1. liga

Olymp je blízko vítězství. Ve finále vede 2:0 na zápasy

1. NHbL - západ: Sezona se blíží ke konci. Finále západní skupiny 1. NHbL rozehrály na jihu Čech týmy Olympu Jindřichův Hradec a Kova Praha. Po dvou zápasech má vítěz základní části před víkendem hned dva mečboly, jak celou sérii ukončit a druhou nejvyšší soutěž vyhrát.

V prvním utkání finále vyhrál 3:0 a ve druhém pak po boji 2:1 brankou v závěru prodloužení. Ovšem ještě není nic hotového a v sérii na tři vítězství se ještě může stát cokoliv.

Olymp Jindřichův Hradec - TJ Kovo Praha 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

"Finále je o chybách a jejich potrestání. V tom jsme byli v prvním utkání lepší," hodnotil úvodní duel trenér Olympu Jindřichův Hradec Jan Donauschachtl. Vyrovnané úvodní střetnutí finálové série rozhodly přesilové hřy. Domácí měli k dispozici čtyři a zužitkovali tři. Hosté mohli hrát v početní výhodě osmkrát, ale neskórovali. Jako první putoval na trestnou lavici hostující Valenta a její faul domácí dokázali potrestat. Obránce Adam napřáhl a prostřel gólmana Kova v brance. Běžela čtvrtá minuta a Olymp se radoval. Pro hosty bylo o chvíli později ještě hůře. V desáté minutě znovu domácí ztrestali faul. Tentokrát seděl Svoboda a střelcem gólu byl Matějka. Ve druhé třetině Olymp svého soka jasně přestřílel a ze své převahy vytěžil další gól. Na tři nula zvyšoval další přesilovkovou ranou bek David Šperl. V tu chvíli se zdálo, že je rozhodnuto. Byly čtyři minuty před koncem druhé části, ale hosté to ještě zdaleka nezabalili. Ve třetí třetině byly lepší. Měli více šancí, ale proti nim stál v brance Ondřej Průša, který podal výborný výkon a připsal si v play-off nulu. "Soupeř podal velmi kvalitní výkon a při hře pět na pět je dost těžké ho přehrát a vytvořit si nějaký delší tlak," dodal Jan Donauschachtl a věděl, že i přes na skóre jednoznačné vítězství jeho tým hned ve druhém utkání nebude čekat lehký zápas.

Olymp Jindřichův Hradec - TJ Kovo Praha 2:1 (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)

A to se také potvrdilo. Nedělní utkání bylo jiné. Hosté byli aktivnější, rychlejší a koncentrovanější a domácí tým přehrávali. Dlouho se oba celky přetahovaly o výsledek a rozhodnout nakonec muselo prodloužení. Jihočeši šli stejně jako v prvním duelu do vedení. Tentokrát se na branku čekalo až do závěru první třetiny. V čase 14:59 skončil míček z hole Milana Majerika za zády gólmana. Využil tím první přesilovou hru svého celku v zápase. "Místo toho, aby tento gól poslal soupeře ke dnu, tak je kupodivu povzbudil a vyrovnávající gól z hole Valenty byl toho důkazem," uvedl trenér Olympu Jan Donauschachtl. Druhá třetina totiž patřila hlavně soubojům gólmana Průšy se střelci Kova. Dlouho se opora Olympu držela. Gól inkasoval až čtyři minuty před koncem druhé části hry z hole Víta Valenty. Ten skóroval jak jinak než v přesilové hře. Do té doby nepadl jediný gól ve finále při stejném počtu hráčů na hrací ploše. Ve třetí třetině se domácí oklepali. Přidali a hru vyrovnali. Gól však nepadl a šlo se do prodloužení. V něm musel předvést několik skvělých zákroků brankář Průša a tým hodně podržel. "Celé utkání jsem nabádal hráče, aby se při koncovce snažili tlačit do blafáku a zbytečně nestříleli, jediný kdo za celý zápas poslechl byl kapitán Martin Landkammer," konstatoval Jan Donauschachtl. Právě jeho únik a následné zakončení znamenalo vedení v sérii pro Olymp 2:0. Bylo to doslova za pět minut dvanáct, protože do konce prodloužení v tu chvíli zbývalo dvaačtyřicet vteřin. "Cíl jsme splnili. Jedeme do Prahy za stavu 2:0 a věřím, že si jedno vítězství z Palmovky odvezeme. Budeme však muset zapracovat hlavně na disciplíně, se kterou vůbec nejsem spokojen. Děláme zbytečné fauly a tyto momenty nás pak stojí moc sil a dávají soupeři šanci ke skórování.. Zbývá poslední krok a ten bývá nejtěžší," uzavřel jindřichohradecký kouč.