1. liga

Jaro v národce začalo, Dobřany překvapily CSKA

1. NHbL - Západ - Úvodní víkend sezóny přinesl ve skupině Západ pouze tři zápasy na kluzkém a promrzlém povrchu doplněné ještě sněžením. I přesto se všechny odehrály a přinesly zajímavé výsledky.

Před zápasem sedmý tým pražských Ďáblů zajížděl v neděli na půdu Nového Strašecí s tím, že chtějí potvrdit výhru z prvního vzájemného zápasu v této sezóně. Tehdy klání skončilo výhrou celku z hlavního města 3:1, nyní to bylo daleko jednoznačnější. I přesto, že Nové Strašecí hrálo velmi sympaticky a na střely soupeře dokonce přestřílelo, v zakončení se mu však vůbec nedařilo.

Ďáblové se v prvním dějství dostali do dvoubrankového vedení a to po zbytek zápasu ještě navyšovali. Nakonec z toho byl jednoznačný výsledek 6:0 pro hosty, kteří na Nové Strašecí stáhli ztrátu a po prvním jarním kole zakotvili až na čtvrté pozici. Na tuto výhru musely zareagovat Karlovy Vary, které se po celý podzim přetahovaly o první místo s týmem Kovo Praha.

Na pražský celek ztrácely před zápasem tři body, měly však o zápas navíc. Případnou výhrou proti Dobřanům by se na Kovo v poklidu dotáhly. Jenže předpokládané vítězství CSKA se neurodilo. V těžkých podmínkách se Karlovarští snažili kombinovat a na to zřejmě doplatili. Snach hrál velmi jednoduše a o své výhře rozhodl ve třetí třetině. Dobřany skórovaly jak v přesilovce, tak v oslabení a nakonec se prosadily hned pětkrát.

Karlovy Vary se zaradovaly pouze v přesilové hře a to na úspěch stačit nemohlo. CSKA tak díky prohře hodilo Kovu rukavici a nabídlo mu navýšení náskoku na čele. Dobřany tato výhra může povzbudit, díky tomu se přiblížily k záchraně a také k postupu do vyřazovacích bojů.

„První jarní utkání se nám nepovedlo. Snažili jsme se příliš o kombinaci, která byla se zmrzlým míčkem velmi obtížná. Naopak soupeř vsadil na jednoduchost a více střílel. Musíme se vrátit ke hře, kterou jsme se prezentovali na podzim, a která nám přinášela body – vycházet z poctivé obrany a více se tlačit do zakončení,“ řekl po utkání trenér CSKA Jan Keprta.

Přímý souboj o play-off se uskutečnil v Plzni, kam dorazila Třemošná. Tatran nezažívá úplně nejlepší období, obhajoba loňského třetího místa po základní části je nereálná, a tak se Třemošná snaží alespoň o postup do play-off. Litice měly na Tatran náskok dvou bodů, ale o ten po nedělním duelu přišly. Domácím se dařilo pouze v prvním dějství, kdy si vypracovali náskok, avšak ten se jim udržet nepodařilo. Po dvou třetinách bylo skóre nerozhodné a rozhodovalo se až v poslední periodě. Třemošná zde skórovala dvakrát a tím strhla výhru na svoji stranu. Tři body ji pomohly k tomu, aby se dostala před Plzeň na sedmou pozici.Petr Dejnožka