1. liga

Utkání prvního celku s druhým vítězně pro pražské Kovo

1.NHbL - Západ - Lídr tabulky, pražské Kovo, si poradil hned na úvod jara s druhou Třemošnou i s ex-extraligovými Dobřany. Ďáblové prohráli dvakrát shodně na nájezdy a Litice zahájily jaro vítězstvími, které je posunuly na třetí místo tabulky.

Sobota 03.03.2012

HBC Hostivař - HBC ALPIQ Kladno B 3:5 (1:2,1:1,1:2)

Střely: 39:23, vyloučení: 8:6, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

První jarní zápas se odehrál na půdě Hostivaře, kam dorazila rezerva Alpiqu. Domácí v tomto zápase měli zvítězit, aby si pomohli k důležitému osmému místu, protože příliš šancí mu již nezbývá. A Hostivař promarnila i tuto. Na góly byl zápas velice vyrovnaný, od první třetiny však byli o krok napřed hosté, kteří již z velké části na play-off zapomněli.

Po dvou třetinách byl stav 3:2 pro Kladno a i přesto, že Hostivař soupeře poměrně přehrávala, ve třetí periodě již ztrátu smazat nedokázala. Kladenští vyhráli 5:3, ale na play-off stále ztrácejí osm bodů. Hostivař zůstává desátá.

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Pento Most B 1:3 (0:1,0:1,1:1)

Střely: 25:13, vyloučení: 5:10, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Velmi důležitý zápas, který mohl napovědět o play-off se hned na úvod jara odehrál v Suchdolu nad Lužnicí. Tam dorazila rezerva Mostu a do zápasu vlétla jako uragán. Hosté hráli dobře zezadu a spoléhali na protiútoky, navíc je ale dokázal podržet brankář Miroslav Tyl. Navíc hosté z minima vytěžili maximum.

Po druhé třetině vedl Most o dvě branky a nakonec se mu podařilo dotáhnout zápas k vítězství. Za Suchdol se prosadil pouze Krejčí a to samozřejmě nestačilo, nakonec z toho byla prohra 1:3. Domácí nebyli se zápasem příliš spokojeni: „Bohužel se na nás projevila nerozehranost a hlavně opět naše žalostná koncovka. Rovněž nám opět moc nešly přesilovky. Musím pochválit soupeřova brankaře Miroslava Tyla, který nás vychytal. Hráči Mostu nás vyškolili v produktivitě!“

TJ KOVO Praha - TJ Tatran Třemošná 2:1 (0:1,1:0,1:0)

Střely: 43:20, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Šlágr kola se odehrál v sobotu na hřišti Kovo Praha, kde se utkal první tým tabulky s druhou Třemošnou. Hosté chtěli smazat náskok pražského celku na čele tabulky a dlouhou dobu to s nimi vypadalo opravdu dobře. Po první třetině totiž Tatran vedl o jednu branku a vše bylo na dobré cestě. Domácí ale ve zbytku zápasu o hodně zvýšili úsilí a nakonec svého soka udolali.

Ve druhé třetině Kovo nejprve vyrovnalo a v poslední části dokonce skóre otočilo ve svůj prospěch. Na čele navýšilo náskok na devět bodů právě před druhou Třemošnou. „Celé utkání s Třemošnou to byl souboj našich útočníků s obranou soupeře. Tatran se spoléhal na protiútoky a výborný výkon brankáře. Nakonec se nám podařilo vstřelit minutu před koncem gól a strhnout výhru na naší stranu,“ hodnotí zápas vedoucí Kovo Praha Jan Kovařík.

SK Ďáblové Praha - TJ Snack Dobřany 1:2 ss (0:0,1:0,0:1)

Střely: 30:28, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:1

Třetí Ďáblové vyzvali doma Dobřany a opět se jednalo o velmi důležité a zajímavé klání. Domácí začali lépe a v první třetině měli hned několik šancí, ale hosty podržel pozorný brankář. I přesto to byli právě Ďáblové, kteří se dostali ve druhé části do vedení a měli nakročeno k vítězství.<´/p>

Outsider tohoto zápasu však dokázal srovnat a poslat zápas k samostatným nájezdům, a to dokonce při vlastním oslabením. Obrat dokonaly Dobřany při loterii nájezdů a získaly dva body. Nyní jich mají 24 a jsou na sedmém místě, Ďáblové klesli na čtvrtou příčku.

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC Nové Strašecí 2:3 (0:2,1:1,1:0)

Střely: 36:32, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Karlovarští hokejbalisté v prvním jarním zápase přivítali Nové Strašecí a hned na úvod chtěli potvrdit svoji formu z podzimu a ještě více se přiblížit vytoužené osmičce. Zápas nebyl pro diváka příliš pohledný, k vidění bylo mnoho nepřesností na obou stranách. Do duelu lépe vstoupili hosté, kteří po první periodě vedli o dvě branky.

V průběhu zápasu bylo Strašecí za tento náskok vděčné, protože domácí od základu změnili hru a po zbytek zápasu se snažili o vyrovnání. Nakonec ho i díky vyloučení na konci utkání nedosáhli, a tak se museli spokojit s prohrou 2:3. „První jarní zápas, ve kterém se projevila nerozehranost. Vázla nám kombinace, hra byla upracovaná, nehrál se moc pohledný hokejbal. Utkání mohlo dopadnout jakkoliv, ale naštěstí nám soupeř svým vyloučením koncovku hodně ulehčil. Pro nás velmi důležité body do tabulky,“ hodnotí David Ryss, trenér Nového Strašecí.

„Velká škoda, že jsme v úvodu trefili pouze tyč. Kdybychom se ujali vedení, mohl celý zápas vypadat a dopadnout jinak. Takhle jsme po první třetině prohrávali o dvě branky, a pak již jen marně dotahovali,“ řekl po utkání trenér Jan Keprta.

HBC Rakovník - TJ Plzeň - Litice 0:6 (0:2,0:3,0:1)

Střely: 16:48, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Jako souboj Davida s Goliášem by se dal charakterizovat zápas posledního Rakovníka s Plzní. Hosté mají naprostou fazónu a domácím se nedaří, což se potvrdilo i v tomto zápase. Hosté svého soupeře celý zápas přehrávali a již po první třetině vedli o dvě branky. Svoji suverenitu poté ještě potvrdili. Jednu branku také přidali v přesilové hře a nakonec zvítězili poměrem 6:0. Díky tomu se posunuli již na třetí místo a nyní si dávají zálusk na ještě vyšší pozice. Rakovník je poslední a na play-off již může pomalu zapomenout.

"Začátek prvního zápasu po zimní pauze, poznamenala nepřesnost obou týmů a vzájemné oťukávání. Ze začátku jsme se těžko prosazovali, ale postupně jsme převzali iniciativu a otevřeli skóre. V prostřední části se nám podařilo přidat další tři branky a prakticky rozhodnout zápas. Mužstvo se uklidnilo a v závěrečné třetině jsme si pohlídali zápas a zaslouženě ho dovedli do vítězného konce," hodnotil za vítěze Martin Kastner.

Neděle 04.03.2012

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC ALPIQ Kladno B 5:2 (2:1,3:0,0:1)

Střely: 24:16, vyloučení: 9:11, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

Nedělní program odstartoval Suchdol, který musel napravit den starou prohru proti Mostu B. Nyní se utkal s Alpiqem Kladno a bylo to jednodušší utkání. Domácí svého soka přestříleli a po celý zápas byli aktivnější. O výhře Suchdolu rozhodla druhá patnáctiminutovka, do které se vstupovalo za stavu 2:1. V ní se domácí prosadili třikrát, nejprve D. Lakatoš, poté na jeho práci navázali Slanina s Blafkou.

Hosté dokázali sice ještě snížit, ale nakonec si odvezli zaslouženou prohru 5:2. „Zaslouženě jsme si vyhráli. Konečně nám to tam začalo padat a hlavně jsme zlepšili přesilovky, dali jsme tři góly. Spokojen jsem pouze s dvěma třetinami, ta třetí se nám vůbec nepovedla. Na závěr bych poděkoval klukům za bojovný výkon a nesmím zapomenout na naše fantastické diváky,“ radostně komentuje trenér Suchdolu Stanislav Landa.

HBC Hostivař - HBC Pento Most B 2:3 (0:0,0:2,2:1)

Střely: :, vyloučení: 2:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Hostivař ze soboty na neděli vyměnila rezervu Kladna za mostecké Pento, ale vedla si totožně. Toto měly být ty nejdůležitější zápasy pro Hostivař, ale nezvládla ani jeden. V duelu s Mostem hodně ukázala druhá třetina, ve které se za bezbrankového stavu hostující hokejbalisté dvakrát prosadili.

Hostivaři se sice podařilo gólem v přesilové hře snížit na rozdíl jediné branky a ten vydržel s jistou úpravou až do konce. Pento vyhrálo 3:2 a dostalo se na příčky, které zajíšťují play-off. Naopak Hostivař si dvěma prohrami hodně zkomplikovala svoji situaci a nyní se jí bude jen těžko bojovat o osmé místo.

SK Ďáblové Praha - TJ Tatran Třemošná 1:2 ss (0:1,0:0,1:0)

Střely: 34:30, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Třemošná se snažila napravit sobotní nezdar s Kovem proti Ďáblům, kteří na tom v tabulce také nejsou úplně špatně, a bylo jasné, že to bude velmi napínavé utkání. Hosté vstoupili do duelu lépe a brankou v početní výhodě se dostali do vedení. Hrál se na střely vyrovnaný zápas, ani jeden z celků nenechal toho druhého více odskočit.

Ďáblům se navíc podařilo ve třetí části smazat manko a poslat zápas do nájezdů. Druhý bod navíc pro sebe vystřelili v samostatných nájezdech a pojistili si tím druhé místo. Ďáblové získali pouhý bod a nyní je čeká ještě tuhý boj o top čtyřku.

TJ KOVO Praha - TJ Snack Dobřany 4:1 (1:0,2:1,1:0)

Střely: 36:13, vyloučení: 10:14, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:0

Lídr tabulky v neděli přivítal místo Třemošné Dobřany a byl to o poznání lehčí soupeř. Hosté navíc dorazili ve slabší sestavě a to bylo také znát. Kovo bylo lepším celkem, svého soka přehrávalo a Dobřany tak mohly být rády, že byl rozdíl po první části pouze jednobrankový. Styl hry se nezměnil ani po přestávce, a i když se Snack dokázal prosadit, ráz zápasu byl stále stejný.

Kovo si zápas hlídalo a nakonec se prosadilo hned čtyřikrát. Zvítězilo 4:1, hlavně díky dvěma brankám v přesilové hře a jedné v oslabení. „V neděli Dobřany dorazily v oslabené sestavě s několika dorostenci. I když soupeř bojoval a nedal nám nic zadarmo měli jsme utkání pod kontrolou,“ říká Jan Kovařík.

HBC Rakovník - SK HBC CSKA Karlovy Vary 2:4 (1:0,0:1,1:3)

Střely: 19:54, vyloučení: 8:2, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Karlovy Vary si v neděli přecestovaly pro velmi důležité tři body na hřiště posledního Rakovníka a nikdo nevěřil tomu, že by vše mohlo být jinak. Vedení CSKA tedy možná mrazilo po první třetině v zádech, když se outsider tohoto duelu radoval z vedení 1:0. Sice měli hosté obrovskou převahu, jak herní, tak střeleckou, ale po prostřední patnáctiminutovce byl stav nerozhodný.

O bodovém rozdělení se rozhodlo až v periodě poslední, kdy se Karlovarští prosadili hned třikrát. Nakonec z toho bylo vítězství 4:2 pro CSKA. „Za dnešní výkon zaslouží celý tým velkou pochvalu, protože ačkoli jsme měli převahu herní i střeleckou, tak se nám nedařilo v koncovce a vítězství jsme si museli opravdu vybojovat,“ chválil svůj tým po utkání trenér Jan Keprta.

TJ Plzeň - Litice - HBC Nové Strašecí 4:2 (2:2,1:0,1:0)

Střely: 32:29, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Litice měly na konci podzimu doslova famózní formu a nyní v ní pokračují! Po jednoznačném vítězství nad Rakovníkem přijel mnohem obtížnější soupeř a čekal se vyrovnaný duel. To se také potvrdilo, domácí však mají skvělé početní výhody a i v tomto zápasu dokázali hned dvě využít. Ale to bych předbíhal. Po velmi vyrovnané první třetině, kdy se obě mužstva radovala dvakrát se do konce zápasu radovali pouze plzeňští hokejbalisté. Domácí tedy vyhráli 4:2 a získali v prvních dvou kolech plný počet bodů, což je uhnízdilo na třetí příčce tabulky. Strašecí je sice páté, ale stále ještě nemá play-off jisté.

„Vyrovnaný zápas, který rozhodly dvě využité přesilovky domácích. Litice přesilovky umí a mají na ně zkušené hráče. Celkově tři body z víkendu bereme. Pozitivní pro nás je, že se po delší době představíme opět doma Na Kocourku,“ hledá pozitiva na prohře trenér Ryss.

„Do nedělního zápasu jsme nastoupili povzbuzeni hladkou výhrou ze sobotního utkání ale věděli jsme ,že nás čeká o dost těžší soupeř. Což se také celou první třetinu potvrzovalo. Ale podržel nás brankář a tak jsme úvodní tlak hostů ustáli. Během další části ,jsme se dokázali tempu soupeře přizpůsobit a v poslední dějství jsme byli aktivnějším týmem, což nám myslím zaslouženě přineslo plný bodový zisk,“ hodnotí duel litický Martin Kastner.