1. liga

Rakovník poprvé vyhrál, Karlovy Vary na poslední místo

1.NHbL-Západ - Pouze Suchdol nad Lužnicí a Most B odehrály o víkendu dvě utkání. První jmenovaný si odvezl z venku 4 body, mostečtí nezískali ani jeden. První výhry se dočkali hráči nováčka z Rakovníka a odsunuli v přímém souboji Karlovy Vary na poslední místo.

První místo uhájilo Kovo Praha, ač mělo volný víkend. V těsném závěsu je překvapení soutěže TJ Tatran Třemošná.

Sobota 1.10.2011

HBC Pento Most B - SK Suchdol nad Lužnicí 1:3 (0:0,1:0,0:3)

Střely: 43:42, vyloučení: 7:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

V jediném sobotním utkání zajížděl Suchdol nad Lužnicí do Mostu, kde se utkal s rezervou extraligového Penta. K vidění byl velmi napínavý a vyrovnaný duel, ve kterém rozhodovaly sebemenší chybičky. Poprvé se ze vstřelené branky radovali domácí hokejbalisté a to až ve druhé části.

Více jim toho soupeřův brankář Šlefr nedovolil, a tak bylo jasné, že musí přijít trest na druhé straně. Suchdol předvedl v poslední patnáctiminutovce kompaktní výkon, Pento přehrával ve všech směrech a dokázal to potvrdit i v kolonce branek. Největší podíl na tom měl Pavel Císař, který překonal domácího brankáře hned dvakrát a stal se hvězdou zápasu. Suchdol se touto výhrou vyhoupl na pozice zajišťující play-off, Pento se krčí při dně tabulky.

„Utkání bylo vyrovnané, o tom svědčí poměr střel. Nám zachytal výborně brankář Šlefr a dvakrát se trefil Císař. Pochvalu si ale zaslouží celé mužstvo,“ hodnotí sobotní duel trenér hostí Stanislav Landa.

Neděle 2.10.2011

HBC ALPIQ Kladno B - SK Suchdol nad Lužnicí 2:1 ss (0:0,1:0,0:1)

Střely: 27:30, vyloučení: 4:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Hokejbalisty Suchdolu čekal ještě v sobotu přejezd do Kladna, kde nastoupili proti místnímu Alpiqu B. Jednalo se o mnohem vyrovnanější duel než proti Mostu, ale měl podobný průběh. Po první bezbrankové třetině se do vedení dostali domácí v průběhu druhého dějství. Hosté však potvrdili, že jejich silnou stránkou jsou závěry klání.

V poslední periodě dokázali svého soupeře zatlačit, ale nakonec z toho vykoledovali pouze vyrovnání po střele Jaroslava Kulíka. Suchdol mohl o svém vítězství ještě několikrát do závěrečné sirény rozhodnout, proti byl však domácí brankář. Zápas dospěl až k samostatným nájezdům, ve kterých byl úspěšnější kladenský celek. Oba celky si body zasloužily, Kladenští berou o jeden více.

„První třetina byla vyrovnaná, ale ve druhé byli lepší domácí. Jenže do třetí části jsme vlétli a zaslouženě vyrovnali Jardou Kulíkem. Škoda nevyužitých šancí v závěrečné třetině.V nájezdech je to loterie, šťastnější byli domácí,“ komentuje vyrovnaný duel s Alpiqem trenér Suchdolu Landa.

HBC Pento Most B - HBC Hostivař 1:4 (1:1,0:2,0:1)

Střely: 33:38, vyloučení: 8:8, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:1

I Pento Most B se mohl v neděli těšit na druhý duel víkendu, tentokrát Suchdol vystřídala mnohem silnější Hostivař. Úvod zápasu byl ale podobný, i když hosté měli menší převahu. Gólově to však dokázali vyjádřit pouze jednou, na což domácí bystře zareagovali. Chleba se lámal ve druhé patnáctiminutovce v početních převahách.

Hostivař dokázala hned dvě využít, čímž jasně a zřetelně naklonila skóre zápasu na svoji stranu. A když se v závěru trefila i v oslabení, nebylo co řešit. Domácím možná poté došly i síly, ale i přesto si dokázali vytvořit slušné šance, ze kterých však nic nevytěžili. Hosté mohou být spokojeni, protože se usídlili na třetím místě hned za vedoucím duem Kovo Praha – Tatran Třemošná..

„První třetina se hrála za mírné převahy z naší strany. Byl vidět převážně útočný hokejbal z obou stran. Od druhé části Most srovnal hru a začalo se jiskřit i před naší brankou. Naštěstí jsme měli v brance spolehlivého Šupíka, který pochytal téměř vše. V posledním dějství Most přidal a párkrát si vytvořil dobré šance, nicméně vedení jsme i přesto udrželi,“ hodnotí duel trenér hostí Moravec.

TJ Tatran Třemošná - SK Ďáblové Praha 5:1 (0:0,1:1,4:0)

Střely: 37:22, vyloučení: 11:10, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Vedoucí celek tabulky skupiny Západ měl tento víkend volno, a tak Tatran Třemošná dostal příležitost dotáhnout se ke Kovu jen na rozdíl tří bodů. Do cesty se mu postavili letos velmi nepříjemní Ďáblové, a tak domácí očekávali velmi houževnatý duel. Úvod zápasu tak také vypadal, Tatran měl sice převahu, jenže hosté produkovali minimum chyb a přes pevnou defenzívu se také nepřecházelo zcela lehce.

Druhá perioda přinesla po brance na obou stranách, a tak zlomové momenty přišly až ve třetí patnáctiminutovce, kdy Třemošná dokázala využít dvě přesilové hry a srazila tím soupeře do kolen. Nakonec se dokázala prosadit ještě čtyřikrát, a tak se konečné skóre zastavilo na čísle 5:1!

SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC Rakovník 3:4 (2:2,0:1,1:1)

Střely: 50:28, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Karlovy Vary se utkaly s Rakovníkem o poslední místo v tabulce, a tak ani tento souboj nepřilákal velký zájem fanoušků. Domácí byli od začátku lepším celkem, měli jasnou převahu. Jenže jak už to tak bývá, na to se nehraje. Hned první akce Rakovníka skončila brankou Boháče, ale Vary stihly velmi brzy odpovědět. První třetina skončila nerozhodně 2:2.

Rozhodující náskok si hosté vypracovali ve druhé třetině. Gól na 3:2 dostal do branky díky velkému důrazu M. Tvarůžek a první body Rakovníka byly pomalu na světě! Domácí se ale tak lehce nevzdali a dokázali ve třetí části ještě vyrovnat. Hosté ale přece jen vítězství uhájili. Rozdílovou branku vstřelil osm minut před koncem M. Tvarůžek a ani dlouhá karlovarská power-play radost hostů z prvních bodů v sezóně nepřerušila.

„Kluci hráli jako tým, předvedli takovou vůli a bojovnost podpořenou kvalitou, jakou bych si představoval v každém utkání. Určitě jsme i lépe bránili a lacino neinkasovali, brankově jsme byli vždy o krůček vepředu. Domácí jsou pověstní svojí tvrdostí, takže to dnes bylo i o psychické odolnosti,“ raduje se z výkonu i výsledku trenér Rakovníka.

„Dnes jsme se o vítězství připravili svým výkonem sami. Po špatném vstupu do utkání, kdy jsme dvakrát museli dotahovat, jsme sice měli herně navrch, ale neprosadili se v koncovce. Soupeři k vítězství stačilo potrestat naše vyloučení a hrubku v obraně,“ shrnul utkání nespokojený trenér CSKA Jan Keprta.

HBC Nové Strašecí - TJ Plzeň - Litice 2:3 (1:2,0:0,1:1)

Střely: 20:18, vyloučení: 10:9, využití přesilovek: 2:3, oslabení: 0:0

Úvod duelu příliš svižné tempo nepobral, ale přesto byly k vidění hned dva góly. Do vedení se poměrně překvapivě dostaly Litice, když se prosadil dorážející Kůrka. Strašecí však čekalo na vyrovnání pouhé tři minuty a nutno říci, že stálo za to! Ryss napřáhl za modrou čarou a napálil míček přesně do šibenice hostující branky. Do šaten se však šlo při vedení Plzně, když se na druhé straně z obdobného místa prosadil Kadaně.

Druhá perioda příliš té hokejbalové podívané nepřinesla, a tak se rozhodlo až v části třetí. Misky vah převážil na stranu Litic brankou hned na začátku poslední části Juráček, který zvýšil již na rozdíl dvou branek. Nové Strašecí se poté ujmulo slova a svého soka několikrát nebezpečně mačkalo ve své obranné třetině. Na mnoho neproměněných šancí se již nemohl dívat Pechanec, který si vzal míček a prudkou ranou propálil vše před sebou. Více již domácí ale nestihli a tak se museli sklonit před soupeřem. Plzni podlehli 2:3.