé utkání to bylo z naší strany úplně něco jiného, měli jsme převahu. Bohužel, co dokáže náš útok zahodit je až zarážející. Když dáme z tolika šancí jen jednu branku, těžko můžeme myslet na úspěch. Ted už v sérii favorit nejsme, ale rozhodně nic nebalíme, pořád nás musí Suchdol ještě jednou porazit. Teď se ukáže, jak silný tým máme. Pokud k utkání přistoupíme jako v neděli, určitě šanci máme,“ má jasno Jan Kovařík.

Ve druhém semifinále se utkaly po základní části druhé Karlovy Vary a třetí Nové Strašecí. V úvodním střetnutí bylo skóre otevřeno v osmé minutě, kdy kombinaci na jeden dotek zakončil Jan Průša. Začátek druhé periody avšak mnohem lépe vyšel Novému Strašecí, které zásluhou Wittmayera vyrovnala a v polovině zápasu je poslal do vedení Duchoň.

Vedení ale hostujícímu celku vydrželo pouze čtyři minuty, rychlý protiútok nekompromisně zakončil Jan Bauer. Rozhodující branku si CSKA nechalo na 37. minutu, kdy vteřinu před návratem vyloučeného hráče využil přesilovou hru Josef Sucharda. Nové Strašecí se pokusilo ještě o srovnání, po inkasování čtvrté branky bylo ale hotovo.

Hosté spoléhali na nedělní odvetu, po které chtěli mít ještě určitou šanci na zvrácení série. Po první třetině prohrávali nejtěsnějším možným způsobem, CSKA však ve svém tlaku na vedoucí branku Suchardy navázat nedokázalo. Po celý zápas Strašecí dohánělo mírnou ztrátu, a když na začátku třetí části srovnal na 2:2 Gotthard, zdálo se, že duel dospěje do prodloužení.

Rozhodující branku si nechal Jan Bauer na 43. minutu, kdy vykoupal z trestného střílení hostujícího brankáře. V samotném závěru ještě Bauer trefil odkrytou branku Strašecí, čímž dokonal hattrick. Karlovy Vary tak vyhrály úvodní dvě utkání a jsou již jen jednu výhru od postupu do finále.

„Obě utkání byla velmi vyrovnaná. V prvním utkání nás podržel brankář Novák a hlavně jeho zásluhou jsme si připsali první výhru. Druhé utkání bylo z naší strany herně lepší, ale nedařilo se nám v koncovce. Již v první třetině jsme si mohli vytvořit větší náskok, než pouze jednobrankový. Soupeř se do hry dostával hlavně v přesilových hrách, ale znovu nás podržel brankář Novák. Pochvalu za obě utkání si ale zaslouží celý tým,“ shrnul obě utkání trenér CSKA Jan Keprta.