1. liga

Západní část play-off nepřinesla žádné velké překvapení

Play-off 1.NHbL - Západ - Očekávaný vrchol sezóny se rozjel také v národních ligách. Na Západě jsme žádné velké překvapení nezaznamenali, všechna doma hrající mužstva kromě Nového Strašecí vykročila směle za postupem.

Jednoznačný lídr základní části se letos chce opět pokusit o postup a v prvním kole vyřazovacích bojů na jeho půdu dorazil celek Snacku Dobřany. Šneci mohli jenom překvapit, ale to se jim o prvním víkendu nepodařilo. Sobotní duel byl vyrovnaný pouze úvodní periodu, ve které se oba celky prosadily jednou. Jenže využité přesilové hry v dějství druhém vytvořily rozhodující náskok favorita z Prahy.

Kovo nakonec zvítězilo 6:2 a před nedělní odvetou si vytvořilo perfektní situaci. Že na to je tým z hlavního města opravdu dobře se ukázalo i v neděli, v první třetině si Kovo vypracovalo dvoubrankový náskok a ten chtělo uhájit až do závěrečné sirény. Dobřany doplatily na nevyužívání přesilových her a nakonec prohrály i druhé utkání. Pražský celek zvítězil jednoznačně 5:0, brankář Kova udržel čisté konto. Příští sobotu se série stěhuje do Dobřan, kde může vítěz základní části potvrdit svůj postup mezi nejlepší čtyři týmy skupiny Západ.

Mnohem zajímavější byly první dva duely v Karlových Varech, na půdu druhého týmu po základní části dorazila Třemošná. Tatran oproti loňské sezóně zažívá výsledkový útlum a právě ve vyřazovacích bojích si chtěl zvednout sebevědomí. První utkání přineslo opravdový boj, domácí CSKA sice mělo střeleckou převahu, ale odskočit na vícególový rozdíl se svěřencům Jana Keprty nepodařilo.

Domácím fanouškům muselo být horko po druhé části, kdy jejich tým prohrával 3:2. Nakonec se Karlovým Varům podařilo ve třetí patnáctiminutovce srovnat a o vítězi tak rozhodlo prodloužení. V něm se CSKA zaradovalo a ujalo se vedení v sérii. Tatran však před nedělním kláním zbraně rozhodně neskládal a věřil si, že může domů potřebný bod odvést.

Ale odvetné klání je silně vrátilo do reality. V úvodní periodě se měl brankář Třemošné co ohánět, ale stále držel pro hosty úspěšný stav 2:1 pro CSKA. Avšak ve druhé části karlovarští hokejbalisté připravili nevídanou smršť a čtyřmi góly rozhodli o své výhře. Stejný počet branek v utkání zaznamenali v početních výhodách a porazili tak i podruhé svého čtvrtfinálového soka, tentokrát 6:2.

„V prvním utkání jsme doplatili na nízkou produktivitu, která nás málem stála výsledek. Sice jsme si vytvářeli tlak, ale nedařilo se nám ho vyjádřit gólově. Naopak soupeř nás trestal z protiútoků. V prodloužení jsme ale byli úspěšní my a to je podstatné. Ve druhém utkání jsme brzy inkasovali, ale do konce první třetiny jsme výsledek dvěma góly otočili a ve vyhecované druhé třetině jsme čtyřmi brankami v početních výhodách utkání rozhodli,“ shrnul obě utkání trenér CSKA Jan Keprta.

Po úvodním víkendu se zdá, že nejvyrovnanější bude série mezi třetím Novým Strašecím a šestou Hostivaří. V sobotním zápase se během dvou třetin dostali domácí do dvoubrankového vedení a vypadalo to, že v jejich cestě za prvním bodem nic nezabrání. Jenže Hostivař se ještě nevzdala a v poslední části nevídaně zabojovala. Na srovnání to však již nestačilo, Nové Strašecí zvítězilo 3:2.

„Do prvního zápasu jsme nevstoupili dobře. Naše hra byla bez nápadu a se spoustou chyb v obraně, jakoby jsme ještě nepřepli na hru pro play-off. Toho využilo jasně lepší Strašecí, které se dostávalo častěji do zakončení. Až když jsme prohrávali o dvě branky, tak jsme začali víc běhat a tím dostávat soupeře pod tlak, což nám ale v konečném zúčtování na Strašecí nestačilo,“ řekl trenér Hostivaře Tomáš Bokrovec.

V odvetném klání se čekalo na branku až do druhého dějství, do vedení se dostali hosté. Svůj náskok v závěrečné periodě ještě pohodlně navýšili a nakonec po výhře 4:1 stav série srovnali. Na domácí půdě mají o víkendu možnost dvěma výhrami ukončit sezónu Nového Strašecí, ale nečeká je nic lehkého.

„Po prvním zápase jsme si řekli, co se musí zlepšit. Víceméně se nám to povedlo a do zápasu jsme vstoupili o dost lépe než v sobotu. Nekupili jsme tolik chyb, byli jsme bojovnější, a proto jsme si odvezli ze Strašecí výhru a vyrovnání série. Stále máme na čem pracovat, navíc první dva zápasy nám ukázaly vyrovnanost obou týmů, takže se v Praze očekává velká bitva,“ hodnotí Tomáš Bokrovec..

Poslední sérií ve skupině Západ se podle tabulkového postavení potkají nejvyrovnanější týmy, první dva zápasy však nic takového neukázaly. Suchdol na svého soupeře na začátku zápasu nastoupil a díky Pultrovi a Kalátovi se dostal do dvoubrankového vedení. Pak se brankostroj domácích hokejbalistů zastavil, nakonec ale po dalších dvou gólech Slaniny zvítězili 4:0.

„Utkáni jsme měli pod kontrolou a zaslouženě jsme vyhráli. Mužstvo zaslouží pochvalu za výkon a za předvedenou hru, jen opět škoda neproměněných šancí. Co prošlo, tak s přehledem pochytal Šlepr,“ hodnotí úvodní čtvrtfinálový duel domácí Stanislav Landa.

Nedělní odveta již byla mnohem vyrovnanější, alespoň co se týče branek. Suchdol svého soka totiž poměrně jednoznačně přestřílel a opět měl po patnácti minutách dvoubrankový náskok, který získal zásluhou Hadače a Krejčího. Ďáblové se ale nevzdali a v závěrečné třetině ještě zdramatizovali utkání. Vyrovnání z toho ale nebylo, série je tak jeden duel od svého konce.

„Vstup do utkání nám vyšel dobře, ale potom přišla opět stejná písnička - ta naše žalostná koncovka, která se nám málem vymstila. Ve třetí třetině Ďáblové snížili a my jsme se klepali o výsledek do poslední vteřiny,“ říká o odvetě Landa.