1. liga

Kovo deklasovalo Suchdol, Ďáblové s Dobřany nerozhodně

1.NHbL - Západ - Svá semifinále rozehrála i západní národní lig a zajímavostí je, že všechna utkání se odehrála na pražské Palmovce. K vítězi základní části dorazil nažhavený Suchdol. Kovo však nedalo soupeři šanci a po jasné sobotní výhře 10:3 vyhrálo i v neděli a to rozdílem jediné branky.

Vyrovnanější duely byly k vidění mezi Ďábly a Dobřany. Sobotní duel skončil vítězně pro Pražany, v neděli se radovaly Dobřany, vždy shodně 4:3. Stav série je 1:1 a dobřanský povrch bude příští týden jistě hostit dvě utkání.

Semifinále play off 1.NHbL - Západ 2012:

TJ KOVO Praha - SK Suchdol nad Lužnicí 3:2 (0:1,2:0,1:1)

Střely: 32:27, vyloučení: , využití přesilovek: , oslabení: .

TJ KOVO Praha - SK Suchdol nad Lužnicí 10:3 (3:1,3:0,4:2)

Střely: 37:20, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0.

Stav série: 2:0 (10:3, 3:2)

Lídr tabulky přešel čtvrtfinálovou sérii s Mostem B jako uragán a naprosto v poklidu postoupil do semifinále. Suchdol ukázal, že se s ním také musí počítat, jelikož dokázal vyřadit druhou Třemošnou po pětizápasové bitvě. Všichni byli zvědaví, zda se Suchdolu podaří něco podobného jako proti Tatranu. Sobotní duel ale od hostů výkon hodný semifinále play-off rozhodně nenaznačoval.

Kovo do zápasu opravdu vlétlo a než bys řekl švec, vedlo již o tři branky. Hosté poté dokázali zásluhou Slaniny snížit, ale o všem důležitém rozhodla druhá patnáctiminutovka. V ní dokázali pražští hokejbalisté odskočit až na rozdíl pěti branek a se Suchdolem to nevypadalo vůbec dobře. V posledním dějství se sice hostům podařilo zásluhou Vacka a druhého gólu Slaniny snížit, přesná ofenzíva soupeře byla smrtící.

Duel nakonec skončil výhrou 10:3 a hosté tak měli noc na to, aby se na svého soka mnohem lépe připravili. „Sobotní utkání bylo plně v naší režii. Nechyběl nám pohyb, na hráčích byla vidět chuť do hry. Soupeř z nás měl velký respekt a konečný výsledek hovoří za vše,“ krátce hodnotí úvodní duel série domácí Jan Kovařík. Slovy šetřil také hostující Stanislav Landa: „V prvním utkání hrálo pouze jedno mužstvo a to bylo Kovo. Všude bylo dříve a zaslouženě vyhrálo.“

A to se jim povedlo téměř dokonale. Jako den a noc vypadalo utkání v sobotu a v neděli. Hosté hráli mnohem důrazněji, nedělali tolik individuálních chyb a přinášelo jim to slušné ovoce. Po první třetině byli domácí příznivci šokováni, protože hosté si hřáli na prsou jednobrankový náskok, který zařídil Hadrava. Jejich choutky byly uspokojeny ve druhé patnáctiminutovce, ve které Kovo skóre dokázalo otočit ve svůj prospěch.

Ve třetí třetině to bylo už 3:1, jenže poté přišlo drobné zaváhání v obraně domácích, čehož využil Slanina a bylo opět o co hrát. Závěrečný tlak ale vyrovnání nepřinesl, Kovo vyhrálo těsně 3:2 a v sérii již vede 2:0. Pro Suchdol to ale příliš neřeší, i s Tatranem totiž prohrával po prvním víkendu tímto způsobem. Důležité pro něj bude sobotní utkání na domácí půdě.

„V neděli to bylo úplně jiné utkání. Hráči asi měli dojem, že se Suchdol porazí sám, a podle toho vypadala první třetina. Málo střelby, složité přecházení středního pásma, nedůraz v zakončení. Když soupeř vstřelil první branku, ožil a rázem měl o co hrát. Nám dělalo velký problém prosadit se proti jeho bojovnosti a důrazné obraně. Po menší bouři v kabině se naše hra trochu zlepšila, podařilo se nám postupně otočit na 3:1. Suchdolu ale pomohl náš zbytečný faul a po snížení byl zpátky ve hře. Nakonec se nám povedlo výsledek udržet, ale příště by to mohlo dopadnout mnohem hůře,“ varuje Jan Kovařík.

„Do druhého utkaní jsme zvolili jinou taktiku a ta nám vycházela. Kluci hráli dobře a hlavně plnili taktické pokyny trenérů. Škoda našich neproměněných šancí na závěr. Jestli kluci budou hrát doma tak, jak druhé utkání v Praze, tak se Kovo má na co těšit. Opět bych chtěl poděkovat naším věrným fanouškům, pro ně v sobotu sežereme asfalt,“ uzavírá Stanislav Landa.

SK Ďáblové Praha - TJ Snack Dobřany 3:4 (1:1,1:1,1:2)

Střely: 26:27, vyloučení: 8:6, využití přesilovek: 1:3, oslabení: 1:0.

SK Ďáblové Praha - TJ Snack Dobřany 4:3 (1:1,1:1,2:1)

Střely: 31:23, vyloučení: 6:10, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0.

Stav série: 1:1 (4:3, 3:4)

Hodně vyrovnaná série by mohla být mezi Ďábly z Prahy a dobřanským Snackem. A to se potvrdilo i první utkání. Domácí Ďáblové na soupeře doslova skočili a dokázali ho zatlačit v jeho obranné třetině. Jenže zakončení pokulhávalo, a tak toho Dobřany stoprocentně využily. Do konce první periody však domácí po hodně sporném gólu do posunuté branky vyrovnali.

Hosty tato situace zřejmě nahlodala, protože byl velmi zaražení. Navíc doslova darovali domácímu celku druhý gól a zdálo se rozhodnuto. Postupem času Ďáblové odskočili na rozdíl dvou branek a i přes závěrečné snížení již Snack nedokázal s výsledkem nic udělat. První duel tedy skončil výhrou 4:3 pro domácí a těšili jsme se, co že nás to bude čekat následující den.

„Domácí nás začali hned od začátku zápasu hlavně díky skvělému pohybu přehrávat, ale paradoxně výsledkově se v této fázi dařilo nám. Bohužel když Ďáblové začali pohybově odpadat, povedlo se jim díky hrubce rozhodčích, po uznání branky do posunuté klece, odskočit. Nás tato situace velice rozhodila a darovali jsme soupeři ještě jeden úder navíc. Bohužel snížení přišlo až minutu před koncem a vyrovnat se nám již nepodařilo,“ hodnotí dobřanský kouč Petr Chvojka.

V hodně zdecimované sestavě nastoupili hosté do nedělního zápasu a bylo nad slunce jasné, že je dnes nečeká nic lehkého. Vývoj zápasu byl hodně podobný tomu sobotnímu, i přes mnoho překážek se hosté drželi a do hry je dostávaly zejména přesilové hry. Nakonec to hosté dokázali dotáhnout k vítězství, Ďáblům nepomohla ani branka při vlastním oslabení. Série se přesouvá do Dobřan za vyrovnaného stavu.

„K druhému zápasu jsme díky dvěma zraněným a jedné "vyfaulované" opoře dorazili do Prahy v totálně zdecimované sestavě. Devět hráčů do pole včetně dvou dorostenců a jednoho zraněného, který si ještě před zápasem "nahazoval" koleno nám nedávalo příliš velkou šanci na úspěch. Jediná cesta, která mohla směřovat k úspěchu, bylo se totálně semknout, kvalitní defenzíva a čekat na přesilovky a další standardní situace. Jelikož tuto taktiku splnili hráči do posledního detailu, mohli jsme po pětačtyřiceti minutách slavit důležitý bod, který nás před domácími zápasy staví do úplně jiné role. Za zmínku stojí výkony patnáctiletého Šlehofera, Marka či Skály, ale za nedělní duel musím pochválit celé mužstvo, které si konečně uvědomilo, že už hrajeme play-off, semklo se a fungovalo jako jeden muž,“ dlouze komentuje druhé semifinálové utkání Chvojka.

Čtvrfinále play off 1.NHbL - Západ 2012:

TJ KOVO Praha - HBC Pento Most B 3:0 (3:2, 5:1, 5:0)

TJ Tatran Třemošná - SK Suchdol nad Lužnicí 2:3 (4:0, 7:2, 3:7, 2:5, 2:3)

TJ Plzeň - Litice - TJ Snack Dobřany 0:3 (2:3 ss, 0:2, 0:4)

HBC Nové Strašecí - SK Ďáblové Praha 1:3 (2:3, 2:1, 2:3 ss, 2:3)