1. liga

Kovo a Třemošná stoprocentní, v Novém Strašecí po víkendu nerozhodně

1.NHbL - Západ - Kovo Praha potvrzuje roli favorita, vyhrálo oba zápasy s Mostem B a ujímá se vedení 2:0 na zápasy. Stejným způsobem si poradila i Třemošná se Suchdolem nad Lužnicí a na jih Čech pojede se slibným náskokem 2:0.

Vyrovnaná je však série Nové Strašecí - Ďáblové Praha, po sobotní jednobrankové výhře hostů se v neděli radavali hráči Nového Strašecí, stav série 1:1. Dobřany v sobotu porazily v západočeském čtvrfinále Litice na nájezdy a v nedělním utkání zvítězily v normální hrací době 2:0.

TJ KOVO Praha - HBC Pento Most B - Stav série: 2:0

TJ KOVO Praha - HBC Pento Most B 3:2

Střely: 37:16, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

TJ KOVO Praha - HBC Pento Most B 5:1 (1:0,2:1,2:0)

Střely: 33:16, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

O tomto víkendu začaly vyřazovací boje, do kterých vstoupilo hned všech osm týmů skupiny Západ. Papírově nejméně vyrovnanou dvojicí by mělo být Kovo Praha proti rezervě extraligového Mostu. Jenže v zápasech těchto dvou celků značnou roli hraje domácí prostředí, oba duely skončily vítězstvím Kova či Penta na vlastním hřišti. Úvod prvního klání byl ze strany hostí poměrně opatrný a i přes šance soupeře po úvodní části Mostečtí překvapivě vedli 1:0.

Na suverénním vítězi základní části byla v začátcích vidět nervozita, jenže ta postupem času upadala a s Pentem to začalo vypadat tuze bledě. Hosty v naději držela branka v přesilové hře, jenže nakonec ani vedení po druhé části hostům k výhře nestačilo. Kovo se ve třetí třetině dokázalo dvakrát prosadit a nakonec urvalo první bod série na svoji stranu po těsné výhře 3:2. „V sobotu se nám nepovedl vstup do utkání, Most šel rychle do vedení. Nám se nedařilo dostat se přes zahuštěnou obranu, ale nakonec se to přeci jen povedlo ve třetí třetině. Nicméně byla to dřina,“ komentoval duel domácí Jan Kovařík.

Ve druhém zápase doufali Mostečtí ve stejný výkon a možnou šanci na srovnání série, což by jim před dvěma domácími zápasy dávalo velmi slušnou naději na postup. Stejně jako v prvním zápase bylo Pento jednoznačně horší, rozdíl najdeme ale v tom, že v neděli se Kovo prosazovalo o něco lehčím a pohodlnějším způsobem.

Na úvodní branku z první třetiny, poté dalšími dvěma, domácí navázali v periodě druhé, Mostečtí se ale gólem z ojedinělého protiútoku stále držel poměrně na dostřel. Třetí patnáctiminutovky Mosteckým prostě nejdou a to se ukázalo i nyní. Pražský celek opět dvakrát zamířil více než přesně. Po čtyřiceti pěti minutách na tabuli svítilo skóre 5:1, Kovo tak svůj úkol na úvod play-off zvládlo dokonale.

Jan Kovařík, vedoucí mužstva Kova, říká: „Druhé utkání bylo oboustranně podstatně lepší. Soupeř dorazil s větším počtem hráčů, nesnažil se jen bránit a hře to jen prospělo. Od začátku jsme měli víc ze hry, tentokrát se to podařilo vyjádřit i gólově. I když Most nic nezabalil a hrozil hlavně z protiútoku, závěr utkání už jsme si pohlídali. Na příští víkend se musíme dobře připravit, protože nás nečeká nic jednoduchého.“

TJ Tatran Třemošná - SK Suchdol nad Lužnicí - Stav série: 2:0

TJ Tatran Třemošná - SK Suchdol nad Lužnicí 4:0 (0:0,1:0,3:0)

Střely: 28:18, vyloučení: 9:6, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0.

TJ Tatran Třemošná - SK Suchdol nad Lužnicí 7:2 (3:0,1:2,3:0)

Střely: 25:25, vyloučení: 7:8, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0.

Druhý celek tabulky, Tatran Třemošná, se ve čtvrtfinále utkal se Suchdolem nad Lužnicí. Domácí byli jednoznačně favorizováni a předpoklady se jim poměrně rychle podařilo naplnit. Sobotní zápas byl ale velice dlouho na chlup vyrovnaný. I když Tatran svého soupeře trochu přehrával, stále se mu nedařilo to přetavit ve vedoucí gól. Nakonec se ho domácí dočkali ve druhé třetině, která je nastartovala v cestě za vítězstvím.

Velkým faktorem, který jasně naznačil slabinu Suchdolu, byla hra při nestandartním počtu hráčů na hřišti. Tatran z šesti početních výhod využil hned tři, naopak hosté jich měli k dispozici ještě o tři více, ale míček se jim do soupeřovy svatyně dostat prostě nepodařilo. Ač výsledek vypadá jednoznačně, na hřišti to až tak nevypadalo. Všichni byli zvědaví, jak se bude vyvíjet utkání hned následující den.

Hosté byli do nedělního duelu velmi namotivováni a cítili, že by jim v tento den mohlo pršet štěstí. Jenže úvod pro ně byl jako z jiného světa. Třemošná zvládla první minuty naprosto skvěle a stejně jako ve třetí třetině minulého zápasu se prosadila hned třikrát. I přesto, že se Suchdolu nad Lužnicí podařilo ve druhé třetině snížit, rozdíl byl stále propastný.

Tatran si zbytek zápasu doslova užíval a skóre přibývalo. Vstup do play-off si hosté od Lužnice takto rozhodně nepředstavovali a po dvou prohrách musí nyní doufat, že jim v sobotu neskončí sezóna. Naopak domácí vypadali velice sebevědomě a po výhrách 4:0 a 7:2 si mohou již příští týden zajistit postup mezi nejlepší čtyřku.

K zápasu se vyjádřil hostující Stanislav Landa: „Ve druhém zápase jsme opět začali špatně, první třetinu jsme prohráli o tři branky. Ve druhé periodě jsme zapnuli a snížili jsme na 3:2, ale Třemošná opět zaúřadovala v přesilovce a bylo to 4:2. Škoda našich opět nevyužitých šancí, Třemošná nás školila v produktivitě. Můžeme jí jen pogratulovat. A my se musíme připravit na domácí zápasy, jestli chceme sérii prodloužit. Musíme to hlavně udělat pro naše fantastické diváky, které jsme zklamali!“

TJ Plzeň - Litice - TJ Snack Dobřany - Stav série: 0:2

TJ Plzeň - Litice - TJ Snack Dobřany 2:3 ss (0:0,0:2,2:0)

Střely: 35:23, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

TJ Plzeň - Litice - TJ Snack Dobřany 0:2 (0:0,0:1,0:1)

Střely: 23:18, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

Třetí tým tabulky, plzeňské Litice, vyzvaly v první hrací víkend Dobřany a i díky lepší druhé polovině sezóny byli domácí v této sérii favorizováni. A podle papírových předpokladů zápas začal, protože Plzeňští byli lepším celkem, ale branku se jim vstřelit nepodařilo. Hosté se nakonec ve druhé třetině dostali do dvoubrankového vedení a nic nenasvědčovalo tomu, že by favorit dnešního zápasu dokázal s nepříznivým stavem ještě něco udělat.

Domácí se ale tak lehce nevzdali a manko dokázali v poslední patnáctiminutovce ještě smazat. Nakonec se tedy zápas do prodloužení, ve kterém hosty podržel skvělý brankář, který kraloval i v následných samostatných nájezdech. V nich poté rozhodl jediný úspěšný nájezd Václava Šlehofera staršího. Na úvod play-off tu tedy vzniklo první překvapení, které však mohly Litice odmazat hned následující den.

„Do tohoto utkání vstoupili lépe domácí, kteří nás dostali pod velký tlak. Bylo totiž po dešti a většina hráčů se soustředila spíše na debatování o způsobilosti povrchu ke hře, který byl opravdu nebezpečný. Tato situace trvala zhruba do poloviny zápasu, kdy vysvitlo slunce a my se soustředili více na hru, což mělo za následek vstřelení dvou branek. Bohužel jsme ve třetí třetině udělali několik netaktických a nešťastných chyb, které domácí potrestali, a následovalo prodloužení, kde nás jako celý zápas podržel skvělým výkonem brankář Marek. Dovednostní disciplína měla vlastně jen dva aktéry - bezchybného Marka a jediného střelce Vaška Šlehofera st.. Když už se zmiňuji o tomto jméně, je třeba pochválit za parádní výkon rovněž patnáctiletého Vaška Šlehofera ml.,“ hodnotí duel hostující kouč Petr Chvojka.

To se jim ale také nepodařilo. Do zápasu sice vstoupila lépe Plzeň, která si vytvořila hned několik brankových příležitostí. Ale ani jednu se jim ve vedoucí gól přetavit nepodařilo. Dobřany dokázaly přestát tlak a nakonec to byly ony, kdo se radoval z výhry. Snack vstřelil ve druhé patnáctiminutovce první gól a svoje hubené vedení navýšil ještě ve třetí části gólem do prázdné branky. Litice tedy po dvou zápasech mají nůž na krku a příští sobotu musí na půdě soupeře zvítězit.

Druhý zápas nám tedy také zhodnotil hostující trenér: „V neděli bylo sucho, a tak se od samotného začátku hrál hokejbal. Kdo by však čekal nějakou pohlednou hru plnou branek a parádních akcí, byl by určitě zklamán. Play-off je ve většině případů taktickou bitvou, hráči jsou svázáni mnoha defenzivními úkoly a tak si oko náročného diváka nemusí vždy přijít na své. Náš výkon byl opět postaven na bezchybném výkonu Honzy Marka a bojovnosti všech hráčů, které za toto utkání musím pochválit. Zhruba v polovině zápasu propálil vše, co mu stálo v cestě, Skála, Honza Štulc pečetil zasloužené vítězství do prázdné branky. Za obě utkání však chci pochválit všechny hráče, kteří si uvědomili, že jeden každý z nich má v týmu svojí úlohu, někdo menší a někdo větší, ale jelikož je hokejbal týmový sport, tak každý má v týmu své místo."

HBC Nové Strašecí - SK Ďáblové Praha Stav série: 1:1

HBC Nové Strašecí - SK Ďáblové Praha 2:3 (1:1,1:0,0:2)

Střely: 29:21, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0.

HBC Nové Strašecí - SK Ďáblové Praha 2:1 (2:0,0:1,0:0)

Střely: 33:15, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

Zřejmě nejvyrovnanější sérií by měl být souboj Nového Strašecí s Ďábly z Prahy. Oba semifinalisté loňských vyřazovacích bojů se nyní střetli a bylo jasné, že mezi nejlepší čtyři se jeden z nich prostě nedostane. Úvodní duel o něco lépe vyšel hostujícím Ďáblům. Domácí mužstvo sice mělo střeleckou a optickou převahu, ale ani to je k prvnímu vítězství nedovedlo.

Po první vyrovnané třetině začaly rozhodovat přesilové hry. Strašecí se nejprve dostalo do vedení ve druhé periodě, jenže poslední patnáctiminutovka skóre zápasu naprosto obrátila. Hosté se prosadili dvakrát a hodně jim k tomu pomohly již zmíněné početní výhody. Ďáblové tedy první zápas zvládli a dostali se v sérii do vedení 1:0.

Odveta však přišla hned druhý den a Nové Strašecí nedalo svému soupeři nic zadarmo. Domácí vstoupili do duelu po hlavě a již po několika minutách svítilo na tabuli dvoubrankové vedení hokejbalistů Nového Strašecí. Ďáblové se snažili po zbytek duelu soupeřův náskok smazat a poslat zápas alespoň do prodloužení, ale to se jim nepodařilo. Nakonec se přece jen hosté dočkali snížení na rozdíl jediné branky, ale více již nestihli.

Na rozdíl od třech využitých přesilových her předchozí den se nyní ani jednomu z celků v početní výhodě skórovat nepodařilo, a tak tedy můžeme konstatovat, že jako jediná série ze všech, se Nové Strašecí s Ďábly rozešlo smírně 1:1. V Praze se tedy očekávají velmi vyrovnané duely a jejich šance jsou nyní naprosto vyrovnané.