1. liga

Olymp zvládl čtvrté utkání série a raduje se z vítězství v soutěži

1. NHbL: Západní skupina druhé nejvyšší hokejbalové soutěže zná svého vítěze. Kdo jím je? Vyhrál favorit. Jinými slovy postavení po základní části Jindřichův Hradec na rozdíl od svého východního kolegy z Jihlavy potvrdil. Do Prahy na Palmovku si vezl vedení dva nula v sérii.

Třetí utkání prohrál, ale ve čtvrtém domácí tým svou roli nezvládl. Ve finále zdolal Olymp loňského účastníka extraligy Kovo Praha 3:1 na zápasy a může slavit. Vybojoval si právo utkat se v baráži o postupu mezi extraligovou elitu. Pro jindřichohradecké mužstvo je to historický okamžik, protože v soutěži vyhrálo poprvé.

TJ Kovo Praha – Olymp Jindřichův Hradec 4:0 (0:0, 3:0, 1:0) a 2:4 (0:0, 1:2, 1:2)

Domácí tým měl jasno. Porážka ve třetím finálovém zápase by znamenala konec sezony. Vítězství by ji minimálně ještě o jeden den prodloužilo. Nakonec platila druhá varianta. Po dvou vyrovnaných duelech na jihu Čech byla ve třetím střetnutí série vidět celkem jednoznačná záležitost. Ovšem až od druhé třetiny. V té první třetině vyrukoval Olymp s defenzivní taktikou, a ačkoliv Středočeši hýřili aktivitou a drželi míček na hokejkách, jejich snahy se tříštily o dobrou obranu a brankáře soupeře. Hned po první přestávce se domácí chopili iniciativy a zatlačili svého soupeře do defenzivy. Po sedmdesáti vteřinách hry se vhazovalo po pravici hostujícího brankáře. Svoboda vyhrál buly na Čaneckého a ten přesnou ranou do levého rohu brány otevřel skóre utkání. Půl minuty na to dostali hosté šanci na vyrovnání v podobě přesilové hry, ale nevyužili ji. V šestadvacáté minutě se vhazovalo před domácí brankou. Střela hostů skončila sražená v rohu a Svoboda využil vyhození po mantinelu. Na červené čáře se zmocnil míčku a donesl ho až do branky Olympu. O tři minuty později už to bylo o tři branky. Třetí útočná lajna před brankou zakombinovala, až se k míčku mezi kruhy dostal nikým nehlídán Adam a přesnou ranou potěšil své fanoušky v hledišti. Druhou třetinu vyhrálo Kovo 3:0 a mělo nakročeno do čtvrtého zápasu. Poslední část hry na tom už nic nezměnila. I když pražský celek začal poněkud nervózně a chybami nabízel soupeři šance, díky brankáři Vorlovi se skóre neměnilo. V šestatřicáté minutě se Valenta, Janáček a Šimeček dostali před bránu Olympu a dostali míček do branky počtvrté. Po skončení duelu se mohli domácí diváci těšit ještě na jedno utkání i v neděli.

„Výkon ve třetím a ve čtvrtém utkání byl jako noc a den,“ popisují hráči Olympu na svém webu. Mají k tomu důvod. Začátek čtvrtého utkání série byl hodně podobný tomu třetímu. I tady první třetina skončila bez branek a čekalo se na to, kdo se gólově vyjádří jako první. Zbylé dvě třetiny vždy vyhráli o jednu branku Jihočeši. Proto byli nakonec v tomhle duelu úspěšnější hráči Jindřichova Hradce, kteří dali o dva góly více než domácí a díky zásahům Matějky, Adama, Plášila a Landkamera mohli slavit historicky první vítězství v NHbL a dokázali si tím, že jejich forma má stoupající tendenci a zase o kousek vylepšili svou pozici z loňského ročníku.