1. liga

Souboj o postup do play-off na západě bude ještě zajímavý

1. NHbL Západ - Západní skupina první ligy nabídla o víkendu hned šest utkání, ve kterých se opět více ukázalo, jak jsou mužstva připravena na boj o play-off, ale také se bojovalo o pozice v něm. Na čele pak stále Kovo, které ale zaznamenalo jednu porážku.

Náš souhrn začneme v Kladně, kam dorazil lídr západní části ligy. I přesto, že Alpiq nebyl v zápase aktivnější, nečekaně po první třetině vedl.

Bohužel pro kladenské fanoušky domácí hokejbalisté svůj těsný náskok udržet nedokázali. Kovo rozjelo koncert ve druhé a třetí třetině a také díky dvěma gólům v přesilové hře zvítězilo v celkovém součtu 6:3. Vedení na čele se tak po sobotě vyšplhalo na šest bodů. Druhý zápas přitáhl fanoušky do Horních Měcholup, kde si to o výhodnější postavení před vyřazovacími boji rozdala Hostivař se Suchdolem nad Lužnicí.

Hosté přistoupili k zápasu mnohem zodpovědněji a o svém vítězství rozhodli zejména v přesilových hrách. Hostivař jim jich někdy zbytečnými fauly nabídla hned pět, tři z nich Suchdol dokázal přetavit ve vstřelenou branku. V konečném součtu hosté zvítězili 4:2 a posunuli se na čtvrté místo v tabulce.

„Hra v početní výhodě nám vycházela, v první třetině jsme ji využili dvakrát, což bylo podle mne rozhodující. Byli jsme lepší po celý zápas, vyhráli jsme zaslouženě. Můžeme jen litovat spousty dalších nevyužitých možností,“ byl se ziskem tří bodů spokojen hlavní kouč SK Suchdol Stanislav Landa.

„Zápas se Suchdolem jsme prohráli v první třetině, která byla z našeho pohledu hrozná. Špatná organizace oslabení, pomalá rozehrávka obránců, nedostatečný pohyb útočníků. Od druhé třetiny se naše hra zlepšila, ale drtivý tlak nepřicházel a naději na vyrovnání zhatila naše vyloučení v druhé části třetí třetiny, čímž jsme se připravili o závěrečný nápor a případnou výhodu jednoho muže v poli,“ přidává komentář také trenér Hostivaře.

V neděli se naopak odehrál maximální počet utkání, Karlovy Vary se utkaly s Třemešnou a chtěly trochu umazat z náskoku pražského celku. Rozhodnuto bylo prakticky již po první třetině, ve které si CSKA vypracovalo tříbrankový náskok. Ten po zbytek zápasu už pouze hlídalo a připsalo si tři body, když po závěrečné siréně svítilo na světelné tabuli skóre 7:3.

„Poučili jsme se z minulého utkání a vrátili se k naší hře z podzimu. Hráli jsme odzadu a hráči si výborně pomáhali a doplňovali se. Po výtečné první třetině jsme sice malinko polevili, ale i tak jsme měli utkání stále ve svých rukách. Dařilo se nám v koncovce a zvedla se i naše hra v přesilových hrách,“ chválil svůj tým po utkání trenér CSKA Jan Keprta.

Pražské Kovo tedy muselo odpovědět, ale na hřišti Nového Strašecí je nečekalo nic lehkého. Velmi vyrovnaný zápas se rozhodl až ve třetím dějství, protože po dvou třetinách byl stav nerozhodný 2:2. V závěrečné patnáctiminutovce se již prosadili pouze domácí a díky tomu porazili Kovo 3:2! Cenný skalp jim utvrdil třetí příčku a udržel kontakt s výběrem Varů, na kterého v tuto chvíli ztrácí šest bodů, avšak Strašecí má zápas k dobru.

Boj na úplně druhém konci tabulky je neméně zajímavý, stát se tam v závěrečných kolech může naprosto cokoliv. Tygři z Boleslavi bojují o záchranu, ale mají ještě jistou naději na postup do vyřazovacích bojů. Na domácí půdě v neděli přivítali Suchdol, který si sem přijel pro povinné vítězství. Ne vždy ale je vše tak jednoznačné, jak se zdá.

Hosté doplatili zejména na přesilové hry, měli jich k dispozici hned třináct, avšak proměnit se jim podařilo pouze jednu. Tygři skvěle bránili a své nabídnuté šance dokázali na rozdíl od soupeře bohatě využít. Zvítězili 4:2 a dostali se na chvíli na předposlední místo.

„Šance jsme měli, ale naše koncovka byla slabá. Povrch nám neseděl, nedokázali jsme kloudně vystřelit. Naše kombinace byla zbytečná. Zápas nám nevyšel, když už jsme dali gól, tak ho rozhodčí neuznal. Míček nám neustále přeskakoval hokejky,“ krčil rameny S. Landa, jehož tým po tříbodovém víkendu zůstává v tabulce na čtvrtém místě.

„I přes dobrý vstup do utkání jsme první inkasovali my, ale do přestávky se nám podařilo skóre otočit. Důležité bylo, že se nám podařilo v druhé třetině ubránit dlouhé pětiminutové oslabení. Ve třetí třetině jsme si výrazně komplikovali situaci zbytečnými fauly. Hosté jednu z přesilovek využili až ke konci zápasu, ale v následném power-play jsme znovu odskočili na rozdíl dvou branek. Zápas byl z naší strany velmi bojovný, ale nám bohužel v dané situaci nic jiného nezbývá než bojovat,“ Tomáš Jadrníček

Mladá Boleslav však na devátém místě příliš dlouho nevydržela, kladenský Alpiq totiž doma navázal na povedený výkon proti Kovu a druhý pražský tým doslova přejel. Ďáblové mohli na udržení v první čtyřce zapomenout poměrně rychle, když si kladenští hokejbalisté velmi brzy vypracovali dvoubrankový náskok. Nakonec duel dotáhli do vítězství v poměru 5:1 a vrátili Tygry na poslední příčku.

Závěrečný zápas tohoto víkendu se odehrál v Plzni, kde se konal přímý souboj o osmé postupové místo. Dobřany musely zvítězit, před zápasem totiž ztrácely právě na Litice tři body. Případná výhra plzeňského mužstva by utnula šanci na vyřazovací boje nejen Dobřanům, ale také Kladnu a Boleslavi. To se naštěstí pro týmy z chvostu tabulky nestalo, Snach si připsal výhru 4:2 a bodově se dotáhl právě na plzeňské Litice.