1. liga

Kovo vyhrálo v Suchdole nad Lužnicí, přesto kleslo na druhou příčku

1.liga Západ - Nejvyšší možný počet zápasů se odehrál ve skupině Západ jak v sobotu, tak v neděli. Tento víkend byl ve znamení vzestupu nováčka z Mladé Boleslavi, který hned první hrací den přivítal na své půdě Dobřany.

Ty je odpoutaly z posledního místa tabulky, ale ještě nebylo vše jasné. Na jejich vítězství mohli zareagovat hokejbalisté kladenského Alpiqu, který doma přivítal letos nepříliš dobře hrající Litice. Vyrovnané klání příliš mnoho brankových situací nepřineslo, hosté se dostali do brzkého vedení, které jim v celkovém součtu vyneslo vítězství 2:1. Bylo tedy jasné, že Alpiq po sobotě bude novým týmem na chvostu prvoligové tabulky.

Nejhojnější utkání, co se týče počtu vstřelených branek, se odehrálo v sobotu v Hostivaři, kam dorazila Třemošná. Vyrovnaný a nervydrásající duel, ve kterém se skóre přelévalo ze strany na stranu, obě mužstva si dokázala vypracovat nadějné vedení. To se ale nakonec podařilo udržet právě Hostivaři, která si připsala velmi důležité vítězství 6:5 a posunula se před čtvrtý Suchdol.

Ten však za chvíli měl šanci odpovědět, jenže měl velice těžkou situaci. Na jeho hřiště dorazilo pražské Kovo, které chtělo udržet první místo v tabulce. Domácí se však v úvodní periodě dostali do vedení, ale druhá část jim tuze nevyšla. Pražský tým zaznamenal hned čtyři branky, díky kterým se po zbytek zápasu nemohlo diskutovat o tom, kdo bude brát body. „První třetina byla vyrovnaná, ale po špatné rozehrávce se dostal Suchdol do vedení. O přestávce byla v kabině menší bouřka a na hřišti to bylo hned znát, hra se zjednodušila, domácí obrana začala dělat chyby, které se nám dařilo trestat. Poslední část hry si už přes velkou snahu domácích náš tým výsledek pohlídal,“ hodnotí spokojeně Jan Kovařík.

Soupeř se sice ještě zásluhou Laurince dotáhl na rozdíl dvou branek, ale více již nestihl. „První třetina nám vyšla na jedničku, Kovo nemělo šanci. Je škoda opět neproměněných šancí. Druhá třetina byla jak z hororu, rozhodli individuální chyby našich hráčů, které Kovo potrestalo 1:4. Třetí třetinu jsme makali, ale bohužel opět jsme dali jen jeden gól 2:4. Soupeři gratulujeme,“ říká domácí Stanislav Landa.

Druhý lídr základní části skupiny Západ jsou Karlovy Vary, které čekal nepříjemný souboj v Novém Strašecí. Hostům se ale zejména v úvodní části nedařilo v zakončení, jejich střelecká smůla se nakonec protrhla až ve druhé a třetí periodě. Nasázeli v nich sedm branek a o vítězi nemohlo být debaty. Konečný výsledek byl 7:3 pro CSKA a to s pražským Kovem ještě více odtrhává od zbylých pronásledovatelů. „Už v první třetině jsme mohli utkání rozhodnout, ale selhali jsme v koncovce. O vítězství jsme tak museli bojovat až do úplného konce a hlavně díky čtyřem brankám Bruštíka jsme byli úspěšní,“ shrnul zápas vedoucí CSKA Blažík.

V neděli však byly Karlovy Vary velmi nepříjemně zaskočeny. Již poslední Alpiq sebral v druhý víkendový den všechny síly a připravil pro druhý celek tabulky zajímavé překvapení. Na hřišti v Kladně se domácí dostali v první části již do dvoubrankového vedení a měli i střeleckou převahu. Jenže zkušenosti na straně CSKA se ukázaly a postupem času se hosté dokázali dostat do hry.

Nakonec Karlovy Vary dotáhly zápas až do samostatných nájezdů, ve kterých byly úspěšnější a zajistily si důležitý bod navíc. Vzhledem k tomu, že Kovo v neděli nehrálo, tak Západ má nového lídra. Bohužel pro CSKA, pražský soupeř má ještě jeden zápas k dobru. „Brzy jsme inkasovali a museli dotahovat. Navíc se nám stejně jako v sobotu nedařilo v koncovce. Ve třetí třetině jsme ve dvojnásobné přesilovce měli hned několik šancí na vyrovnání, ale neproměnili je. Výsledek nám zachránil Jan Bauer, který nejprve vyrovnal z nařízeného trestného střílení, a poté rozhodl i penaltový rozstřel, “ zhodnotil utkání vedoucí Varů Blažík.

Nové Strašecí se mohlo definitivně usadit na třetím místě tabulky, to ale muselo porazit plzeňské Litice. Jenže i tento tým ukázal, že doma nedává body zadarmo a dlouho to vypadalo na to, že Strašecí si třetí příčku nedokáže pojistit. Litice vedly po půlhodině zápasu 2:1 a měly tak blíže k výhře. Strašecí se však nevzdalo a dvěma brankami dokázal strhnout vítězství na svoji stranu. Mají čtyřbodový náskok na čtvrtý celek skupiny Západ, stejný počet bodů ale však ztrácí na druhé Kovo.

Hned ve třech z pěti zápasů se v neděli rozhodovalo až v samostatných nájezdech. Jedním takovým byl duel Suchdolu s pražskými Ďábly. Zápas začal lépe právě pro tým z hlavního města, který se dvěma brankami dostal do nadějného vedení. Jenže domácí dokázali ještě v téže části zápasu srovnat a ve druhé periodě se dokonce dostali do vedení. Hattrick zaznamenal domácí Slanina, který společně s Hadravou přiváděl obránce Ďáblů k šílenství. Soupeř však dokázal ve třetí periodě ve dvojnásobné přesilové hře srovnat, avšak v následujících nájezdech opět úřadoval Hadrava. Suchdol zvítězil 4:3 po samostatných nájezdech a je pátý.

„První třetina pro nás začala katastrofálně, než jsme se rozkoukali, tak jsme prohrávali 2:0. Naštěstí se kluci nevzdali a do konce třetiny vyrovnali. Druhá třetina byla v naší režii, ale opět stejná písnička a tou je ta naše žalostná koncovka. Třetí třetina se nám vůbec nepovedla, Ďáblové zaslouženě vyrovnali z přesilovky 5 na 3. Tak následovaly nájezdy a ty bravurně zvládl náš brankář. Celé mužstvo zaslouží pochvalu, že se za nepříznivého stavu nevzdalo. A musím pochválit dvojici Hadrava a Slanina, která si na hřišti dělala, co chtěla. Opět musím poděkovat naším fantastickým fanouškům, že nám nepřestali fandit a díky jim jsme se dostali do zápasu,“ dlouze hodnotí trenér Suchdolu Stanislav Landa.

Velice vyrovnaný zápas se odehrál v Hostivaři i v neděli, domácí přivítali Dobřany a zápas se také velice protáhl. Po základní hrací době duel skončil nerozhodně 3:3, i když herní a střeleckou převahu měl právě domácí mančaft. Ten si také připsal druhý bod a po vydařeném víkendu se posunul před Suchdol na skvělé čtvrté místo.

Na závěr jsme si nechali nejlepší víkendový tým a tím jsou mladoboleslavští Tygři. Ti totiž ve dvou víkendových zápasech získali maximální počet šesti bodů a dokázali se dostat až na devátou příčku s tříbodovým náskokem na poslední Alpiq. O výhře proti Tatranu Třemošná rozhodli již v úvodních dvou třetinách, po který měli Tygři náskok tří branek. V závěrečném dějství přišlo snížení Třemošné, ale to již na celkovém rozdělení bodů nic nezměnilo. Mladá Boleslav tak zvítězila 3:1 a může být rozhodně spokojena. To se ovšem nedá říct o Třemošné, která tento víkend zakončila s nulovým bodovým ziskem.