1. liga

Kovo Praha po roce opět ve finále, zahraje si pražský duel proti Ďáblům

1.NHbL - Západ - V sobotu se semifinálové série 1.NHbL - Západ přesunula na hřiště hůře postavených týmů po základní části. Do Suchdola nad Lužnicí přijelo pražské Kovo, které nenechalo nic náhodě a po vítězství 3:1 je prvním finalistou soutěže.. V druhé sérii hostily Dobřany pražské Ďábly.

Nerozhodný stav 1:1 zaručil, že se na západě Čech bude hrát oba víkendové dny. V tom prvním byli úspěšnější hosté, kteří zvítězili 5:2 a ujali se vední 2:1 na zápasy a v neděli útočili na finále a útok to byl úspěšný. Finálová série tedy bude znamenat pro oba týmy nejkratší přesun.

TJ KOVO Praha - SK Suchdol nad Lužnicí 3:0 (10:3,3:2,3:1) KONEC SÉRIE

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ KOVO Praha utkání začne 1:3 (1:2,0:1,0:0)

Střely: 14:20, vyloučení: 2:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

Kovu po prvních dvou zápasech chyběl do finále již jen jeden malý krůček, ale ten byl ještě hodně těžký. Suchdol se již na domácím hřišti dokázal několikrát vyhrabat z nejhoršího a věrní fanoušci i nyní věřili ve vítězství. První brankovou radost jim přinesla hned první minuta, kdy po dobře vyhraném Pultrově buly propálil gólmana hostí bombou Vacek. Vyrovnání přišlo ještě v první třetině, favorit série se dokázal prosadit v početní výhodě.

Suchdol nad Lužnicí srážely k zemi zbytečné individuální chyby, které zapříčinily to, že po první patnáctiminutovce šlo do kabin spokojenější Kovo. Domácí si ve zbytku zápasu nenechali nic líbit, měli i několik velmi slušných brankových příležitostí, avšak branku se jim již vstřelit nepodařilo. Pražský celek ve druhé části ještě o jeden gól náskok navýšil a po zásluze se tak mohl radovat z postupu do finále!

„Hned v první minutě se domácí tým ujal vedení a bylo jasné, že nás čeká velice těžké utkání. Byl to boj o každý metr hřiště přesně jak to v play-off bývá. Postupem času se nám podařilo dostat Suchdol pod tlak a otočit ještě do konce třetiny na 2:1. Poté se šance střídaly na obou stranách, nám se povedlo vstřelit velice důležitou třetí branku, která nás uklidnila a přes velkou snahu domácích výsledek udržet až do konce. Chtěl bych pochválit fanoušky Suchdolu, kterých dorazilo opravdu hodně a povedlo se jim vytvořit výbornou atmosféru, ve které bylo radost hrát. Domácí tým ukázal, že postup do semifinále nebyla náhoda. Teď nás čeká finále s Ďábly, které bude určitě hodně zajímavé,“ rozpovídal se Jan Kovařík.

„Utkání pro nás začalo dobře, jenže poté Kovo vyrovnalo v přesilovce na 1:1. A bohužel na dva zbývající góly jsme Kovu přihráli sami. Velká škoda byla, že chyběly opory Libor Slanina, Jarda Kulík, Jarda Látal, Pavel Císař, Lukáš Kubal, Roman Smutný, Jarda Stříbrný a Pavel Schándl. Na závěr bych chtěl klukům poděkovat za dobrou sezonu a těším se na další. Dále nemohu zapomenout na naše fantastické diváky, opět vytvořili krásnou atmosféru,“ hodnotí sezónu Stanislav Landa.

SK Ďáblové Praha - TJ Snack Dobřany 3:1 (3:4,4:3,5:2, 2:0) KONEC SÉRIE

TJ Snack Dobřany - SK Ďáblové Praha 2:5 (1:1,1:1,0:3)

Střely: 21:28, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1.

TJ Snack Dobřany - SK Ďáblové Praha 0:2 (0:2,0:0,0:0)

Střely: 22:38, vyloučení: 3:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

Kovo si na svého finálového partnera muselo počkat do neděle. Již před tímto víkendem bylo jasné, že se budou hrát oba zápasy v Dobřanech a šlo jen o to, kdo se jich lépe zhostí. V sobotu se očekával velmi defenzivě pojatý hokejbal a s minimem šancí a branek, jenže ten kdo se přišel podívat, určitě nelitoval. Hned v první třetině byly k vidění dvě branky a skóre bylo vyrovnané.

Obě mužstva předváděla kvalitní hokejbal prvoligové úrovně, mírnou převahu však měli pražští Ďáblové. Po dvou třetinách byl zápas nerozhodný 2:2 a o vítězi tak rozhodla až poslední část zápasu. V ní byl na hřišti jen jeden celek a byli jím hosté. Ti se dokázali hned třikrát prosadit a bylo po zápase. Ďáblové Praha byli tak po sobotním duelu blíže finále, než jejich soupeř. Stačilo, když v neděli zvítězí a bude hotovo.

„Z Prahy jsme si přivezli velice nadějné skóre 1-1 na zápasy a s ohledem k tomu, že jsme na domácím plastovém povrchu ještě nebyli poraženi, dávaly nám tyto okolnosti velkou šanci do odvety. Bohužel proti Ďáblům nastoupil úplně jiný tým než v předchozích zápasech, kolektivní a bojovný duch je během týdne někam ztratil, a tak jsme zaslouženě po individuálních hrubkách prohráli 2-5,“ komentoval sobotní duel předseda oddílu Dobřan Petr Chvojka.

Nedělní duel odstartoval mnohem klidněji, obě mužstva se více soustředila na obranu. Zápas velice ovlivnila první perioda, ve které se hosté trefili hned dvakrát. Dobřany ve druhý den hledaly střeleckou mušku marně, ztráty přišly zejména v přesilových hrách. Snack jich měl k dispozici hned šest, ale ani jednu nedokázal využít. Ďáblové nakonec vyhráli 2:0, celou sérii poměrem 3:1 a mohou se radovat z postupu do finále play-off! Finálová série začíná již příští víkend dvěma zápasy na hřišti Kovo Praha.

„Oproti sobotnímu zápasu jsme se snažili do hry dát více klidu, zpřesnit kombinaci a vyvarovat se zbytečných hrubých chyb, bohužel ty opět rozhodli. Ďáblové nás velice dobře hlídali a nedovolili nám takřka nic. A protože jsme ani neproměnili dvouminutovou přesilovku 5 na 3, po zásluze se mohli radovat z postupu do finále hosté, kterým nebývá než poblahopřát. Velkým příslibem do budoucna tak pro nás zůstávají výkony našich dorostenců, kteří se neztratili ani v seniorské soutěži,“ dodává s nadějí do budoucna Chvojka.

Čtvrfinále play off 1.NHbL - Západ 2012:

TJ KOVO Praha - HBC Pento Most B 3:0 (3:2, 5:1, 5:0)

TJ Tatran Třemošná - SK Suchdol nad Lužnicí 2:3 (4:0, 7:2, 3:7, 2:5, 2:3)

TJ Plzeň - Litice - TJ Snack Dobřany 0:3 (2:3 ss, 0:2, 0:4)

HBC Nové Strašecí - SK Ďáblové Praha 1:3 (2:3, 2:1, 2:3 ss, 2:3)