1. liga

Pražské Kovo uspělo na západě Čech a osamostatnilo se na čele tabulky

1.NHbL-Západ - Kovo Praha vyhrálo v Dobřanech i v Třemošné a loňský finalista tak potvrzuje roli favorita letošního ročníku. Trenér Moravec vyhrál ve svém prvním utkání na střidačce Hostivaře nad Kladnem B a jeho bývalý klub z Nového Strašecí porazil doma Karlovy Vary.

Nováček z Rakovníka utrpěl debakl 8:1 v Plzni proti Liticím a je bez bodu na posledním místě. Ďáblové uspěli v Dobřanech, když získlali 2 body za výhru 3:2 po nájezdech.

Sobota 24.9.2011

TJ Snack Dobřany - TJ Kovo Praha 2:7 (0:2,2:2,0:3)

Střely: 42:58, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Snack Dobřany patřil k těm týmům, které zatím nepoznaly, jak chutná prohra, ale právě v duelu se stoprocentním Kovem, se musely připravit na hořké pilulky. Hosté do duelu vlétli po hlavě a první část vyhráli o dvě branky, čímž nastolili jednoznačnou diktaturu. Dobřanští sice dřeli, co to šlo, ale na lídra tabulky to prostě nestačilo.

Po vyrovnané druhé části ovládl celek Kovo Praha s bravurou rozhodující třetí patnáctiminutovku, kterou se mu podařilo vyhrát poměrem 3:0. Celkový výsledek se zastavil na dvojčíslí 7:2, a tak je jasné, že hosté se osamostatnili na čele tabulky před druhou Třemošnou. Ta je ale čekala v nedělním programu.

„V Dobřanech nám vyšla první třetina, která určila ráz celému utkání. V dalším pruběhu měli domácí šance hlavně v přesilových hrách, při hře v plném počtu jsme měli hru pod kontrolou my,“ hodnotí trenér zatím neporaženého celku Michal Teplý.

Neděle 24.9.2011

HBC ALPIQ Kladno B - HBC Hostivař 3:5 (0:1,1:2,2:2)

Střely: 32:52, vyloučení: 10:11, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Ze souboje Alpiqu B s Hostivaří se nakonec vyvrbilo velmi zajímavé klání. Úvod zápasu ovládali Hostivařští, kteří si dokázali vypracovat hned v úvodu zápasu jednobrankový náskok. Ten byl smazán ve druhé třetině, ve které byl zároveň zachycen rozhodující moment duelu. Domácí Sirůček v 24. minutě dostal 5 minut + trest do konce utkání a ještě k tomu trest ve hře.

Hostivařští díky tomu měli k dispozici desetiminutovou přesilovou hru, kterou se jim třikrát podařilo využít. Zápas ale ještě definitivně rozhodnut nebyl. Kladenští se nevzdali a v závěru ze sebe dokázali vymačkat maximum. Vše rozhodl až únik Borkovce, který zakončil střelou do prázdné branky. Hostivař tak porazila rezervu Alpiqu 5:3.

Zajímavý duel nám zhodnotili trenéři obou celků. „V první části nás podržel výborný Hájek a i přesto, že Hostivař byla jasně lepší, šli jsme do kabin jen s jednobrankovou ztrátou. V prostřední třetině jsme srovnali krok, ale zápas rozhodl Sirůčkův faul, který nás poslal do dlouhého oslabení. Duel jsme si tak prohráli sami a body Hostivaři defakto darovali,“ zlobil se kladenský kouč.

„Zápas s Alpiqem byl z velké části o rychlosti a proměňování gólových šancí, příležitost ukázat se tak měli oba brankáři. Nám se příliš nedařilo proměňovat šance, nicméně i přes to jsme si odvezli po zásluze tři body. Na hráčích oceňuji jejich nasazení a udržení vysokého tempa po celý zápas,“ liboval si po zápase trenér Hostivaře Josef Moravec.

TJ Tatran Třemošná - TJ Kovo Praha 1:3 (0:1,0:1,1:1)

Střely: 21:30, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Klíčovým duelem, který určil prozatimního lídra tabulky, byl k vidění v Třemošné, kde se místní Tatran utkal s Kovem Praha. Přesto byli mírně favorizováni hosté, kteří svoje ambice začali naplňovat hned v úvodních minutách a po první části zaslouženě vedli nejnižším možným rozdílem.

Svůj jednobrankový náskok poté dokázali ve druhé patnáctiminutovce navýšit na 2:0 a i přes snahu Tatranu, Kovo žádné komplikace nepřipustilo. V poslední třetině ještě oba celky zaznamenaly po jedné brance, a tak bylo jasné, že hosté si v čele tabulky vydobyjí již šestibodový náskok za výhru 3:1.

„V důležitém zápase jsme měli od začátku více ze hry, Třemošnou ale držel ve hře výborně chytající golman a naše střelecká nemohoucnost. Postupně náš náskok přeci jen narostl na 3:0, Tatran sice snížil na víc už ale neměl sílu,“ říká trenér Kova Michal Teplý.

„Do utkání jsme nastoupili sice s defenzivní taktikou, ale v první třetině nám chyběl důraz ve středním a obranném pásmu, z čehož pramenil tlak hostů. Ve druhé a třetí části jsme již hráli tak, jak jsme chtěli, ale už se nám nepodařilo utkání otočit nebo zdramatizovat. Proti tak silnému soupeři, jakým Kovo bezesporu je, musíte proměnit minimum šancí, které si vytvoříte, což se nám bohužel nepodařilo,“ hodnotí souboj o čelo tabulky trenér neúspěšného celku Petr Škarecký.

TJ Snack Dobřany - SK Ďáblové Praha 2:3 ss (0:1,2:0,0:1)

Střely: 44:45, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Klání dvou celků ze středu tabulky se událo v neděli na hřišti Dobřan. Zápas plný zvratů začali lépe hostující Ďáblové, když se ujala jedna z mnoha pokusů na domácí klec. Hosté byli zpočátku lepším mančaftem, jenže ve druhé třetině se vývoj i skóre zásadně otočilo. Dobřany začaly hrát více aktivněji a dvěma brankami přidělaly trable a vrásky na čele trenérovi hostujícího celku.

Ani Ďáblové se ale nevzdali a dokázali manko srovnat. Došlo tedy k dělení bodů a jeden bonusový bodík navíc nakonec vybojovali na své konto hráči hostí. Po výhře 3:2 na samostatné nájezdy jsou zatím na páté pozici tabulky skupiny Západ.

HBC Nové Strašecí - SK HBC CSKA Karlovy Vary 2:1 (0:0,1:1,1:0)

Střely: 30:33, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Letos trápící se Karlovy Vary zajížděly do Strašecí, kde je čekali domácí Bubáci. Na lavičce Nového Strašecí došlo k několika změnám. Poprvé se jako trenér objevil Pavel Oliva a svůj první zápas odehrála také nová akvizice Bohumil Gotthard. Právě tento hráč sehrál v duelu velmi podstatnou roli.

Úvodní třetina byla, ostatně jako celé klání, velmi vyrovnaná, nicméně na brankové příležitosti vedly mírně hostující Vary. První perioda skončila bez branek a bylo tak jasné, že diváci příliš gólů neuvidí. Čekání na úvodní trefu ukončil přesnou trefou hostující Formánek ve 21. minutě. S odpovědí přispěchal domácí Ryss, který byl v přesilovce důrazný v brankovišti a propálil vše.

O vítězi tak rozhodla až třetina poslední a ukázal se právě Bohumil Gotthard! Zaznamenal vítěznou branku dvě minuty před koncem zápasu přesnou střelou pod Bauerovu vyrážečku v početní výhodě! Tímto gólem rozpoutal velkou radost a rozhodl, že tři body zůstanou doma!

Stejné nadšení již neprojevoval hostující trenér. „Jednoznačná ztráta bodů. Během utkání jsme si vytvořili dost šancí ke skórování, ale neproměnili je. O výsledku utkání nakonec rozhodly přesilové hry, které soupeř využil a my ne. Minimálně bod za remízu jsme si rozhodně zasloužili,“ litoval po utkání ztráty alespoň bodu trenér CSKA Jan Keprta.

TJ Plzeň - Litice - HBC Rakovník 8:1 (2:0,3:0,3:1)

Střely: 36:14, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Plzeň-Litice se až tuto neděli objevily na vlastním hřišti a vyzvaly celek Rakovníka, který toho zatím příliš mnoho neukázal a s velmi slabou produktivitou nemůže pomýšlet na nějaké závratné úspěchy. Naopak plzeňské výkony rostou zápas od zápasu a svoji pohodu a sílu chtěli potvrdit i proti trápícím se hostům.

Plzeň k tomu měla velké předpoklady a ty začala naplňovat hned od začátku. Hotovo bylo prakticky po první třetině, kterou domácí hokejbalisté vyhráli 2:0 a soupeře téměř nepustili na svoji polovinu. S příbývajícími minutami narůstal i počet inkasovaných gólů v rakovnické síti a skóre se nakonec zastavilo na čísle osm. Hosté se v závěru dočkali alespoň čestné branky, ale to nic nemění na výhře Litic 8:1.

„Do prvního domácího utkání jsme šli v téměř kompletní sestavě s cílem potvrdit body z hostujících hřišť. Až na první pětiminutovku, ve které si hosté zahráli i přesilovku pět na tři, bylo utkání zcela v naší režii. Skóre narůstalo a Rakovníku postupem času docházely síly,“ spokojeně hodnotí trenér domácích Litic.