1. liga

Kovo už jistým vítězem základní části západní části národky

1. NHbL - Západ - Plná nálož deseti zápasů byla o tomto víkendu k vidění ve skupině Západ. Hodně zamotaná byla situace okolo osmého postupujícího místa, o které se ucházelo hned několik týmů.

Jedním z nich byl Tatran z Třemošné, který vyzval celek z Kladna. Domácí na tom byli před zápasem poměrně lépe a k utkání přistoupili mnohem aktivněji.

I přesto se Alpiq dlouho držel bez inkasované branky, a dokonce se dokázal i jednou prosadit. Zápas dospěl až k samostatným nájezdům, ve kterých byli již úspěšnější hráči Třemošné, kteří si připsali bod navíc. Díky němu se opět o kousek přiblížili k vytoužené osmičce, tento zisk ale museli ještě potvrdit v neděli proti nepříjemnému Strašecí.

Kladenští získali z tohoto klání bod, na což museli odpovědět v tuto chvíli poslední Tygři z Mladé Boleslavi. Zde také padaly góly až ve druhé patnáctiminutovce. Domácí Ďáblové se v ní dostali do vedení, ale to se jim příliš dlouho udržet nepodařilo. Nakonec ale favorit utkání strhl zápas na svoji stranu a připsal si tři body. Ďáblové tak zůstali v boji o první čtyřku a tedy možnost začínat play-off na domácí půdě.

„Z víkendu jsme přece jen sázeli na nějaký bodový zisk spíše v utkání s Ďábly, ale nervozita nám svazovala nohy. Nakopla nás až vedoucí branka domácích a po ní jsme převzali otěže utkání. Záhy jsme se dočkali vyrovnání a do dokonce druhé části jsme měli šance na otočení utkání, ale koncovka nás trápí celou sezónu. O výsledku utkání tak rozhodla chyba v naší přesilovce, kterou po brejku přetavili domácí ve vítězný gól,“ hodnotí trenér Mladé Boleslavi.

Další mančaft, který usilovně bojuje o vyřazovací boje, jsou plzeňské Litice. Jejich soupeřem byl Suchdol nad Lužnicí, který v letošním ročníku předvádí kvalitní výkony a i v tomto zápase byl aktivnějším mužstvem. Hned v první periodě si vypracoval dvoubrankový náskok, který se mu dařilo do konce zápasu ještě navyšovat. Zápas nakonec skončil výsledkem 6:1 a nejvíce se na něm podílel Kalát, jenž zaznamenal hattrick. Dobře mu sekundoval Laurince, který se však prosadil „pouze“ dvakrát. Díky této výhře se Suchdol dotáhl na Nové Strašecí a měl tedy ještě velmi reálnou šanci na první čtyřku.

„Zápas jsme od začátku měli pod kontrolou. Litice neměly nárok. Škoda třetí třetiny zbytečné fauly,“ krátce komentuje duel trenér Suchdolu Stanislav Landa. Podobné starosti měla Hostivař, která se o právě proběhlém víkendu utkala s dvěma pražskými soupeři. Zvučnější přišel hned v sobotu, protože se hráčům Hostivaře postavilo první Kovo.

Zápas se musel fanouškům rozhodně líbit. Favorit utkání se hlavně díky skvělé druhé třetině dostal do vedení, ale svůj náskok nakonec neudržel. Domácí měli střeleckou převahu, ale i přesto nedokázali dotáhnout zápas k výhře v základní hrací době. Hostivař se prosadila také při vlastním oslabení a získala z duelu bod za prohru v, z jejich pohledu, nevydařených samostatných nájezdech.

"Sobotní zápas byl lahůdkou pro diváky. Hra měla vysoké tempo a kvalitu. Náš tým si zápas užíval, hráči hráli s chutí a bylo vidět, že vidina vítězství nad vedoucím týmem tabulky nás hodně motivovala. Dvakrát jsme dokázali skóre vyrovnat a zápas dotáhnout k nájezdům, které nám nevyšly podle představ,“ hodnotí zápas s Kovem Jan Zvolský.

Poslední sobotní zápas k sobě svedl Snack Dobřany a Nové Strašecí. Hosté na to byli tabulkově výše s poměrně velkým náskokem, ale to v dnešním zápasu neznamenalo vůbec nic. První třetina skončila při vedení Dobřan 3:1 a i to dávalo šanci hostům na zvrat. Jenže v závěru se Snack prosadil ještě čtyřikrát a nebylo tím pádem co řešit.

Nyní se přesuneme k nedělním střetnutím. Můžeme začít soubojem prvního Kova s poslední Mladou Boleslaví, který byl oproti všem předpokladům velmi vyrovnaný. Pražský tým vstoupil do utkání tlakem a k vedení mu pomohla přesilová hra. I hosté se ale dokázali prosazovat v početních výhodách a dlouho drželi naději na body. Nakonec ale podlehli Kovu 4:3 a rozlučka s posledním místem tak nepřišla.

Hostivařští chtěli potvrdit sobotní zisk s Kovem proti dalšímu pražskému soupeři – Ďáblům. Rozdíl mezi těmito dvěma soupeři byl před zápasem tři body, a tak se jednalo o to, zda se hostím podaří na svého soka dotáhnout. Jenže Hostivař již nepředváděla tak aktivní výkon jako v sobotu, avšak i přesto hrála s Ďábly vyrovnanou partii, avšak v poslední periodě přišel o naději na body. Hostivař prohrála 3:2.

Trenér hostujícího týmu Jan Zvolský okomentoval klání slovy: „Nadšení a aktivitu ze sobotního zápasu asi hráči nechali doma pod peřinou, protože zápas proti Ďáblům nabídl jinou podívanou než v kole minulém. Absolutní nedisciplinovanost, laxnost, nepřesnost to byly hlavní atributy naší hry. I přesto jsme hráli s týmem z Palmovky výsledkově vyrovnanou partii, kterou nakonec pro sebe uzmul soupeř.“

Tatran v nedělním zápase proti Novému Strašecí potřeboval zisk tří bodů k definitivní jistotě postupu do play-off. Domácí na svého soka doslova vlétli a o své výhře rozhodli hned během první třetiny. Vytvořili si tříbrankový náskok a zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže soupeř ještě dokázal snížit na rozdíl jediného gólu, ale více již nestihl. Touto výhrou se tedy plně dokreslila postupová osmička, kterou již nemůže nic narušit.

Na závěr souhrnu nám zbyl zápas, ve kterém bylo k vidění hned třináct branek. A to na jedné straně! Druhý tým Karlových Varů přijel ve velmi malém počtu a o výsledku bylo rozhodnuto již před zápasem. Domácí nasázeli soupeři třináct branek a kolo před koncem se vyhřívají na třetí pozici.

„Bohužel k zápasu Vary přijely s odevzdanou, nepočetnou družinou s povinností zápas jen odehrát. Utkání se podle očekávání změnilo v palebné hody domácího mužstva. Gratuluji brankaři Šlefrovi, že se udržel na pozoru a nedostal žádný gól. Dále by chtěl vyzdvihnout brankaře hostí Musila, který si opravdu zachytal! Už se těšíme na play-off,“ chválí a motivuje trenér Suchdolu.