1. liga

Kovo Praha poprvé prohrálo, Litice útočí na přední příčky

1.NHbL-Západ - Neporazitelnot Kova skončila v 9.kole, nad jejich síly byli hráči Nového Strašecí, i přes ztrátu bodu však nadále vévodí západní 1.lize. Ve spanilé jízdě pokračují Litice, které zažily nejlepší víkend v historii jejich působení v této soutěži.

Suchdol nad Lužnicí překvapivě porazil druhý tým soutěže Třemošnou. Nováček z Rakovníka stále na posledním místě. Karlovy Vary vítězně nad béčkem Kladna, béčko Mostu už ale neporazili.

Sobota 22.10.2011

HBC Hostivař - TJ Tatran Třemošná 1:4 (0:2,0:2,1:0)

Střely: 39:34, vyloučení: 4:2, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

Sobotní klání Hostivaře s Třemošnou bylo regulérním bojem o druhou pozici za vedoucím Kovem. Čekala se strhující podívaná s velkým množstvím šancí a mnoha góly. Domácí příznivci byli velmi dobře naladeni, ale jejich pohodu narušil již ze začátku hostující mančaft. Hostivař nevstoupila do zápasu úplně zodpovědně a po mnoha chybách velmi brzy prohrávala o dvě branky.

Ze svého výkonu se hostivařští hokejbalisté nepoučili ani do druhé třetiny, kterou rovněž prohráli 0:2. I když domácí měli nadějné střelecké přiležitosti, promarnili je a tak bylo jasné, že nastane po sobotním duelu jednoznačné zklamání. Do poslední části již šli bez větší motivace a dokázali ji vyhrát. Jediný gól zaznamenal Jaroš a to bylo celkově málo. Třemošná uhájila druhé místo po výhře 4:1.

„Utkání s Třemošnou rozhodla hned první třetina, kdy jsme udělali spoustu chyb především v obraně a Třemošná toho dokázala využít. Zbytek zápasu už tak jednoznačný nebyl, ale na korigování výsledku jsme neměli patřičné štěstí a klid v zakončení. V tomto utkání si naše obrana vybrala své slabší chvilky a nechala párkrát "na holičkách" Šupíka, který pochytal několik dalších gólových šancí soupeře. A naopak, naši útočníci také naráželi na dobře chytajícího brankáře hostí,“ řekl k zápasu trenér Hostivaře Moravec.

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Snack Dobřany 1:2 (0:0,1:0,0:2)

Střely: 25:26, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0

Souboj dvou celků ze středu tabulky se v sobotu odehrál v Suchdolu nad Lužnicí. Přijely tam Dobřany a očekával se vyrovnaný duel. Podle toho také vypadala první patnáctiminutovka, která byla velmi opatrná. Proto se na úvodní gól čekalo až do druhé třetiny a jako první se prosadili domácí hráči. Konkrétně se to povedlo po Schadlově přihrávce Pultrovi.

Snack se ale nevzdal a potvrdil, že se mu na venkovním hřišti daří. Díky skvělé třetí třetině otočil vývoj zápasu a získal tři body po výhře 2:1. „Škoda nevyužitych šancí bod jsme si určitě zasloužili. Když už gól dáme tak nám ho zase rozhodčí neuzná,“ stěžoval si domácí trenér. Dobřany se tak udržely před Suchdolem, ten se soustředil na nedělní střetnutí s druhou Třemošnou.

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC ALPIQ Kladno B 7:2 (2:0,1:1,4:1)

Střely: 49:25, vyloučení: 9:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 2:1

CSKA Karlovy Vary nezažívají zrovna povedenou sezónu, protože se krčí na dně tabulky. O tomto víkendu mohly svoji bilanci zlepšit, když je čekal nejprve Alpiq Kladno B. Tento celek totiž letos také nehýří přesvědčivými statistikami, a tak Karlovarští cítili jistou naději. A opravdu! Již po první části si hřáli na prsou dvougólový náskok, který se jim nakonec povedlo neprohospodařit.

I když kladenští hokejbalisté ve druhé třetině zabrali, nikdy se nepřiblížili více než na dva góly. A když posléze patřila poslední perioda opět domácím, bylo hotovo. Vary tak udolaly Alpiq B 7:2. Jistým paradoxem je také to, že v tomto zápase bylo k vidění hned pět branek v nestandartním počtu hráčů na hřišti. V přesilových hrách se oba celky trefily jednou, Alpiq přidal i jednu branku v početní nevýhodě, na což Vary reagovaly hned dvěma góly při vlastním oslabení.

„Konečně jsme dokázali proměňovat vytvořené šance a prosadili se výrazněji v koncovce. Ale i přesto je co zlepšovat, zejména ve hře v početních výhodách a oslabeních máme ještě velké rezervy,“ komentoval utkání trenér CSKA Jan Keprta.

TJ Plzeň - Litice - HBC Pento Most B 12:4 (7:0,3:0,2:4)

Střely: 36:24, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

Litice mají formu jako hrom, protože z posledních čtyř zápasů ztratily jen jeden a to ještě s vedoucím Kovem. Svoji fazónu chtěly potvrdit ve dvou domácích zápasech proti rezervám extraligových celků. V sobotu dorazil Pento Most a zřejmě netušil, jaký ho zde čeká kolotoč. Neuvěřitelná první třetina z domácí strany rozhodla o zápase, Plzeň se trefila hned sedmkrát.

Je sice pravda, že téměř každá střela skončila za zády hostujícího gólmana, ale i tak to byl pozoruhodný výkon. Pro Pento se motivace do dalších minut zápasu hledala velmi složitě a jednalo se jen o to, kolik soupeři nadělí. Po dvou periodách bylo skóre 10:0, ale hosté se nevzdali. V poslední třetině ještě sympaticky zabojovali a vyhráli jí 4:2, čímž trochu zmírnili debakl.

„Do utkání s Mostem jsme vstoupili velice aktivně, a když se téměř každá naše střela ujala, tak bylo po několika minutách utkání rozhodnuto. Hosté korigovali až v poslední třetině, což byla trochu kaňka na našem jinak výborném výkonu,“ hodnotí zápas místopředseda domácích Martin Kastner.

HBC Nové Strašecí - TJ KOVO Praha 4:3 (1:2,1:1,2:0)

Střely: 31:23, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Velmi zajímavý zápas se sehrál v sobotu v Novém Strašecí. Tam přijel lídr tabulky a zatím neporažené Kovo a málo kdo tušil, jaké se zde zrodí překvapení. Domácí fanoušky z očekávané prohry nedostal ani gól po sedmnácti vteřinách, díky kterému šlo Strašecí poprvé v zápase do vedení. Jejich pesimismus byl ale oprávněný, protože Kovo do konce první třetiny skóre zvrátilo na svoji stranu.

Navíc hosté přidali ve druhém dějství třetí branku a zdálo se, že k vítězství jim již příliš neschází. Kovo ale polevilo a toho domácí stoprocentně využili. Do konce prostřední části snížili a v závěru zápasu dokonce vyrovnali. A to ještě nebylo všechno. Nové Strašecí soupeře nakonec udolalo, když vítěznou branku vstřelilo pouhou jednu vteřinu před koncem, tedy včase 44:59! Kovo poprvé ztratilo body a hned všechny tři, Strašecí si díky výhře upevnilo pozici v postupové osmičce.

„Zápas začal lépe domácí tým, který šel po 17 vteřinách do vedení. Nám se podařilo do konce třetiny otočit na 2:1 a když jsme v dalším průběhu utkání přidali další branku, zdálo se, že máme utkání pod kontrolou. Jenže místo přidání dalších branek přišel na konci třetiny gól v naší síti. Ve třetí části domácí ožili a dokázali vyrovnat a nakonec v poslední vteřině vstřelit i branku na 4:3. Při vší uctě k soupeři jsme domácím výhru doslova darovali,“ říká k první prohře Kova v letošním ročníku trenér Jan Kovařík.

HBC Rakovník - SK Ďáblové Praha 1:3 (0:0,0:3,1:0)

Střely: 28:49, vyloučení: 6:2, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Rakovník hrál v sobotu více než po měsíci doma a na to se příznivci tohoto celku velmi těšili. Jenže byli velmi zklamáni. Domácí hokejbalisté nepředvedli nic světoborného a od úvodního vhazování na svého soupeře nestačili. Přes poměrně vyrovnanou první třetinu přišla tragická část druhá. Během několika minut si pražští Ďáblové vypracovali hned tříbrankový náskok, který již nemohli pustit.

Rakovník i přes šance, které si vytvořil, nedokázal překonat hostujícího brankáře. Nejblíže k tomu byl Boháč s Tlustým, ale ani jednomu se to nepovedlo. I tak se fanoušci posledního celku tabulky nakonec dočkali. Rozjásal je ve třetí patnáctiminutovce po Kolocově přihrávce Kučaba. Skóre 3:1 už vydrželo až do konce zápasu, a tak Rakovník opět nebodoval a zůstává na poslední příčce.

Neděle 23.10.2011

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Tatran Třemošná 4:3 (0:2,2:1,2:0)

Střely: 27:19, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Suchdol chtěl napravit sobotní prohru proti Třemošné, jenže ta byla očividně složitějším oříškem než Dobřany, protože sem přijela z pozice druhého celku tabulky. A svoje umístění začala Třemošná potvrzovat již od úvodních minut, Suchdol snad ještě zůstal myšlenkami v kabině a již prohrával o dvě branky. Stejný stav nakonec vydržel až do konce první přestávky.

Suchdol se postupem času dostával více a více před soupeřovu svatyni a několikrát nebezpečně zahrozil. Po druhé patnáctiminutovce byl stav 3:2 pro hosty, když se za Suchdol trefili Krčmár a Kubal. Domácí se ale vůbec nevzdali a třetí část byla pouze v jejich režii, nejprve srovnal Landa a když už všichni očekávali samostatné nájezdy, rozhodl Klíma. Druhá Třemošná tak v neděli nečekaně ztratila, radoval se Suchdol.

„Jednoznačně vydřené vítězství. Hned než jsme se rozkoukali tak jsme prohrávali 2:0. Ale postupem času byla otázka, kdy dáme gól. Když už to vypadalo na remízu tak Klíma rozhodl. Celé mužstvo zaslouží pochvalu za bojovný výkon a hlavně, že se nevzdalo za nepřízníveho stavu. A nesmím zapomenout na naše diváky, kteří nás opět hnali dopředu,“ řekl k zápasu trenér vítězného mužstva Stanislav Landa.

HBC Hostivař - TJ Snack Dobřany 4:3 (0:0,1:2,3:1)

Střely: 30:36, vyloučení: 8:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:1

Hostivař se po sobotní prohře musela oklepat a začít myslet pozitivně. Do branky nastoupil brankář Kucarov i přesto, že Šupík v sobotním zápase proti Třemošné podal výborný výkon. Domácí vstoupili do zápasu s obrovskou chutí a jen díky skvěle chytajícímu brankářovi Dobřan bylo skóre po první periodě bezbrankové. A tak se na branku čekalo až do 18. minuty, kdy míček do branky dostal Kalaš.

V tuto chvíli Hostivař jasně ovládala zápas, ale ještě netušila co přijde. Dvě zaváhání v obraně znamenaly dva góly a bylo vše jinak. Ale ne na dlouho. Vyrovnaní přišlo chvíli po přestávce a startovalo se jako by odznova. Bohužel pro domácí tento stav nevydržel dlouho, o několik málo chvil později vrátil Dobřanům vedení přesilovkovou trefou Skála. Příznivci Hostivaře těžko mohli tušit, co přijde na přelomu 36. a 37. minuty. Domácí se totiž prosadili během 48 vteřin hned dvakrát a nakonec strhli vítězství na svoji stranu. Přešťastnými střelci byli Brož s Borkovcem. Po závěrečné siréně na tabuli svítilo skóre 4:3 pro Hostivař.

Trenér Hostivaře Moravec k tomuto zápasu říká: „Nedělní zápas byl o něčem jiném než sobotní. Od začátku jsme byli aktivnější tým především ve střelbě. Zápas měl z obou stran vysoké nasazení. I přes naše dvě školácké chyby se nám dařilo vždy soupeře brankově dotáhnout a díky našemu stálému tlaku byla i poslední branka v náš prospěch. Za zmínku určitě stojí i dobrá kulisa zápasu díky přítomným fanouškům."

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC Pento Most B 4:7 (1:3,1:1,2:3)

Střely: 47:25, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 3:4, oslabení: 0:0

S dobrou náladou šli hráči Karlových Varů do nedělního zápasu a doufali, že naváží na duel proti Kladnu. Jenže opak byl pravdou. Domácí přistoupili k zápasu zodpovědně, ale doslova vyhořeli na využívání střeleckých příležitostí. A že jich bylo! Vždyť CSKA svého soupeře přestřílelo o více než dvacet pokusů, které mířily mezi tři tyče.

Po první části Pento vedlo 3:1 a svůj náskok si více či méně hlídalo až do konce zápasu. Vary sice využily hned tři početní výhody v utkání, ale ani to jim na body nestačilo. Naopak Most se v přesilových hrách trefil hned čtyřikrát a nakonec se mohl radovat z výhry 7:4, čímž získal velice důležité tři body.

„Nepovedené utkání, které významně ovlivnili rozhodčí. Most nám dal lekci z využívání přesilovek a šancí. Nám se naopak v zakončení nedařilo a právě špatná produktivita nás stála lepší výsledek,“ shrnul zápas trenér Varů Jan Keprta.

TJ Plzeň - Litice - HBC ALPIQ Kladno B 7:3 (1:0,2:1,4:2)

Střely: 48:31, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Plzeň v sobotu vyprášila rezervu Mostu, a tak v neděli přijel Alpiq, který podlehl Varům, s velkým respektem k soupeři. A to se možná projevilo v úvodních minutách zápasu. Hosté jako by se nemohli naladit na správnou notu a celou první část tahali za kratší konec. Mohli být velice rádi, že byl stav pouze 1:0 pro Litice.

Do druhé třetiny vstoupil Alpiq aktivně a i díky početním výhodám se několikrát voda vařila i před klecí Litic, jenže nikdy ho hosté nedotáhli ke gólovému efektu. Naopak domácí se radovali podruhé a svůj náskok nakonec i přes přestřelku uhájili až do konce. Plzeň tak porazila Alpiq Kladno B 7:3 a uhnízdila se již na třetím místě tabulky.

„Hosté z Kladna byli velice nepříjemným soupeřem. A ačkoliv vyšší kvalita byla na naší straně, tak se nám do poloviny zápasu nepodařila vyjádřit gólově. Po ubránění několika oslabení jsme se ale dostali do dvougólového vedení, které jsme si do konce zápasu dokázali víceméně udržet,“ řekl Milan Kastner, místopředseda domácího celku.

HBC Nové Strašecí - SK Ďáblové Praha 2:3 ss (2:0,0:2,0:0)

Střely: 27:19, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Ďáblové přecestovali v neděli z Rakovníka do Nového Strašecí, kde chtěli vydřít další body. Byli si jistě vědomi, že domácí o den dříve porazili zatím neomylné Kovo, a tak do klání vstoupili s respektem. Strašecí zůstalo po sobotě na vlně euforie a tu proměnili ve vedoucí góly již v první třetině. Jenže to bylo z jejich strany všech, i když šance na zvýšení náskoku rozhodně měli, pokulhávala jejich produktivita.

Jako den a noc vypadala část prostřední. V první třetině neškodní Ďáblové vytáhli drápy a dvěma přesnými zářezy smazali náskok Nového Strašecí z povrchu zemského. Skóre 2:2 již vydrželo až do konce zápasu, v samostatných nájezdech nakonec byli šťastnější hostující hokejbalisté, kteří díky tomu berou z tohoto zápasu dva body.

HBC Rakovník - TJ KOVO Praha 1:6 (0:3,1:2,0:1)

Střely: 13:58, vyloučení: 3:0, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Lídr tabulky s posledním celkem, takový byl program nedělního odpoledne v Rakovníku. Zklamané Kovo z první prohry v sezóně si chtělo zlepšit náladu a Rakovník byl tím nejlepším řešením. Zápas byl rozhodnut prakticky již po první patnáctiminutovce, kterou favorizované Kovo vyhrálo o tři branky. Domácí se trápili, do zakončení se dostávali jen sporadicky.

„Na půdě Rakovníku jsme vyhráli první třetinu 3:0 a zbytek zápasu to byl jen souboj našich hráču s gólmanem domácího týmu,“ krátce komentuje klání v Rakovníku Jan Kovařík. S jeho výrokem můžeme jen a jen souhlasit. Kovo na branku svého soka vyslalo téměř šedesát střel a tak jen díky domácímu gólmanovi Rakovník prohrál pouze 1:6. I tak musí být zklamán, protože je stále poslední. Naopak Kovo může být spokojeno, s jednou prohrou vládne skupině Západ.

„Dnes jsme byli proti favoritovi horším celkem. Musíme se koncentrovat nejen na blízké derby, ale také na duely s Mostem a rezervou Alpiqu Kladno, kde bychom ještě před zimní přestávkou nějaké body posbírali," hodnotí také trenér domácího mužstva.