1. liga

Kovo Praha a Třemošná stále bez ztráty bodu. Suchdol poprvé vyhrál

1.NHbL-Západ - Hned dvě kompletní kola byla na pořadu víkendu v národní lize Západ. Lídr tabulky z Kova si připsal další dvě vítězství a z druhého místa mu na paty šlape překvapení úvodu soutěže Třemošná, která má taktéž plný počet bodů.

Poprvé v sezóně zvítězil jihočeský Suchdol nad Lužnicí, bez bodu a stále na posledním místě zůstává nováček z Rakovníka.

Sobota 17.09.2011

HBC Hostivař - SK HBC CSKA Karlovy Vary 5:3 (1:0,3:1,1:2)

Střely: 26:23, vyloučení: 11:12, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Třetí ligový víkend byl pro Hostivařské určen k zápasům na domácím hřišti a všichni doufali, že jim to pomůže navázat na úspěch proti Ďáblům z minulého kola. Neúspěšný loňský čtvrtfinalista vstoupil do duelu proti Karlovým Varům velmi aktivně, ale sladkou odměnu si vybral až na konci první části, když přihrávku Langthalera zužitkoval Ondřej Jaroš. Hostivařští byli ještě více v euforii v 24. minutě, když jejich vedení navýšil Adam Kubišta. Emoce trochu zchladly po Bruštíkově brance na 2:1.

Domácí ale dokázali ještě do konce druhé části rozhodnout duel, kdy se prosadila ještě dvakrát. Suverenitu Hostivařských potvrdil chvíli po přestávce druhým gólem Kubišta a bylo tak jasné, že CSKA domů pojede s prázdnou. V průběhu třetí části se Karlovým Varům podařilo ještě snížit na rozdíl dvou branek, ale ani to na body z tohoto zápasu nestačilo. Hostivař pořáží svého soka 5:3.

SK Suchdol nad Lužnicí - TJ Plzeň - Litice 3:6 (0:3,1:2,2:1)

Střely: 19:18, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Suchdol nad Lužnicí byl společně s Rakovníkem a právě Plzní před tímto víkendem jediným celkem, který ještě neměl na svém kontě ani bod. Bylo jasné, že po tomto duelu na tom bude jedno z mužstev lépe. Vše ukázala již první patnáctiminutovka, kde si hosté dokázali vypracovat dokonce tříbrankový náskok a hned na začátku utopili všechny naděje domácích na první body.

"První dvě třetiny jsme hráli špatně, třetí třetina byla lepší,ale to již bylo pozdě. Litice nás vyškolili v proměňování šancí," litoval po utkání trenér Suchdolu nad Lužnicí Stanislav Landa.

Zbytek zápasu byl vyrovnaný, chvílemi měl navrch právě Suchdol. Hokejbal se ale hraje na góly a ty přidávali ve větší míře hosté. Domácí výrazněji promluvili do výsledkové listiny až v závěrečném úseku zápasu, tudíž k bodům měli pochopitelně daleko. Po čtyřicetipěti minutách na světelné tabuli svítil výsledek 3:6 z pohledu zklamaných domácích hokejbalistů.

HBC Nové Strašecí - TJ Tatran Třemošná 2:4 (1:3,1:0,0:1)

Střely: 20:25, vyloučení: 11:10, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

Šlágrem sobotních soubojů byl duel neporažených. Nové Strašecí na domácím hřišti přívítalo Třemošnou a diváci se rozhodně nenudili. Velmi vyhecované utkání, ve kterém rozhodčí udělili celkem 21 trestů, začalo velmi zostra. Již v první části se slova chytl Tatran a třemi brankami jasně naznačil, jakým směrem by se mělo střetnutí ubírat.

Strašecí se ale přece jen nevzdalo a díky kvalitnímu útočnému výkonu na konci první a na začátku druhé třetiny stáhlo rozdíl ve skóre na jediný gól. Zkušená Třemošná si ale závěr zápasu dokázala ohlídat a nakonec přidala ještě jednu branku. Domácí tak letos poprvé museli poznat hořkost porážky, Tatran se stále veze na vítězné vlně, tentokrát bere tři body za výhru 4:2.

HBC Rakovník - TJ Snack Dobřany 2:4 (0:0,1:2,1:2)

Střely: 44:41, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Sobotní duel Rakovníka s Dobřany nepřinesl pro diváky příliš lákavou podívanou. Hosté považovány za favorita nehráli líbivý hokejbal, ale důležitý byl účinek. A byli to právě oni, kdo se jako první dostal do vedení. Rakovničtí včasně dokázali na jejich góly odpovídat, a tak se nám velmi vyrovnané skóre přeneslo až do závěru třetí třetiny.

O vítězi tak rozhodla akce necelé čtyři minuty před koncem zápasu. Od modré čáry totiž Kučera trefil horní růžek branky a o dalších několik málo chvil na to vymíchal rakovnického brankáře v samostatném úniku Ceperko. Šneci tak nepřipustili žádné překvapení a po výhře 4:2 se také stále řadí mezi neporažené.

TJ Kovo Praha - HBC ALPIQ Kladno B 6:2 (1:0,2:2,3:0)

Střely: 47:24, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

Kovo ve třetím kole vyzvalo kladenský Alpiq a při pohledu do tabulky se očekával jednoznačný zápas. Domácí jsou totiž na prvním místě tabulky a své soupeře válcují s bravurou. Podobně to odnesla i kladenská rezerva, i když to na jasný zápas dlouho nevypadalo. Domácí se uklidnili rychlou brankou a svého soupeře po celý souboj výrazně přehrávali.

Kladenští se ale nevzdali a ve druhé části dokonce dokázali vyrovnat. Do poslední patnáctiminutovky se šlo za stavu 3:2 pro Kovo. A právě závěr zápasu byl jasně pod taktovkou lídra skupiny Západ, Kovo dokázalo navýšit náskok třemi góly. Skóre se zatavilo na stavu 6:2.

SK Ďáblové Praha - HBC Pento Most B 3:2 ss (0:0,2:1,0:1)

Střely: 31:25, vyloučení: 7:8, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0

Ďáblové Praha přivítali na domácím hřišti v závěrečném zápase sobotního kola rezervu extraligového Mostu. Podle očekávání se sehrálo napínavé klání, které rozhodla jediná chyba na té či oné straně. Právě domácí na tom byli před zápasem tabulkově lépe a po jeho skončení také mohli být spokojeni. Diváci se příliš branek nedočkali, protože oba brankáři předvedli perfektní výkony.

Ďáblové vedli díky gólu v oslabení po druhé třetině o jednu branku, hostům se ale nakonec podařilo vyrovnat v početní výhodě. Duel nám dospěl až k samostatným nájezdům. V této loterii nakonec byli šťastnější domácí hokejbalisté, kteří si po zásluze připsali na své konto druhý bod navíc. Most odjel domů „pouze“ s jedním bodem.

Neděle 18.09.2011

HBC Hostivař - TJ Plzeň - Litice 6:5 ss (1:2,3:2,1:1)

Střely: 41:23, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Ve čtvrtém kole 1. Národní hokejbalové ligy skupiny Západ přicestovala do Hostivaře Plzeň. Plzeňští byli po sobotní výhře nad Suchdolem dobře naladěni a svoji pohodu si chtěli přenést i do tohoto duelu. Už úvodní minuty naznačily velký gólový brankostroj. Již v desáté vteřině otevřel brankový účet Kůrka, který přesnou střelou k tyči využil zbrklé rozehrávky hostivařských obránců.

I nadále na hřišti vládli střelci a gólmani mohli jen vytahovat míčky ze svých klecí. Skóre se neustále přehupovalo ze strany na stranu, až nám po základní hrací době skončil zápas nerozhodně 5:5. Jediným šťastlivcem, který dokázal proměnit samostatný nájezd, byl Ondřej Jaroš a právě díky němu druhý bod připadl na konto domácí Hostivaře.

SK Suchdol nad Lužnicí - SK HBC CSKA Karlovy Vary 8:2 (2:0,3:2,3:0)

Střely: 27:21, vyloučení: 9:16, využití přesilovek: 5:0, oslabení: 0:0

Suchdol nad Lužnicí šel do zápasu proti Karlovým Varým z pozice předposledního celku tabulky s nulovým počtem bodů. Proti CSKA ale zazářil a mohl se poprvé v této sezóně radovat z vítězství! Směr výsledku se určil již v první třetině, kdy domácí překonali karlovarského gólmana dvakrát.

"Toto utkání jsme zaslouženě vyhráli. Dařily se nám i přesilové hry. Hráči Varů dopláceli na nedisciplinu," hodnotil trenér Suchdolu nad Lužnicí Stanislav Landa.

Vyrovnaná byla pouze prostřední část, nicméně i v ní tahaly Vary za delší konec. Vše potvrdila třetina poslední, kdy hosté naprosto odpadli. CSKA si domů neodvezlo žádný bod a navíc ještě debakl 8:2. Suchdol nad Lužnicí se mohl radovat, Karlovarští stále na svoji výhru za tři body ještě čekají.

HBC Nové Strašecí - TJ Snack Dobřany 2:5 (1:2,1:1,0:2)

Střely: 32:31, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1

Ve Strašecím se v neděli odehrál velmi atraktivní duel, když přijeli Šneci z Dobřan. Ve vyrovnaném souboji byly po celý zápas o krok vpředu Dobřany, které v první i ve druhé periodě pokaždé vedly. Veškeré dění se nám zastavilo ve třetí části, kdy za stavu 2:2 rozhodli Šneci o své vítězství.

Konkrétně se to podařilo jedinému hráči a tím je Jiří Kučera. Právě tento hostující útočník zaznamenal v tomto klání hattrick a hlavně svýma dvěma góly rozhodl o vítězství hostí 4:2! Dobřany jsou tak po čtyřech kolech na krásném třetím místě s deseti body.

HBC Rakovník - TJ Tatran Třemošná 0:6 (0:2,0:3,0:1)

Střely: 19:33, vyloučení: 7:3, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 0:0

Rakovník v neděli přivítal Třemošnou a pro hosty to bylo velmi odpočinkové utkání. Domácí se po celý zápas téměř k ničemu nedostali. Tatran si chvílemi dělal, co se mu zlíbilo. Velkým faktorem byly i početní výhody, Třemošná se narozdíl od Rakovníka prosadila hned třikrát a tím výrazně nakročila k vítězství.

Domácí se nedokázali po celý zápas prosadit a brankář Rakovníku musel hned šestkrát vytahovat míček ze své svatyně. Tatran si připsal další vítězství a společně s Kovem Praha se usídlil na čele tabulky. Rakovník se s nulou krčí úplně dole.

Spokojený nebyl trenér Rakovníka Roman Němeček: „V prvním utkání jsme sice nepodali špatný výkon, ale neproměnili jsme šance za nerozhodného stavu a to se nám vymstilo. Třemošná, která patří ke špičce soutěže, byla nad naše současné síly, vyhrála zaslouženě, i když na našem kontě nula být určitě nemusela.“

TJ Kovo Praha - HBC Pento Most B 5:1 (0:0,1:1,4:0)

Střely: 44:18, vyloučení: 3:6, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Pražské Kovo patří zatím k suverénům této soutěže a svoji roli chtělo potvrdit i v domácím duelu proti mosteckému Pentu. Právě hosté neprožívají dobrý vstup do ligy, ale proti tomuto celku nemohli doufat v příliš velké zlepšení. Pento se ale nevzdávalo a do Prahy přijelo s velkým odhodláním. První třetina skončila i přes obrovský tlak Kova bez branek.

Góly začaly padat až ve druhé části, stále ale nebyl rozdíl příliš markantní. Definitivní naděje rezervě Mostu utla až poslední patnáctiminutovka, ve které se po celý zápas lepší Kovo prosadilo hned čtyřikrát a udělalo za zápasem jasnou tečku. Nutno ale říci, že si za svůj výkon body zasloužil, Pento svého soka dostávalo pod tlak pouze v přesilových hrách, kterých hrál hned šest. Kovo se tak i po neděli vyhřívalo na čele prvoligové tabulky.

SK Ďáblové Praha - HBC ALPIQ Kladno B 3:1 (2:1,0:0,1:0)

Střely: 39:24, vyloučení: 7:8, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Alpiq Kladno B cítil po prohře s Kovem v utkání proti Ďáblům více šancí, ale přesný opak se stal krutou realitou. Ďáblové z Prahy po ceněnném vítězství chtěli uzavřít úspěšný víkend výhrou nad kladenským „béčkem“ a to se jim povedlo. Nejvíce branek padlo v úvodní části, která přiblížila domácí k vítězství.

Ďáblové po zbytek zápasu pozorně bránili a svoje úzké vedení si pohlídali. Dokonce ještě v poslední části přidali třetí branku, vyhráli 3:1 a brali ze zápasu tři body. Alpiq v tomto víkendu ani jednou neuspěl a s celkovými třemi body zakotvil na současné desáté pozici.