1. liga

Kovo Praha nastřílelo Karovým Varům patnáct branek

1.NHbL - Západ - V dohrávce 18.kola základní části Kovo Praha deklasovalo Karlovy Vary 15:2 a Nové Strašecí porazilo trápící se Hostivař. V nedělních zápasech Kovo porazilo Litice na nájezdy, Karlovy Vary odčinily sobotní debakl a porazily pražské Ďábly.

Třemošná si upevnila druhou příčku výhrou nad Mostem. Dobřany obratem ve třetí třetině porazily Kladno a Hostivař udržela šance na play off výhrou nad posledním Rakovníkem. Pět týmů má již jistotu play off, ostatní mají tři kola na to zaujmout zbývající tři volná místa.

Sobota 17.03.2012

HBC Nové Strašecí - HBC Hostivař 7:4 (1:2,3:1,3:1)

Střely: 27:33, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:2

Program na Západě začal také již v sobotu dvěma dohrávkami. V té první se o play-off bojující Hostivař utkala na půdě Nového Strašecí o velmi potřebné body. Doslova bláznivý zápas začali lépe hosté, kteří v první třetině dvakrát skórovali a byli tak ve vedení. Jenže periodu druhou a třetí odehráli lépe hokejbalisté Nového Strašecí, kteří díky třem brankám v obou dějstvích vyhráli zápas 7:4.

Statisticky je zajímavé také to, že domácí se dokázali hned třikrát prosadit v početní výhodě a Hostivař dokonce nevstřelila ani jeden ze svých gólů při normálním počtu hráčů na hrací ploše. Dvě branky vsítila v přesilové hře a stejný počet i při nevýhodném počtu mužů z jejího pohledu. Ani tento zajímavý kousek jim k bodům nepomohl.

SK HBC CSKA Karlovy Vary - TJ KOVO Praha 2:15 (1:3,1:5,0:7)

Střely: 25:57, vyloučení: 9:5, využití přesilovek: 2:4, oslabení: 0:0

Sobotní program přinesl kromě poměrně vyrovnaného duelu také jeden velký debakl. Lídr skupiny Západ měl již téměř zajištěné první místo a v první víkendový den si trochu zvelebil skóre na Karlových Varech. Místní CSKA ještě bojuje o play-off, ale tento zápas jim opravdu nevyšel. Herní rozdíl nebyl až tolik patrný, po první třetině byl stav pouze 3:1 pro hosty.

Jenže ve zbylých dvou periodách se situace domácích velice zkomplikovala, Kovu do branky spadlo naprosto všechno, a tak si největší aspirant na postup do Extraligy začal zápas naprosto užívat. Po třetinách 3:1, 5:1 a 7:0 zápas skončil chvílemi až neuvěřitelným výsledkem 15:2 pro lídra tabulky. „Kovo jasně ukázalo, proč suverénně vede tabulku – rychlost, pohyb, souhra a zakončení, a když jsme mu navíc darovali několik početních výhod, tak vznikl výsledek, který hovoří za vše,“ řekl po utkání trenér CSKA Jan Keprta.

„Sobotní utkání začalo ve slušném tempu. Karlovy Vary se snažily hrát důrazně a jednoduše. První třetina skončila z pohledu domácích 1:3, ale hra byla poměrně vyrovnaná. Po dalších dvou brankách ale domácí tým totálně odpadl a z konečného výsledku měl největší radost náš pokladník,“ s úsměvem hodnotí zápas trenér pražského celku Jan Kovařík.

Neděle 18.03.2012

HBC Rakovník - HBC Hostivař 1:2 (1:1,0:0,0:1)

Střely: 20:30, vyloučení: 12:8, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Rakovničtí se již před tímto zápasem smířili s tím nejhorším a to, že opustit přímo sestupovou pozici se jim již v posledních utkáních nepodaří. S Hostivaří chtěli předvést zodpovědný výkon a neudělat si ostudu, nutno podotknou, že se jim to opravdu povedlo. Hosté z tohoto zápasu potřebovali tři body jako sůl, ale velmi dlouho to na ně nevypadalo.

V první části se dokázaly prosadit oba celky a to shodně v přesilových hrách. Hostivařští byli mírně aktivnější, ale na domácí straně se skvěle rozchytal brankář, který ze 30 střel nakonec za svá záda propustil pouze dvě. Jenže i to nakonec hostům stačilo k tříbodovému vítězství. Rozhodující branka přišla ve třetí třetině a opět v početní výhodě. Rakovník doplatil na svoji nedisciplinovanost, protože v tomto zápase hned dvanáctkrát hrál v nevýhodném počtu hráčů. Tento fakt zřejmě zápas rozhodnul, Hostivař brala tři body za výhru 2:1.

TJ Plzeň - Litice - TJ KOVO Praha 3:4 ss (2:2,1:0,0:1)

Střely: 20:30, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Velice zajímavé klání se chystalo v Plzni, kam dorazil lídr z Kova. Oběma celkům se v posledních kolech nesmírně daří, a tak se dal čekat na chlup vyrovnaný boj. Všechna očekávání byla do puntíku naplněna. Domácí se velmi rychle dvakrát prosadili a zdálo se, že se jim podaří na domácí půdě udolat vedoucí tým skupiny Západ. Do konce první patnáctiminutovky však dokázalo Kovo vyrovnat a jelo se odznova.

Ve druhé třetině se Litice ještě jednou odrazily od svého soupeře na rozdíl jediné branky, avšak ani ten se jim do závěrečné sirény udržet nepodařilo. Pražští hokejbalisté nejprve vyrovnali a poté v samostatných nájezdech brali druhý bod zásluhou jediného střelce Tomáše Wintera. Litice se musely spokojit s pouhým bodem.

„ V Plzni nás pak čekal o poznání těžší soupeř. Nedařilo se nám dostat do tempa a Litice rychle odskočily o dva góly. Do konce třetiny se nám sice podařilo vyrovnat, ale v druhé části se domácí tým opět dostal do vedení. Zlepšeným pohybem nakonec přišlo naše vyrovnání. V nájezdech jsme se pak prosadili jako jediní a bereme bod navíc,“ mluví o vyrovnaném duelu trenér Kova Jan Kovařík.

SK HBC CSKA Karlovy Vary - SK Ďáblové Praha 8:4 (3:1,1:0,4:3)

Střely: 49:35, vyloučení: 6:2, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

V neděli doma Karlovy Vary přivítaly Ďábly z Prahy, kteří statečně bojují o vrchní příčky tabulky. CSKA však mělo velkou motivaci, protože to byla jedna z posledních šancí, jak si uchovat šanci na postupovou osmičku. Domácí začali velmi dobře a již velmi rychle se dostali do dvoubrankového vedení. Ve druhé části ho ještě navýšili a postarali se tak o klidný zápas.

Ve třetí patnáctiminutovce padlo nejvíce branek v utkání, nicméně na konečné výhře Karlových Varů to již nic nezměnilo. CSKA se tak dotáhlo na Hostivař a Pento, se kterými si to v posledních třech kolech rozdá o jedno postupové místo. Ďáblové díky prohře klesli na čtvrté místo za Nové Strašecí. „Téměř stejné utkání jako v sobotu, akorát jsme to byli tentokrát my, kdo určoval tempo utkání a dával branky. Kdybychom byli více produktivní, tak by byl konečný výsledek v náš prospěch ještě vyšší,“ hodnotil utkání, oproti sobotě, mnohem spokojenější trenér Jan Keprta.

TJ Snack Dobřany - HBC ALPIQ Kladno B 4:2 (0:0,0:2,4:0)

Střely: 30:28, vyloučení: 3:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Dobřany si chtěly v nedělním zápase proti rezervě Alpiqu zlepšit náladu a konečně si pojistit účast ve vyřazovacích bojích. Hrál se poměrně pohledný hokejbal s velkým množstvím šancí na obou stranách. Jak v brance Snacku, tak Alpiqu však stáli neomylní brankáři, kteří v první třetině žádný míček za svá záda nepustili.

Překvapení se začalo rodit ve druhé patnáctiminutovce, kdy Alpiq díky dvěma pohledným akcím svému soupeři odskočil. Jenže v poslední periodě se stalo něco, co nikdo neočekával. Dobřany využily dvě přesilové hry a také se prosadily při stejném počtu hráčů na obou stranách, čímž strhly vítězství na svoji stranu. Kladno nakonec zápas k vítězství nedotáhlo a prohrálo Snacku 4:2.

„Hosté začali velice dobře a postupně si vytvořili dvoubrankový náskok, který jim dával po dvou třetinách velmi dobrou šanci na tři body. My jsme udělali několik zásadních změn, střeleckou mušku si vypiloval Skála a tak se nám povedlo výsledek naštěstí otočit,“ oddychl si trenér vítězného mužstva. Petr Chvojka.

TJ Tatran Třemošná - HBC Pento Most B 6:5 (1:1,3:2,2:2)

Střely: 26:23, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:1

Nedělní duely ve skupině Západ byly na góly velmi bohaté. Hned jedenáct jich bylo viděno v Třemošné, kam dorazila rezerva Mostu, jenže bojuje o poslední naději dostat se do play-off. V tomto naprosto nepředvídatelném duelu byli domácí favorité, ale znát to úplně nebylo. Hrál se naprosto velmi vyrovnaný mač, ve kterém se ani jednomu celku nepodařilo více odskočit.

Zkráceně řečeno, rozhodující rozdíl vznikl ve druhé periodě, kterou Tatran vyhrál 3:2. Zbylé třetiny skončily nerozhodně, a tak po čtyřiceti pěti minutách na světelné tabuli svítilo skóre 6:5 právě pro druhý tým tabulky. Třemošná si tím téměř pojistila místo těsně pod vrcholem, osm bodů za pražským Kovem, Pento čeká tuhý boj o jedno postupové místo společně s Hostivaří a Karlovými Vary. A právě s CSKA se Mostečtí utkají příští neděli.