1. liga

Kovo Praha, Ďáblové Praha a Dobřany do semifinále

1.NHbL - Západ - Vítěz základní části Kovo Praha si v sobotu poradil s Mostem B a v nejkratší možné době postoupil do semifinále. To samé se podařilo i Dobřanům, které si suveréně poradily s Liticemi, kteří tak po slibné základní části končí již ve čtvrtfinále. Ostatní série pokračovaly i v neděli.

Ďáblové Praha vyhráli na svém hřišti i podruhé a jsou v semifinále, Nové Strašecí končí. Série mezi Třemošnou a Suchdolem bude za stavu 2:2 pokračovat i příští týden. Jihočeši dokázali doma dvakrát vyhrát a o postupujícím se rozhodne příští sobotu na hřišti Třemošné.

TJ KOVO Praha - HBC Pento Most B - Konečný stav série: 3:0 (3:2, 5:1, 5:0)

HBC Pento Most B - TJ KOVO Praha 0:5 (0:0,0:3,0:2)

Střely: 25:34, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0.

Kovo na domácí půdě překvapení nepřipustilo, a tak jelo do Mostu s cílem v sobotu ukončit sérii a odpočívat. Domácí samozřejmě chtěli odvrátit brzký konec play-off a nebo alespoň trochu potrápit vítěze základní části. To se jim dařilo poměrně dlouho, když po první třetině byl stav bezbrankový. Most si dokázal vytvořit několik dobrých příležitostí, ale ze vstřelené branky se neradoval.

Tým z hlavního města rozhodl o svém vítězství ve druhé patnáctiminutovce, kdy mu k tomu výrazně pomohla hra v početní výhodě. Kovo využilo dvě přesilové hry a jisto jistě kráčelo za vítězstvím. Nakonec Pento podlehlo tomuto soupeři 0:5 a loučí se se sezónou. Pražský celek se naopak může těšit na semifinále, kde se utká, buď s Suchdolem nad Lužnicí, nebo Snackem Dobřany. „Chtěli jsme sérii ukončit už v sobotu, ale bylo jasné, že nás nečeká nic jednoduchého. Ze začátku nám chvilku trvalo zvyknout si na rychlý povrch haly. Postupem času se ale naše hra zlepšovala. Ve druhé třetině se nám podařilo vstřelit tři góly a zbytek utkání už byl v naší režii. Ted doléčíme drobné šrámy a budeme se snažit dobře připravit na semifinále,“ hodnotí situaci Kova Jan Kovařík.

TJ Tatran Třemošná - SK Suchdol nad Lužnicí - Stav série: 2:2 (4:0, 7:2, 3:7, 2:5)

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Tatran Třemošná 7:3 (0:2,4:1,3:0)

Střely: 59:26, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0.

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Tatran Třemošná 5:2 (2:0,1:1,2:1)

Střely: 23:10, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0.

Třemošná jela do Suchdolu nad Lužnicí s náskokem 2:0 a cílem Tatranu bylo již v sobotu ukončit čtvrtfinálovou sérii. Domácí, podporováni početným publikem, však na své půdě předvádí dobré výkony a zdaleka nebylo nic rozhodnuto. Suchdol však zaspal úvod třetího duelu a nečekaně prohrával o dvě branky. Zbytek zápasu naopak vyšel domácím dokonale a svého soka k ničemu nepustili.

Ve druhé patnáctiminutovce přišla smršť na branku Třemošné, po které naopak Suchdol vedl již 4:3. Sice se ve třetí třetině počítalo s obrovským tlakem hostí, jenže opak byl pravdou. Domácí v zápase vyprodukovali 59 střel na branku soupeře a nakonec sedm z nich skončilo gólem. Bylo tedy jasné, že díky výhře 7:3 se oba celky utkaly také v neděli.

„Zápas pro nás opět nezačal dobře. První třetinu jsme prohráli 2:0. Zato druhá nám vyšla fantasticky, otočili jsme na 4:3. Ve třetí třetině jsme přidali ještě tři góly a bylo rozhodnuto. Kluci si zaslouží pochvalu, že se za nepříznivého stavu nesložili a bojovali dál,“ chválí kouč Suchdolu své hráče. Suchdol nad Lužnicí cítil obrovskou šanci na smazání ztráty Třemošné a samozřejmě chtěl vrátit sérii zpět na hřiště Tatranu. S obrovskou chutí se domácí vrhli do duelu skvěle a po 36 vteřinách vedli již o dvě branky. Hosté vystřídali gólmana a další branky do první sirény již neinkasovali.

Suchdol byl i v neděli lepším mužstvem a od druhé třetiny duel stoprocentně kontroloval a měl ve svých rukách. Třemošná se sice dokázala přiblížit na rozdíl jediné branky, ale nakonec podlehla Suchdolu 5:2, dvěma brankami se do střelecké listiny zapsali Krejčí s Blafkou. Je tedy jasné, že se rozhodne až příští sobotu na hřišti Tatranu Třemošná.

„Druhý zápas pro nás začal neuvěřitelně dobře. Po půl minutě jsme vyhnali brankáře z Třemošné střídat. Pak jsme zápas kontrolovali a zaslouženě vyhráli. Opět musíme poděkovat našim fantastickým divákům, kteří nám opět vytvořili skvělou atmosféru,“ hodnotí Stanislav Landa, trenér Suchdolu nad Lužnicí.

TJ Plzeň - Litice - TJ Snack Dobřany - Konečný stav série: 0:3 (2:3 ss, 0:2, 0:4)

TJ Snack Dobřany - TJ Plzeň - Litice 4:0 (1:0,2:0,1:0)

Střely: 27:28, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

Jeden z nejlepších týmů jarní části, Plzeň-Litice, zajížděl na hřiště Dobřan a byl ve velice těžké situaci. Plzeňští ve dvou domácích duelech na svého soka ani jednou nestačili a prohra na hřišti Snacku je mohla definitivně poslat na dovolenou. Hrál se na střelecké pokusy velice vyrovnaný duel s minimem vyloučení, a tak rozhodl rozdíl na jediném postu – brankáři.

Na straně Dobřan zazářil brankář Jan Marek, který přiváděl útočníky Litic doslova k šílenství. Domácí se dokázali v zápase prosadit čtyřikrát, Litice ani jednou a bylo tedy hotovo. Hosté odjíždějí domů zklamáni, protože svého soupeře nedokázali ani jednou porazit. Dobřany se tak těší na semifinále, ale svého protivníka zatím neznají. Bude to buď Kovo Praha nebo s Ďábly.

„Po hodně nervózních zápasech na plzeňském hřišti se série přesunula konečně do Dobřan. Domácí splnili vše, co si před zápasem řekli a neponechali nic náhodě. Bezchybný výkon Honzy Marka v bráně doplnili i střelci a tak po dvou třetinách domácí vedli už 3:0. Jelikož soupeře k ničemu většímu nepustili, mohl se v brance domácích mihnout na několik minut i mladý a nadějný Jarda Voler, který pouze podtrhl vynikající spolupráci mezi dobřanskými muži a dorostem. Pochvalu pochopitelně zaslouží rovněž patnáctiletý Václav Šlehofer ml., který kromě toho, že se prosadil střelecky, podal opět naprosto bezchybný výkon a poradil si i s nejvěhlasnějšími útočníky Litic,“ nešetří slovy chvály Petr Chvojka.

HBC Nové Strašecí - SK Ďáblové Praha - Konečný stav série: 1:3 (2:3, 2:1, 2:3 ss, 2:3)

SK Ďáblové Praha - HBC Nové Strašecí 3:2 ss (0:0,0:1,2:1)

Střely: 43:48, vyloučení: 8:10, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0.

SK Ďáblové Praha - HBC Nové Strašecí 3:2 (0:2,1:0,2:0)

Střely: 35:30, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 1:0.

Na závěr si přiblížíme třetí a čtvrtý duel mezi Ďábly z Prahy a Novým Strašecím. Oba celky měly po základní části shodně 41 bodů a čekala se tedy nejvyrovnanější série ze všech. První dva zápasy očekávání potvrdily, protože na půdu pátého celku se vše stěhovalo za stavu 1:1. Minulý víkend nepadlo příliš mnoho branek, což se ukázalo i v sobotním klání.

Na úvodní branku se čekalo do druhé periody, ve které se Strašecí dostalo do vedení. O to ale ve třetí části přišlo, když Ďáblové zabojovali a nakonec poslali zápas do prodloužení. V něm se ani jeden z celků prosadit nedokázal, a tak došlo až na samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější domácí hráči, kteří nakonec se tedy dostali do vedení 2:1.

Hostům šlo tedy v neděli naprosto o všechno. Podle toho to také vypadalo, Strašecí se v první třetině totiž dokázalo dostat do vedení o dvě branky, ale to se mu do konce zápasu udržet nepodařilo. Ve druhé části Ďáblové snížili a v poslední periodě se jim skóre podařilo otočit ve svůj prospěch. Nakonec vyhráli 3:2 a mohli se radovat z postupu do semifinále!