1. liga

Kovo vyhrálo na nájezdy, Suchdol nad Lužnicí vyhrál nad Hostivaří

1.NHbL-Západ - Lídr 1.ligy západ Kovo Praha porazil městského rivala SK Ďáblové Praha na nájezdy. V derby extraligových béček úspěšnější Kladno. Třemošná potvrdila roli favorita a z druhého místa porazila v západočeském souboji Dobřany.

Karlovy vary nečekaně porazily Litice a vzdalují se poslednímu Rakovníku, který nestačil dle předpokladů na třetí Nové Strašecí. Suchdol nad Lužnicí porazil Hostivař a po nepovedeném začátku soutěže pomalu stoupá tabulkou.

Neděle 30.10.2011

TJ KOVO Praha - SK Ďáblové Praha 3:2 ss (0:0,0:1,2:1)

Střely: 44:31, vyloučení: 6:11, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Vedoucí Kovo na domácím hřišti přivítalo nevyzpytatelné a velmi rozjeté Ďábly, a tak nikdo nemohl očekávat, s čím hosté přijedou. Souboj dvou pražských celků začal lépe pro mančaft vedený jako hostující a právě Ďáblové se dostali po bezbrankové první části do vedení. První celek skupiny Západ byl zřejmě zaskočen hrou soupeře, ale přesto se jim dokázal přizpůsobit a nakonec přebíral i kontrolu nad zápasem.

Bohužel ani to nedokázalo rozjeté Ďábly zastavit a ti se dostali dokonce do vedení 2:0! Nemohlo by to být ale první Kovo Praha, aby ten zápas nevzdalo. Domácí zvolili hru bez brankáře a nejen, že snížili, oni dokonce dokázali i vyrovnat! Hosté byli zaskočeni a to se zřejmě přeneslo do samostatných nájezdů. Jediným přesným exekutorem byl Franěk a zajistil tak Kovu druhý bod navíc.

Zápas nám zhodnotil vedoucí prvního celku tabulky Jan Kovařík: „Soupeř začal velmi dobře, pohybem nám dělal problémy, v první třetině byl určitě nebezpečnější. Ve druhé se dostal také zaslouženého vedení. Náš tlak se stupňoval, ale stále se nám nedařilo vyrovnat.Ve třetí třetině Ďáblové přidali ještě jednu branku a zdálo se, že výhru udrží. Nakonec jsme při hře bez brankáře snížili a dokonce ještě zvládli vyrovnat a v nájezdech získali druhý bod.Celkově to bylo na národku výborné utkání a Dáblové zatím náš nejtěžší protivník.Naše hráče musím pochválit že se nevzdali a bojovali až do konce.“

HBC ALPIQ Kladno B - HBC Pento Most B 6:4 (4:2,1:1,1:1)

Střely: 30:22, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:1

V rámci 11. kola se utkaly i dvě rezervy extraligových týmů – Alpiq Kladno doma přivítal Pento Most. Ani jeden z mančaftů nemůže zatím být se svojí současnou pozicí spokojen, a tak se hrálo o velmi důležité tři body. Důležitosti mače si byli vědomi i domácí hráči, kteří do duelu vstoupili po hlavě, svého soka dlouho doslova drtili v pásmu a po chvíli zaslouženě vedli 2:0.

Pento se ale nevzdalo a stále s dobře hrajícím Alpiqem drželo krok. Kladno dostávalo hosty do hry zbytečnými chybami v obranném pásmu, ze kterých pramenily nečekané branky Mostu. Hosté se ale nikdy nedokázali přiblížit na více než jednu branku a nakonec se museli domů vrátit bez bodu. Kladno porazilo Most v poměru 6:4.

„Utkání jsme začali velkým náporem, ze kterého vyplynuly dvě rychlé branky. Zbytečného uspokojení pak soupeř využil a rychle vyrovnal. Naštěstí jsme se vzpamatovali a ještě do přestávky jsme opět vedli o dva góly. Dělali jsme velké chyby v obraně a toho soupeř využíval vždy ke stažení náskoku, naštěstí jsme byli i my hodně produktivní. Až do konce zápasu jsme se ale museli bát o výsledek,“ komentuje duel trenér Alpiqu B Zbyněk Kotek.

TJ Tatran Třemošná - TJ Snack Dobřany 7:2 (3:0,3:2,1:0)

Střely: 44:24, vyloučení: 9:9, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Druhá Třemošná nepodává v posledních zápasech příliš jisté výkony a svoji reputaci si chtěla napravit v souboji s Dobřany. A že se jí to povedlo! Aktivní vstup do zápasu přinesl mnoho šancí a také góly. Hosté se ještě nestihli ani rozkoukat a již prohrávali dokonce o tři branky. Snack ve druhé části sice svoji hru výrazně zlepšil, ale po beznadějné první části se toho již příliš zachránit nedalo.

Druhá část skončila poměrem 3:2 pro Tatran a bylo de facto rozhodnuto. Poslední patnáctiminutovka se poté dohrávala za klidného rozpoložení a domácí nakonec přidali ještě jednu branku. Duel vyhráli 7:2 a stáhli náskok Kova již „jen“ na pět bodů. Naopak Dobřany jely domů zklamány a spadly na hraniční osmou pozici.

SK HBC CSKA Karlovy Vary - TJ Plzeň - Litice 4:3 (0:1,2:2,2:0)

Střely: 32:31, vyloučení: 5:8, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

Litice z posledních šesti duelů vyhrály celkem pět a to je pasovalo před zápasem s předposledními Karlovými Vary do pozice jasného favorita. Jenže hosté povzbuzeni posledními výsledky nevstoupili do utkání vůbec dobře, nicméně po první části vedli nejmenším možným rozdílem. O svůj náskok, ale v části prostřední rychle přišli...

CSKA ve druhé třetině náskok srovnalo, ale Plzeň si stále držela jistý odstup, ať už gólový a nebo v počtu střeleckých příležitostí. Hosty ale naprosto potopila třetí patnáctiminutovka. V ní sice byly Litice opět lepším celkem, ale chvíli před závěrečnou sirénou dvakrát smolně inkasovaly a odjížděly se skloněnými hlavami domů bez bodu. Karlovy Vary se naopak radují, Litice porazily 4:3 a stáhly ztrátu na dvojici extraligových rezerv.

„Do Karlových Varů jsme přijeli s jednoznačným cílem získat tři body. Do začátku zápasu jsme však nevstoupili dobře a na hřišti nám chyběl pohyb a důraz. Ve druhé třetině jsme naší hru výrazně zlepšili a odskočili soupeři i brankově. Nezvládli jsme však koncovku utkání a nešťastně inkasovali těsně před koncem závěrečné třetiny. Neodehráli jsme tentokrát dobrý zápas a ztroskotali jsme na neproměňování gólových šancí. V závěru se více štěstí přiklonilo na stranu domácích. Pro nás je to jednoznačná ztráta,“ pohovořil o duelu Martin Kastner, místopředseda Litic.

„Vyrovnané utkání rozhodla třetí třetina, ve které jsme nejprve dokázali vyrovnat, potom jsme ubránili dvouminutové oslabení 5 na 3 a nakonec jsme tečovanou střelou sedm vteřin před koncem rozhodli o svém vítězství,“ komentoval zápas trenér CSKA Jan Keprta.

HBC Rakovník - HBC Nové Strašecí 3:5 (1:2,2:1,0:2)

Střely: 31:30, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Na dně krčící se Rakovník se pokusil o zázrak a chtěl překvapit Nové Strašecí. Hned na začátku bylo zřejmé, že to nebude mít vůbec jednoduché, protože nastoupil ve velmi okleštěné sestavě. Zápas byl od začátku velice vyrovnaný, hrál se rychlý a na rakovnické poměry celkem pohledný hokejbal. První branka přišla již ve druhé minutě zásluhou hostujícího Duchoně, ale do konce první části Rakovník ještě vyrovnal. V přesilové hře se chvíli před koncem prosadil Tvarůžek. Přesto se ale do kabin šlo za vedení hostí, zajistil to Toth.

Druhá třetina byla také bohatá na brankové situace, opět byly k vidění tři branky a Rakovník po třiceti minutách držel vyrovnané skóre 3:3. V posledním dějství domácí nevyužili své šance a tak hosté rozhodli přesnou ranou Průši a Čížka. Nové Strašecí nakonec porazilo poslední Rakovník v poměru 5:3.

„Hráčům bych chtěl poděkovat za předvedený výkon a nasazení. Je jen škoda, že jsme hráli v poměrně dost okleštěné sestavě, hlavně co se týče na postech obránců. Můj názor je, že z dnešního zápasu bychom si nějaké ty body zasloužili,“ hodnotí Ondřej Tvarůžek, trenér Rakovníka.

HBC Hostivař - SK Suchdol nad Lužnicí 0:3 (0:1,0:1,0:1)

Střely: 24:30, vyloučení: 3:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Kompletní nedělní kolo uzavřel duel Hostivaře se Suchdolem nad Lužnicí, který balancuje na úrovni postupu či nepostupu do play off. Nicméně za favorita byli považováni domácí. Ale tato role se jim hned od začátku nezačala vyplácet. Suchdol se dostal do vedení již v první třetině a i přes optickou převahu Hostivaře vedl po úvodní patnáctiminutovce 1:0.

Svůj náskok v dalších periodách ještě dvěma brankami dokázal navýšit a směřoval jasně za vítězstvím. Hostivař měla mnoho stoprocentních příležitostí, ale ani jednou nepřekonala skvěle chytajícího brankáře Suchdolu. Konečný výsledek je tak 3:0 pro Suchdol, Hostivařští klesli na čtvrtou pozici za Nové Strašecí a hosté si pojistili postupovou osmičku.

„Bohužel se hraje na góly, ale s tím máme poslední dobou problém. Z celkového množství šancí se nám bohužel podaří proměnit jen malé procento, což bylo hlavním problémem i v dnešním utkání se Suchdolem. Nedáváme góly a na druhou stranu lacino inkasujeme. Do dalšího utkání musíme zapracovat na větší produktivitě v proměňování vyložených šancí a zlepšit obrannou fázi,“ hodnotí zápas trenér Hostivaře Josef Moravec.