1. liga

TJ Kovo Praha ovládlo základní část, v play off ještě jedno místo

1.NHbL - Západ - Kovo Praha dvakrát vyhrálo a suveréně ovládlo základní část. Třemošná doma nezaváhala a skončí na druhém místě. Litice po dvou vítězstvích na třetím místě, které budou v posledním kole hájit před Strašecím a Ďábly.

Sobota 24.03.2012

TJ Tatran Třemošná - HBC Hostivař 4:3 (0:1,3:0,1:2)

Střely: 41:28, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Tatran Třemošná si mohl pojistit druhé místo již v sobotu proti Hostivaři. Ta však stále živila šanci na play-off, a i proto chtěla proti Třemošné předvést stoprocentní výkon. A v první třetině to tak vypadalo. Hosté hráli velmi bojovně, a i když byli přehráváni, mohli jít do kabiny s nejtěsnějším možným vedením 1:0. Jenže druhá patnáctiminutovka z pohledů hostů všechno dobré ve zlé obrátila.

Domácí začali svého soka výrazněji zatlačovat do obranného pásma a konečně spadl do soupeřovy svatyně nějaký ten míček. A ve druhém dějství ty míčky byly hned tři. Hostivař i přes dvoubrankové manko nic nevzdala a v poslední části dokázala ještě zápas zdramatizovat. Nakonec ale na body nedosáhla a z Třemošné si odvezla prohru 4:3. Jejich šance na vyřazovací boje se tak rapidně snížily.

TJ Snack Dobřany - SK Suchdol nad Lužnicí 3:2 (0:1,1:0,2:1)

Střely: 28:32, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Před sobotním zápasem se Suchdol nemusel obávat nějakých komplikací v posledních kolech, protože jeho náskok na devátou pozici byl poměrně dostačující. Ani Dobřany se již nehnaly za nějakým velkým stíháním předchozích míst, a tak byl souboj šestého se sedmým týmem tabulky vcelku klidný. První třetina byla z hostující strany o trochu lepší a po právu po ní vedli o jeden gól.

Svůj náskok však ve druhé části ztratili díky využité přesilovce Snacku a do poslední třetiny se šlo tedy s čistým štítem. Suchdol nakonec doplatil na nevyužívání početních výhod, na rozdíl od Dobřan ani jednu neproměnil a právě úder v této fázi hry byl tím rozhodujícím. Domácí nakonec získali plný bodový zisk po výhře 3:2 a stále tedy ještě živí naděje na vyšší příčky. Suchdol se již o ztrátu vyřazovacích bojů bát nemusí.

„Jako obvykle jsme začali velice vlažně a opět prohrávali. Musím pochválit soupeře, který se prezentoval pohlednou, rychlou a kombinační hrou, která nám dělala velké problémy. Svoji střeleckou formu však naštěstí našel Skála, který hattrickem otočil vývoj utkání, a my jsme se mohli radovat ze tří bodů, které nám zajišťují splnění cílů, které jsme si vytýčili před sezónou,“ hodnotí zápas trenér Snacku Petr Chvojka.

HBC ALPIQ Kladno B - SK HBC CSKA Karlovy Vary 8:9 ss (1:5,4:0,3:3)

Střely: 33:29, vyloučení: 9:9, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 2:0

Karlovy Vary jely bojovat do Kladna proti rezervě Alpiqu s myšlenkou, že potřebují nutně plně bodovat, pokud si chtějí zachovat šanci na play-off. A podle tohoto scénáře také začaly. Úvodní patnáctiminutovka byla jen a jen v jejich režii a po prvním dějství na světelné tabuli svítil čtyřgólový náskok pro CSKA. Kdo si myslel, že je již rozhodnuto, hluboce se mýlil. Kladenští totiž předvedli skvělou druhou třetinu!

V ní dokázali dotáhnout ztrátu, a tak se do poslední části šlo za vyrovnaného stavu. Alpiq svůj veleobrat poté dokonal ve třetí třetině, ale ani tak se neradoval ze tříbodového zisku. Na branky Kladenských v přesilových hrách dokázaly Vary odpovědět a poslat zápas za stavu 8:8 do samostatných nájezdů. V nich byli hosté úspěšnější a získali bod navíc, který jim může posléze pomoci v postupu do play-off.

„Po skvělé první třetině jsme podlehli uspokojení z výsledku a přenechali iniciativu domácím, kteří nás za to potrestali vyrovnáním. V závěrečné třetině jsme dvakrát trestuhodně inkasovali při vlastní početní výhodě a museli otáčet výsledek, což se nám nakonec podařilo. Domácí však při power-play vyrovnali, a i když jsme zvítězili po nájezdech, tak nám ztracený bod může v konečném zúčtování velmi chybět,“ shrnul utkání trenér Karlovarských Jan Keprta.

HBC Pento Most B - TJ Plzeň - Litice 3:6 (2:3,1:2,0:1)

Střely: 22:23, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

Plzeňské Litice předvádí na jaře opravdu kvalitní výkony, které je vyšvihly již na třetí místo skupiny Západ. Svoji kvalitu a chuť před play-off jely potvrdit v sobotu do Mostu, kterému chtěly vítězstvím zabránit v postupu do vyřazovacích bojů. Hrál se vyrovnaný, poměrně pohledný hokejbal, ani jedno z mužstev nedokázalo delší dobu toho druhého výrazněji přehrávat.

Tomu odpovídalo také skóre po první třetině, kdy hosté vedli pouze o jednu branku. Na Mosteckých bylo vidět, že hrají také o hodně a ke své radosti dokázali proměňovat zejména přesilové hry. Využili hned dvě, ale ani to jim k bodům nijak nepomohlo. Litice totiž dokázaly každou třetinu vyhrát a nakonec si ze severu odvezly výhru 6:3.

„Sobotní zápas v mostecké hale jsme nezačali vůbec dobře a už ve 4. minutě jsme prohrávali o 2 góly. Domácím jsme toho dovolovali až příliš a dlouho nám trvalo, než jsme se dostali do tempa a začali se lépe hýbat na hřišti. Pomohly nám přesilové hry a i díky nim jsme zápas otočili a pohlídali do vítězného konce,“ hodnotí plzeňský Martin Kastner.

TJ KOVO Praha - HBC Nové Strašecí 3:1 (1:0,1:1,1:0)

Střely: 45:27, vyloučení: 1:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Kovo si v sobotním zápase proti Novému Strašecí mohlo definitivně pojistit první místo v tabulce, naopak soupeř ještě bojuje o velice důležitou čtvrtou pozici, která by mu zajistila domácí prosředí pro úvodní čtvrtfinálový duel. Hokejbalisté z hlavního města začali klání lépe a měli i menší převahu, kterou dokázali v branku přetavit ještě v první třetině.

Strašecí zde nepředvedlo vůbec odevzdaný výkon a v úvodu druhé periody se jim podařilo smazat manko. Nakonec to ale na body hostům nestačilo. Ve třetí třetině si Kovo zápas hlídalo a nakonec se mu podařilo odskočit na rozdíl dvou branek. Domácí si tímto vítězstvím pojistili první místo v tabulce, Strašecí se o to více muselo soustředit na nedělní střetnutí proti pražským Ďáblům.

„V sobotu dorazilo Nové Strašecí a bylo to od začátku zajímavé a kvalitní utkání. V první třetině jsme měli mírnou převahu, kterou se nám podařilo minutu před koncem vyjádřit brankou. Druhá perioda začala náporem Bubáků, které znamenalo vyrovnání. Nám pomohla přesilová hra, v které padl rozdílový gol. Potom měli hosté několik šancí na vyrovnání, ale když jsme v 41. minutě odskočili na 3:1, zbytek utkání už si náš tým pohlídal. Celkově se muselo utkání libit, hra měla tempo, nasazení, i spousty šancí na obou stranách,“ hodnotí Jan Kovařík, vedoucí mužstva pražského Kova.

SK Ďáblové Praha - HBC Rakovník 6:0 (2:0,4:0,0:0)

Střely: 37:18, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Ďáblové také patří k týmům, které bojují o kýženou čtvrtou pozici. Sobotní tříbodové vítězství bylo pro tento tým zcela povinné, jelikož se utkali proti poslednímu Rakovníku, kterého už v 1. NHbL nezachrání ani svěcená voda. Domácí celek měl od úvodního vhazování jednoznačně navrch a velmi brzy se dostal do vedení, které bylo po první patnáctiminutovce dvoubrankové.

O definitivním vítězství Ďáblů se rozhodlo ve druhé třetině, kdy domácí dokázali využít dvě přesilové hry a celkově se prosadili hned čtyřikrát. Tím tedy udrželi šanci na čtvrtou příčku, pro Rakovník se prohry stávají rutinou. Suma sumárum, Ďáblové Praha – Rakovník 6:0.

Neděle 25.03.2012

TJ Tatran Třemošná - SK Suchdol nad Lužnicí 5:3 (1:0,1:0,3:3)

Střely: 26:43, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

První nedělní souboj mezi Třemošnou a Suchdolem byla pro oba celky takovou přípravou na vyřazovací boje. Postavení v tabulce zatím napovídá, že právě tyto dva celky by se mohly potkat ihned ve čtvrtfinále. Hosté do zápasu vstoupili velice aktivně a měli i několik dobrých brankových příležitostí, branku se jim však vstřelit nepodařilo. Třemošná otevřela skóre a svůj náskok navýšila ještě ve druhé periodě.

V poslední části hry se nám rozpoutaly střelecké dostihy, Tatran si však náskok z předchozích částí hry dokázal hájit. Obě mužstva se prosadila shodně třikrát, a tak nám utkání skončilo poměrem 5:3 pro Tatran. Až poslední kolo rozhodne, jestli se Suchdol vydá za čtrnáct dní do Třemošné opět, či nikoli.

TJ Snack Dobřany - HBC Hostivař 10:1 (3:0,3:1,4:0)

Střely: 34:21, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 2:0

Ještě malá naděje zde pro Hostivařské byla, jenže tu definitivně zakopali pod zem hráči Snacku Dobřany. Případný tříbodový zisk by hosty ještě přiblížil postupové osmičce, ale již úvodní perioda naznačila, že to vůbec lehké mít nebudou. Hostivař snad ještě zůstala myšlenkami v kabině a již prohrávala o tři branky. S takovým to začátkem jen těžkou mohou pomýšlet na nějaký úspěch.

Dobřany se dokázaly prosadit dvakrát při přesilové hře, ale stejnou měrou přispěly do skóre i při početní nevýhodě. Hostivař v tomto klání na svého soupeře prostě a jednoznačně nestačila. Konečné skóre 10:1 dokreslila až třetí perioda, kterou Snack vyhrál jasným poměrem 4:0. Dobřany jsou zatím na šesté pozice a jejich pozici se zřejmě již tolik nezlepší. Hostivař sice na play-off ztrácí tři body, ale její šance jsou již pouze teoretické.

K zápasu se nám vyjádřil Petr Chvojka, trenér vítězného mužstva: „K tomuto utkání jsme přistupovali vzhledem k velké marodce a postavení soupeře v tabulce s velkými obavami. Hostivař nás na podzim porazila bojovným a dobrým výkonem, a protože stále bojuje o osmičku, očekávali jsme, že na něj opět naváže. My jsme oproti sobotnímu utkání doplnili sestavu o dorostence Šlehofera a Kováříka a čekali na to, co nám soupeř dovolí. Jelikož nám však nekladl většího odporu a vynikající výkon kromě jmenovaných dorostenců podal gólman a hlavně střelci Skála, Šlehofer a Pokorný, skóre hrozivě narůstalo a zastavilo se až na desítce, která je pro Hostivař až příliš krutá.“

HBC Pento Most B - SK HBC CSKA Karlovy Vary 13:1 (4:0,4:0,5:1)

Střely: 34:17, vyloučení: 2:8, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

Zřejmě nejzajímavější utkání se mělo odehrát v neděli v Mostě, protože před tímto duelem byl rozdíl mezi osmým CSKA a devátým Pentem jen dva body. Byl to tedy přímý zápas o play-off, jenže hosté přijeli s velmi oslabeným týmem a nakonec na to doplatili. Most si vedl od úvodního vhazování velice dobře a velice rychle rozhodl o svém vítězství.

Po dvou třetinách již byl rozdíl osm branek a převaha Penta byla opravdu zdrcující. Ze zápasu o poslední postupové místo se stal debakl. Po závěrečné siréně na tabuli svítilo skóre 13:1 a Pento se mohlo radovat. Před posledním kolem má k postupu blíže a navíc ještě o něco přijatelnějšího soupeře.

„Výsledek hovoří za vše. Domácí byli lepším týmem. Pro řadu absencí jsme přijeli pouze se dvěma obránci a byli jsme rádi, že jsme poskládali aspoň dvě pětky. Za těchto okolností jsme nemohli pomýšlet na bodový zisk. Škoda několika nevyužitých brankových šancí, které mohli alespoň zmírnit výši porážky,“ řekl po utkání trenér CSKA Jan Keprta.

HBC ALPIQ Kladno B - TJ Plzeň - Litice 1:3 (0:2,1:0,0:1)

Střely: 23:24, vyloučení: 7:1, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Po rezervě Mostu čekal na rozjeté Litice také kladenský Alpiq. Pokud si Litice chtěly udržet vytouženou třetí příčku, museli si ze hřiště mužstva, které na play-off nemusí ani pomýšlet a spíše se musí soustředit na baráž, odvézt povinnou výhru. Na tomto cíli začali hosté pilně pracovat již od úvodního vhazování a velmi rychle se dostali také do vedení. To ale příliš velké nebylo, a tak stále bylo o co hrát.

Dvoubrankový náskok Litic se ve druhé části podařil kladenským hokejbalistům snížit a v poslední třetině se čekalo velké drama. Domácí zabrali a chvílemi opravdu sahali i po vyrovnání, ale nakonec zvítězil zkušenější soupeř. Plzeň přidala ještě třetí branku a se štěstím získala další tři body. To jí ale stále stoprocentně nezajišťuje třetí příčku, měla by tedy v příštím kole porazit o play-off bojující Vary.

K duelu se nám vyjádřil trenér Litic Martin Kastner: „V neděli nás čekal náročnější soupeř, který na nás vletěl hned od začátku a svoji důraznou hrou nám dělal problémy. Hraje se však na góly a nám se podařilo vstřelit dva a tlak domácích tím otupit. Soupeř byl však houževnatý a odměnou mu byl gól, 32který zápas zdramatizoval. I díky výbornému výkonu gólmana, jsme však komplikaci nepřipustili a rozhodujícím gólem jsme zápas rozhodli.“

SK Ďáblové Praha - HBC Nové Strašecí 3:7 (1:2,1:2,2:3)

Střely: 30:31, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

Další souboj, který mohl předznamenat dvojici pro play-off se odehrál v našem hlavním městě. Ďáblové zde vyzvali celek z Nového Strašecí a diváci se měli rozhodně na co dívat. Oběma celkům se silně dařilo v přesilových hrách, jak Ďáblové, tak Strašecí dokázali hned dvě využít. Všechny statistiky byly po celý zápas velice vyrovnané, jen v proměňování šancí si poněkud lépe vedli právě hostující hráči.

První dvě periody skončily shodně 2:1 pro Strašecí, ale stále nebylo nic rozhodnuto. Třetí třetina však ještě výrazněji naklonila skóre na hostující stranu a konečný rozdíl byl hned čtyřgólový. Ďáblové nepředvedli špatný výkon, ale na svého soupeře dnes prostě neměli. |V play-off by měli předvádět určitě lepší hru. Může se totiž stát, že s tímto soupeřem se utkají ve čtvrtfinále.

TJ KOVO Praha - HBC Rakovník 9:1 (6:1,1:0,2:0)

Střely: 50:16, vyloučení: 5:3, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 2:0

První tým tabulky proti poslednímu – asi tak se dá charakterizovat souboj Kovo Praha s Rakovníkem. V tomto duelu již o nic nešlo, Kovo je již jistým vítězem základní části, naopak hostům již nic k záchraně pomoci nemůže. Tento zápas byl rozhodnut prakticky již před úvodním vhazováním a tuto myšlenku doplnila i první třetina, ve které domácí vstřelili hned šest branek.

Rakovník byl evidentně horším týmem a mohl být rád, že na konci zápasu bylo skóre pouze 9:1. Vedoucí mužstva Kova se k zápasu vyjádřil velice krátce: „Utkání s Rakovníkem nemá cenu hodnotit, protože soupeř přijel v počtu sedmi statečných do pole a po první třetině nebylo o co hrát.“