1. liga

Most "B" v posledním kole zvítězil a podívá se do play off

1.NHbL - Západ - V posledním kole "západu" vyhrávali pouze domácí. Ďáblové Praha si vyšlápli na vítěze základní části Kovo Praha, Dobřany porazily druhý tým tabulky z Třemošné. Další dva týmy první čtyřky, Litice a Nové Strašecí, zaváhání nedopustily.

Neděle 01.04.2012

SK Ďáblové Praha - TJ KOVO Praha 3:1 (1:0,0:0,2:1)

Střely: 29:38, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

V zápase mezi pražskými celky příliš o mnoho nešlo. Před zápasem byla situace jasná, Kovo mělo již první pozici jistou, a tak bylo jasné, že v tomto duelu se budou chtít hráči hlavně nezranit. Zato Ďáblové ještě před zápasem cítili určitou šanci na to, že by mohli vyřazovací boje začínat na domácím hřišti. A proto také vstoupili do klání s velkým nadšením a nikdo se nemohl divit, že po první třetině svítilo na světelné tabuli skóre 1:0 právě pro domácí mužstvo. Hosté pochopili, že pokud chtějí ze závěrečného kola utržit nějaký ten bod, měli by začít hrát o něco lépe. Podařilo se jim zlepšit hru a velmi brzy se to projevilo i na skóre. Vyrovnaný stav však dlouho nevydržel, Ďáblové nakonec rozhodli o své výhře ve třetí patnáctiminutovce. I přesto jim to na pátém místě nic nezměnilo, situace Kova je naprosto stejná jako před tímto zápasem.

„Utkání začalo mírnou převahou Ďáblů, kterým se také podařilo jít do vedení. Na nás bylo vidět, že hráči už mají myšlenky spíše na play-off. Postupem času se hra vyrovnala, ale nám se ale nedařilo v koncovce. Ve třetí třetině se přeci jen jedna střela ujala, když pak ale soupeř opět vstřelil branku, na vyrovnání už bylo málo času. Teď se musíme dobře připravit na boje ve vyřazovací části,“ řekl k zápasu hostující Jan Kovařík.

HBC Pento Most B - HBC ALPIQ Kladno B 8:3 (4:0,1:2,3:1)

Střely: 38:23, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

V závěrečném kole bylo také na programu klání mezi rezervami extraligových mužstev. Alpiq mířil do Mostu, pro kterého to byl velice klíčový duel. Pento potřebovalo získat tři body, i když i případná prohra by jim při určité konstalaci výsledků stačila k postupu mezi nejlepších osm. Mostečtí ale nenechali vůbec nic náhodě a o své výhře rozhodli již v první periodě.

Tu totiž zvládli mnohem lépe než soupeř a vedli po ní 4:0! Zbytek zápasu byl vlastně jen formalitou, skóre se velice často měnilo a na konci bylo vysokých 8:3 pro Pento Most B. Díky této výhře si domácí pojistili účast v play-off a ve čtvrtfinále se mohou těšit na nejméně tři duely s vítězem základní části pražským Kovem.

TJ Snack Dobřany - TJ Tatran Třemošná 6:1 (1:0,4:1,1:0)

Střely: 33:19, vyloučení: 5:2, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0

Na rozdíl od duelu mezi Mostem a Kladnem v zápase Dobřan s Třemošnou naopak o tolik nešlo. Hostující Tatran již nemohl přijít o druhou pozici, stejně tak Snack již své působení na šestém místě změnit nemohl. Domácí k duelu přistoupili mnohem zodpovědněji a jejich soupeře se jim dařilo přehrávat. Třemošná si moc šancí nevytvořila a nakonec mohla děkovat svému brankáři, že po první patnáctiminutovce prohrávala pouze o jednu branka. Ani gólman Tatranu již však nezabránil smršti domácích hokejbalistů, kteří v prostřední periodě vsítili hned čtyři branky, a bylo jasno. Po čtyřiceti pěti minutách na světelné tabuli svítil výsledek 6:1, a tak Třemošná závěr základní části neodehrála podle svých představ. Nyní se mohou hosté těšit na Suchdol, Dobřany ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů pojedou do Plzně.

„Vzhledem k tomu, že jsme příliš nemohli spekulovat o budoucím soupeři do play-off, jelikož výsledky ostatních zápasů nám nabízeli hned několik variant, soustředili jsme se raději na svůj vlastní výkon a zároveň jsme zápas pojali jako jednu z posledních šancí na vyzkoušení některých herních situací. Navíc jsme před domácím publikem nechtěli předvádět nějakou blamáž, a tak jsme na soupeře z Třemošné, kterému už nešlo vůbec o nic, vyrukovali s plnou parádou. Do sestavy jsme opět zařadili naše nadějné dorostence Šlehofera, Juráně a Kováříka, které musím za jejich výkon pochválit. Jelikož Třemošná hrála bez zájmu a celý zápas pojala jako nějaký nedělní "pouťák", je výsledek takový, jaký je,“ řekl k zápasu Petr Chvojka, trenér Dobřan.

TJ Plzeň - Litice - SK HBC CSKA Karlovy Vary 4:0 (0:0,2:0,2:0)

Střely: 40:16, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Nedělní program byl nabitý, další důležité utkání se sehrálo v Plzni. Místní Litice zde přivítaly Karlovy Vary, které ještě živily naději na postupovou osmičku. Naopak domácí chtěli ubránit třetí příčku před zběsilými nájezdy Nového Strašecí a pražských Ďáblů. CSKA přijelo do Plzně s poměrně oslabenou sestavou, a tak již před úvodním vhazováním věděli, že je nečeká lehká práce.

I přes velkou převahu domácích hokejbalistů bylo skóre dlouho vyrovnané, o výhře Litic se rozhodlo až ve druhé a třetí patnáctiminutovce. Domácím se dařilo zejména při hře ve čtyřech lidech na obou stranách, kdy se prosadili hned dvakrát. Karlovy Vary tedy zůstaly těsně za postupovou osmičkou, Litice uhájily třetí pozici a mohou se těšit na Snack Dobřany.

„V závěru sezóny nás trápily velké absence. Minulý zápas jsme měli problém poskládat obranu, a tentokrát jsme pro změnu přijeli pouze s jedním útokem a dvěma dorostenci. I přesto jsme si v první třetině v přesilových hrách vytvořili dvě gólové šance a mohli jít do vedení. Ve druhé třetině jsme dvakrát inkasovali při hře 4 proti 4 a sami se znovu nedokázali prosadit. V závěrečné části nám již docházely síly, soupeř přidal další dvě branky a pro nás to znamená konec letošní sezóny,“ shrnul utkání trenér CSKA Jan Keprta.

HBC Nové Strašecí - HBC Rakovník 6:0 (0:2,0:4,0:0)

Střely: 27:21, vyloučení: 4:11, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Tabulkově nejpohodovějšího soupeře mělo v posledním kole Nové Strašecí. Tomu by tříbodová výhra proti poslednímu Rakovníku zajistila čtvrtou příčku a jistotu domácího prostředí v prvních dvou čtvrtfinálových zápasech. K duelu na domácí půdě přistoupili zodpovědně a svého soka dokázali značně přehrávat a svírat v jeho obranném pásmu.

Po dvoubrankové první třetině dokázalo Nové Strašecí svůj náskok navýšit již na 6:0 a toto vedení již drželo až do závěrečné sirény. Pro Rakovník je to tedy hořký konec sezóny, která znamená sestup do nižší ligy. Nové Strašecí skončilo tedy na čtvrté pozici a v prvním kole play-off přivítá pražské Ďábly.

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Hostivař 3:2 (1:1,1:1,1:0)

Střely: 22:13, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:1

Na závěr si trochu charakterizujeme zápas, ve kterém již jistý Suchdol nad Lužnicí přivítal Hostivař. Hosté již nemohli pomýšlet na postup do play-off, a tak se hrálo poměrně pohodové utkání. Suchdol byl od úvodního vhazování o trochu lepší, na skóre se to ale velice dlouho neprojevilo.

Vítězná branka na 3:2 vyšla až ve třetí třetině z hole Slaniny, který tak zajistil svému týmu tříbodový zisk. „Vydřená výhra. V zápase jsme měli převahu, ale chyběli opět vstřelené góly. Nejlepším hráčem byl Libor Slanina, který nám zabezpečil sedmé místo. Děkuji klukům, že makali až dokonce a nesmíme opět zapomenout na fantastické diváky,“ hodnotí trenér domácího mužstva.