1. liga

Kovo Praha poosmé neporaženo, tři utkání rozhodovaly nájezdy

1.NHbL-Západ - Pražské Kovo pokračuje ve skvělých výkonech a poosmé letos vyhrálo. Hostivař po výhře nad Rakovníkem drží třetí příčku. Třemošná uspěla v Mostě a je stále na druhém místě o šest bodů za vedoucím Kovem.

Další tři utkání rozhodly nájezdy, Nové Strašecí uspělo v Suchdole nad Lužnicí, pražští Ďáblové porazili Karlovy Vary a Dobřany vezou dva body z Kladna. Příští víkend jsou na programu dvě kompletní kola.

Neděle 16.10.2011

HBC Hostivař - HBC Rakovník 5:1 (3:0,0:0,2:1)

Střely: 34:18, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 1:0

Třetí Hostivař vyzvala poslední Rakovník a jen málo kdo očekával, že by se zde mohl zrodit nervydrásající závěr a boj o každý metr hřiště. Domácí si od úvodního vhazování svého soupeře řídili dle své úvahy a měli duel jasně pod kontrolou. O tom, že body zůstanou doma rozhodli Hostivařští prakticky již v úvodní třetině, kterou vyhráli tříbrankovým náskokem, který si vybudovali zejména v přesilových hrách.

Po druhé, bezbrankové periodě, přišla třetí třetina se stejným rázem jako doposud. Domácí se dokonce dokázali prosadit i při vlastním oslabením, Rakovníku už nepomohl ani gól v závěru. Ten již jen kosmeticky upravil skóre, Rakovník podlehl Hostivaři 1:5. Domácí si tím upevnili třetí místo, hosté se musí krčit na úplném dně.

Vyjádření trenéra Hostivaře Moravce k zápasu s Rakovníkem: „Od začátku utkání jsme měli zápas víceméně pod kontrolou. Rakovník nám to usnadňoval, když se soustředil převážně na bránění. Ve druhé třetině se naše hra přizpůsobila soupeři a Kucarov musel párkrát předvést své kvality. Od třetí třetiny byla iniciativa opět na naší straně a výsledek jsme si již pohlídali. S body jsem spokojen, jen bude potřeba zapracovat na efektivitě zakončování. Oceňuji obětavost některých hráčů a zapracování nacvičených herních situací do zápasu.“

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Nové Strašecí 2:3 ss (0:1,1:1,1:0)

Střely: 23:14, vyloučení: 9:13, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

V Suchdole nad Lužnicí se utkali dva sousedé prvoligové tabulky a již od začátku se dal čekat velmi vyrovnaný hokejbal a všechna očekávání se nakonec vyplnila. Úvod zápasu ovládli hráči Nového Strašecí, kteří několikrát zahrozili před domácím brankářem a nakonec to byli oni, kdo se jako první v tomto klání prosadil. Vedení jim ale příliš dlouho nevydrželo, protože s vyrovnáním přispěl v prostřední části Martin Lakatoš.

Suchdol začínal přebírat aktivitu od svého soupeře, jenže paradoxně to byli právě hosté, kdo šli do kabiny po prostřední části s náskokem o jednu branku. Jenže domácí mají skvělého střelce a tím je Lakatoš. Jeho druhá branka v poslední periodě poslala zápas do nájezdů. V nich bylo nakonec úspěšnější Strašecí, a tak zvýšilo svůj náskok na soupeře na tři body.

Klíčové v zápase byly přesilové hry, které se nedařily oběma mančaftům. S tímto výrokem souhlasí i domácí trenér Stanislav Landa: „Byl to dobrý hokejbal. Škoda našich nevyužitých přesilovek a dalších jiných šancí. Opět byl hvězdou nestárnoucí kapitán Martin Lakatoš, který zaznamenal dva góly. Nájezdy jsou loterie, šťastnější byli hosté.“

TJ KOVO Praha - TJ Plzeň - Litice 3:0 (1:0,0:0,2:0)

Střely: 20:16, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Neporažený lídr z Prahy přivítal na svém hřišti Litice a nikdo nepředpokládal, že by Kovu něco zabránilo zvítězit. Plzeňští byli pro vedoucí celek tabulky houževnatým soupeřem, ne však nepřekonatelným. Po první patnáctiminutovce byli spokojenější domácí, kteří si hřáli na prsou jednobrankový náskok.

Druhá část již nebyla jen v režii domácích, Litice se několikrát nebezpečně dostaly před brankáře Poula, jenže překonat se jim ho stále nedařilo. O vítězi duelu nakonec rozhodla třetí třetina, ve které Kovo využilo jednu ze svých mála přesilovek a svůj náskok si hlídalo až do závěrečné sirény. Po osmi zápasech tedy nepoznalo hořkost porážky, nyní to odnesly Litice v poměru 3:0.

„V první a druhé třetině jsme měli velkou převahu, bohužel se nám z ní podařilo vytěžit pouze jednu branku. V poslední části musel soupeř víc otevřít hru, vytvořil si i nějaké šance, které ale zneškodnil výborně chytající brankář Poul. Postupně jsme odskočili na rozdíl tří branek, Litice se snažily až do konce zápasu s výsledkem něco udělat, ale marně,“ hodnotí duelu trenér Kovo Praha Jan Kovařík.

SK Ďáblové Praha - SK HBC CSKA Karlovy Vary 2:1 ss (1:1,0:0,0:0)

Střely: 38:34, vyloučení: 8:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Ani Ďáblům, ani Karlovým Varům zatím sezóna nevychází podle představ. Nutno ale podotknout, že domácí jsou na tom o poznání lépe. I proto před zápasem hlásali jednoznačné cíle a to zvítězit. Ďáblové vstoupili do první části aktivněji a několikrát vařili vodu před brankářem Bauerem. V první části ho dokázali překonat, jenže Vary s vyrovnáním nečekaly příliš dlouho.

Po zbytek souboje byli lepší domácí, ale na skvěle chytajícího gólmana CSKA si nemohli přijít. Hosté byli nebezpeční hlavně v početních výhodách, ale ani oni skóre na svoji stranu nestrhli. Největší příležitost měli v závěru zápasu v přesilovce pět na tři, ale ani v té se neradovali. Zápas rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých byli nakonec šťastnější Ďáblové z Prahy.

„Domácí byli celý zápas velmi nebezpeční, ale stejně jako minulý týden brankář Novák, tak tentokrát brankář Bauer podal velmi dobrý výkon. Nám se moc nedařily přesilové hry, které mohly být klíčem k tomuto zápasu, zejména dvojnásobná početní výhoda v závěru utkání," řekl po utkání trenér CSKA Jan Keprta.

HBC ALPIQ Kladno B - TJ Snack Dobřany 4:5 ss (1:1,1:1,2:2)

Střely: 21:30, vyloučení: 6:3, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 1:0

Další duel celků ze středních vod tabulky viděli fanoušci v Kladně. Místní rezerva Alpiqu vyzvala Dobřany a k vidění byl velice zajímavý duel, troufnu si říci, že nejzajímavější z celého nedělního programu. Byli to právě Kladenští, kdo se ujal jako první vedení a snažil se více tlačit dopředu. Dobřany ale na vyrovnání nečekaly dlouho a ztrátu brzy smazaly. Do kabin se šlo za stavu 1:1. V prostřední části oba celky přidaly po jedné brance, a tak se rozhodlo až ve třetině poslední.

Hosté nejprve dokázali odskočit na rozdíl dvou branek, který držel až do poslední minuty. Snad již nikdo neočekával zvrat a v tom to přišlo. Přesně čtyřicet vteřin před koncem přišlo snížení na rozdíl jediné branky. Na světelné tabuli svítil čas 14:51, když se hokejbalisté Alpiqu B radovali počtvrté a dočkali se vyrovnání! Toto kolo bylo bohaté na samostatné nájezdy, v tomto zápase vše rozhodl Šlehofr. Dobřany tak odjíždějí se ziskem dvou bodů, ale spokojeni být rozhodně nemohou.

HBC Pento Most B - TJ Tatran Třemošná 1:2 (1:1,0:1,0:0)

Střely: 29:27, vyloučení: 9:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Pento Most B tuto neděli zakončil čtyřzápasovou šňůru zápasů hrajících na domácím hřišti se skloněnou hlavou. Trenéři si to jistě představovali naprosto jinak, protože ze tří předešlých duelů vyhráli jen jeden. Svoji smůlu chtěli zlomit v utkání proti druhé Třemošné, dlouho to tak vypadalo, ale přesto se radovali hosté.

Ale pěkně postupně. Pento se velice dlouho se svým soupeřem drželo, po první části byl stav nerozhodný 1:1. Rozhodnutí přišlo ve třetině druhé, kdy se Třemošná prosadila jednou. Pentu se nedařilo zakončení, přesilovky, nic. Most tak prohrál další domácí utkání, nyní se musí vydat na dlouhou cestu po venkovních hřištích. Třemošná získala tři body za výhru 2:1 a zuby nehty se drží na druhé přičce tabulky.