1. liga

Obě rezervy extraligových týmů vítězné, na čele neporažené Kovo Praha

1.NHbL-Západ - Trenér Moravec vedl poprvé tým Hostivaře proti svému bývalému klubu z Nového Strašecí a vítězství si nepřipsal. Suchdol doma porazil Rakovník a po nepřesvědčivém začátku sezóny se dere vzhůru tabulkou. Dosud neporažené Kovo porazilo Karlovy Vary a je stále v čele soutěže.

Litice prožívají skvělou sezónu, tentokrát si přivezly body z Palmovky, kde porazily místní Ďábly. Rezervní týmy extraligového Kladna a Mostu si poradily s papírovými favority ze západních Čech.

Neděle 9.10.2011

HBC Hostivař - HBC Nové Strašecí 3:5 (1:4,0:0,2:1)

Střely: 22:46, vyloučení: 8:4, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 0:0

Hosté z Nového Strašecí museli napravit svoji neúspěšnou šňůru, nicméně na hřišti Hostivaře je nečekalo vůbec nic lehkého. Domácí byli bráni za favorita, jenže úvod zápasu naznačil pravý opak. Skóre otevřel již po dvanácti vteřinách Tomáš Duchoň, náskok Bubáků zvýšil o chvíli později v přesilové hře z nulového úhlu Horáček. Hostivař sice dokázala snížit, jenže do první sirény Strašecí skórovalo ještě dvakrát a rázně tak vykročila k vítězství.

Ve druhé třetině přišel gólový půst, a tak se na další změnu skóre čekalo až do poslední patnáctiminutovky. Třetí třetina pak patřila domácím, Bubákům docházely síly. Dvě branky v síti jinak výborně chytajícího Laška znamenaly snížení na rozdíl jednoho gólu. Poslední slovo měl po dobré práci Bendy a Gottharda Tóth, který pečetil zápas střelou do prázdné branky.

„Tento zápas rozhodlo prvních šest minut, kdy Strašecí trestalo každou naší sebemenší chybu. Postupem času se pak hra srovnávala a poslední třetina byla převážně v naší režii. Nicméně promeškaný začátek jsme již nedokázali brankově dohnat. Z dnešních chyb se musíme ponaučit, aby se v příštím zápase neopakovaly,“ hodnotí duel trenér Hostivaře Josef Moravec.

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Rakovník 4:1 (2:0,2:1,0:0)

Střely: 24:14, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Rakovník povzbuzený výhrou nad Karlovými Vary v minulém kole zamířil do Suchdolu nad Lužnicí, kde je čekalo další namáhavé utkání. Zvláště, když na ně letos také příliš nevýrazní domácí, nastoupili a vstřelili dva rychlé góly z hokejek Blechy a Kaláta. Rakovník byl po celou první část pod tlakem. Před brankáře Suchdolu se dostával jen sporadicky a nebyl tak velkou hrozbou pro defenzívu domácích.

Prostřední patnáctiminutovka se nesla ve stejném duchu, i když i Rakovničtí se více zapojovali do hry. I přesto musel ale hostující brankář tahat ze sítě opět dva míčky, když ho prostřelil Vacek s Lakatošem. Hosté si také připsali gólový úspěch, který ale jen kosmeticky upravil skóre. Suchdol vyhrál 4:1 a vyhoupl se do nejlepší osmičky, Rakovník zůstává s třemi body předposlední.

„Utkání jsme měli pod kontrolou. Škoda jenom, že jsme nedali více gólů,“ krátce zhodnotil zápas trenér Suchdolu Stanislav Landa.

TJ Kovo Praha - SK HBC CSKA Karlovy Vary 3:2 (1:1,0:1,2:0)

Střely: 43:20, vyloučení: 1:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Zajímavý průběh mělo utkání mezi posledním celkem tabulky, karlovarským CSKA a naprostým lídrem, který Kovo Praha bezpochyby je. Právě od domácích se čekalo jasné vítězství s mnoha brankami v síti soupeře. Již několikrát v této sezóně se Kovo rozjíždělo pomaleji a nejinak tomu bylo i v tomto duelu. Převaha domácích měla být ještě umocněna tím, že Karlovy Vary dorazily do hlavního města pouze s osmi hráči a brankářem.

Bylo jasné, že hosté nebudou po celý duel stačit s fyzickými silami, ale v první části to tak vůbec nevypadalo. CSKA šlo do vedení a nebýt brankáře Kova, mohli hosté přidat ještě další branky. Nicméně Kovo prokázalo svoji kvalitu a ještě do první sirény stihlo vyrovnat. Ani to ale neodradilo agilnost hostů, kteří se podruhé a naposled v zápase dokázali dostat do vedení. Zbytek duelu ale již Kovo kontrolovalo a nakonec si připsalo tři body, když dokázalo otočit skóre a vyhrát 3:2.

„Soupeř dorazil pouze s osmi hráči do pole, takže všichni měli pocit, že se nemůže nic stát a podle toho taky vypadala první třetina, která byla z naší strany zatím nejhorší v sezoně. Tým Varů šel zaslouženě do vedení a dál hrozil z protiútoků. Ve druhé části se soupeř znovu dostal do vedení a nadále hrál velice obětavě. Nakonec se nám podařilo dvěma goly zápas otočit, ale soupeř si za předvedený výkon zasloužil snad i bod. Příští zápas to musí být z naší strany o sto procent lepší,“ není i přes výhru spokojený kouč Kovo Praha Michal Teplý.

„Třetí porážka v řadě o gól, a opět brankami v samém závěru. Smekám před hráči a obzvláště brankářem Novákem za předvedený výkon. Remíza by byla spravedlivým výsledkem, ale kdybychom za stavu 2:1 vstřelili ještě jednu branku, tak jsme mohli pomýšlet i na vítězství,“ hodnotil zápas trenér Jan Keprta.

SK Ďáblové Praha - TJ Plzeň - Litice 1:2 (1:0,0:1,0:1)

Střely: 22:32, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Litice zažívají úžasnou fazónu, když v posledních čtyřech kolech vždy dokázaly bodovat a tři z nich dokonce vyhrály za plný počet bodů! Svoji sérii chtěly protáhnout i proti Ďáblům, kteří si ale letos také nevedou špatně. Hosté byli od začátku lépe hrajícím a kompaktnějším mužstvem, jenže paradoxně to byli oni, kdo jako první musel tahat míček ze své branky.

Ani nepříznivý stav neodradil Plzeň od aktivní hry a čekalo se jen na okamžik, kdy se skóre zápasu zlomí ve prospěch hostujícího týmu. Litice svoji sérii nakonec prodloužily! Stačila jim na to po jedné brance ve druhé i třetí třetině a po výhře 2:1 nad pražskými Ďábly se posunuly na skvělé čtvrté místo v tabulce.

„Na hřiště hostí jsme jeli s cílem urvat nějaké body a to se nám po perfektním taktickém výkonu podařilo. Celý zápas jsme byli lepším týmem a vytvořili jsme si víc brankových příležitostí,“ promluvil o cenných třech bodech pro Plzeň Martin Kastner.

HBC ALPIQ Kladno B - TJ Tatran Třemošná 2:1 (0:0,1:0,1:1)

Střely: 24:18, vyloučení: 6:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Tatran Třemošná, jako druhý celek tabulky, zajížděl do Kladna, kde se utkal s rezervou Alpiqu. Od úvodního vhazování se hrálo vyrovnané utkání, s mírnou převahou ale přispěchali domácí hokejbalisté. První patnáctiminutovka skončila bez branek, a tak se fanoušci dočkali úvodního gólu až ve druhé části.

A byli to právě Kladenští, kdo otevřel skóre dnešního duelu. Třemošná se stále držela na dostřel, ale bohužel pro ně v dnešním duelu nebodovala. Kladno nakonec vyhrálo 2:1 a bere důležité tři body. „Domací hráli bojovně a utkání si zasloužili vyhrát, my jsme podali průměrný výkon, ale nedokázali jsme využít šance a optickou převahu,“ promluvil o zápase trenér Třemošné.

„Myslím, že to bylo naprosto vyrovnané utkání, kde se zahazovaly šance na obou stranách a rozhodlo více štěstí a větší touha po vítězství. Hrálo se nahoru dolů, darovali jsme Třemošné zbytečně mnoho přesilovek, ačkoliv jsme na ně hráče upozorňovali, že Třemošná v nich rozhoduje zápasy. Přesto jsme ale většinu z nich dokázali skvěle ubránit i díky výtečnému výkonu našeho brankáře,“ říká Zbyněk Kotek, trenér rezervy Alpiqu.

HBC Pento Most B - TJ Snack Dobřany 5:2 (2:1,2:1,1:0)

Střely: 25:30, vyloučení: 7:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0

Dobřanští hokejbalisté nemají s celkem Penta Mostu dobré zkušenosti, protože si odsud vždy odvezli poměrně velký příděl. Změnit to chtěli právě proti rezervě Penta a začali dobře, protože se hned v úvodních minutách ujali vedení zásluhou přesné trefy Skály. Most se ale ani touto brankou nenechal zaskočit a pevně kontroloval otěže zápasu.

Ještě v první části domácí skóre otočili a v polovině druhé třetiny již vedli o tři branky. Začínalo to vypadat na mnohem vyšší skóre, jenže všechny spekulace zazdil gólem Kučera. Šneci se ale nedokázali dotáhnout na víc než dvě branky a nakonec si z Mostu odvezli prohru 2:5. Pento si díky této výhře připsalo teprve druhou výhru v sezóně.