1. liga

Olymp a Kovo jsou blízko finále. Chybí jim jedno vítězství

NHbL - západ: Dvakrát se radovali domácí, dvakrát hosté. Takový je sumář úvodních dvou zápasů semifinále západní skupiny druhé nejvyšší soutěže. Olymp Jindřichův Hradec hostil Ďábly z Prahy a dvakrát zvítězil. Zatímco první zápas byl jednoznačný, druhý na svou stranu strhli domácí až v prodloužení.

Druhá semifinálová dvojice byla o hodně jednoznačnější. Nové Strašecí hostilo Kovo Praha a dvakrát prohrálo a to vysokým rozdílem. Třetí zápasy se hrají o víkendu a obě série mohou být rozhodnuté v nejkratší možné době.

Olymp Jindřichů Hradec - Ďáblové Praha 6:1 (2:1, 3:0, 1:0) a 3:2p (1:1, 0:0, 1:1)

První semifinálový zápas mezi Jindřichovým Hradcem a týmem Ďáblové Praha měl mnohem jednoznačnější průběh, než se všeobecně čekalo. Hosté sice začali celkem aktivně, ale domácí dokázali využít hned dvě jejich zaváhání a brzy se dostali do dvoubrankového vedení. Nejprve hosté neuhlídali před brankářem Slaninu a ten skóroval a potom byli pozdě u Plašila, který se také trefil přesně. Na domácí hole se dostala pohoda. Jindřichohradečtí kontrolovali hru a z míry je nevyvedla ani branka Kočky ve třinácté minutě, kterou snížil na1:2 z pohledu hostí a dostal svůj tým zpátky do hry. „Zápas se mi těžko hodnotí. Začali jsme dobře, ale dvakrát jsme nebyli důrazní před vlastní brankou a prohrávali jsme 2:0. Na konci první třetiny jsme sice snížili, ale celkově náš výkon byl velmi špatný. Chyběl nám důraz a organizace hry v obraně, plus špatná koncovka a zaslouženě jsme prohráli,“ uvedl pro klubové stránky Ďáblů trenér Jelínek. Ve druhé třetině se totiž jeho tým chtěl pokusit vyrovnat. Místo toho kupil další chyby a toho dokázali zkušení domácí využít. Slanina využil přečíslení dva na jednoho. Čapek trefil prostor mezi betony gólmana Žežulíka a konečně Kiss v přesilovce propálil gólmana. To už v brance stál Laim, který přišel po čtvrtém gólu. Byla to osmá minuta a zbytek třetiny se už jen dohrával, stejně jako zbytek zápasu. V poslední části totiž domácí přidali ještě jeden gól Langkammerem, jehož nahození si Laim v podstatě sám hodil do branky. Hosté už rezignovali. Druhý zápas série byl o poznání dramatičtější. Domácí sice stejně jako v předchozím duelu otevřeli skóre poměrně brzy, když se v přesilové hře ve druhé minutě prosadil Matějka, ale podobný průběh hosté nepřipustili. Dokázali srovnat střelou Lehnera nad lapačku brankáře Průši v desáté minutě a určili tím ráz druhému střetnutí. Bylo hodně vyrovnané. Druhá třetina nabídla několik šancí, ale kralovali brankáři. Na domácí straně to byl Průša a na hostující Laim, jenž tentokrát dostal přednost před Žežulíkem. Třetí dějství znovu přineslo dvě branky, na každé straně po jedné. Do vedení se dostali hosté, když střela Myslivce propadla Průšovi mezi betony a do branky ji dorazil Suchan. Ovšem domácí si to líbit nenechali a dokázali vyrovnat. Díky důrazu na brankovišti se mohl radovat Plašil, jenž míčem dostal do branky. Hra se pak rozkouskovala několika osobními souboji a verdikty rozhodčích, po kterých se hněvala především hostující strana a spěla k prodloužení. To ukončil Čapek, jenž zužitkoval přesilovou hru. „Naše zlepšená defenzíva a pohyb na hřišti byl daleko lepší než v prvním zápase a soupeř s tím měl velké problémy. Ale špatná koncovka nás stála výhru v tomto zápase,“ dodal kouč Ďáblů Jelínek.

Nové Strašecí - TJ Kovo Praha 1:6 (0:0, 0:1, 1:5) a 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)

Až nečekaně jednoznačně zatím vyznívá semifinálová série mezi Novým Strašecím a Kovem Praha. Hosté přijeli na horkou půdu domácích a odvážejí si dvě vítězství. Navíc to byly výhry po výborných výkonech a s velkým náskokem. Domácím se prostě nedařilo. V úvodním zápase měli sice v první třetině trochu navrch, ale byla to po hříchu jediná část obou zápasů, kdy kontrolovali hru. Ve druhé třetině strhl vedení na stranu Kova Košely. Nové Strašecí mohlo před třetí částí doufat na zvrat, ale ten se nakonec nekonal. Pražský celek ho nepřipustil. Dvě rychlé branky Janáčka a Štěpanika rozhodly. Naději vykřesal v přesilovce Sýkora. Pak měli domácí i další šance, ale na rozdíl jedné branky se nedostali. Zkoušel to Čížek a v dobré pozici byl při přesilové hře i Průša. Ze chvilkového tlaku tak domácí nic nevytěžili a Kovo přidalo další tři rychlé branky. Jednu dal Valenta a dvě Svoboda v předposlední a poslední minutě. Průběh druhého utkání byl ještě jednoznačnější a na vítěze se nemuselo čekat až do začátku třetí třetiny. Bylo jasno už po té druhé. Nedělní duel byl od začátku v režii hostujícího týmu. Opět měl navrch a odměnou mu byla branka v páté minutě, které dosáhl Svoboda. Na první trefu ještě odpověděl Sýkora a srovnal. Strašecí na Vorla v brance Kova prakticky nevystřelilo a trestem za to byly dvě branky ve druhé třetině. Trefili se Fišer a v jejím samém závěru ještě Zeman. Odevzdané Strašecí nemělo na to, aby s výsledkem něco dokázalo udělat a inkasovalo ještě dvakrát. „Všechno bylo špatně, totálně jsme propadli. Máme spoustu zraněných, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Prostě jsme byli u všeho o krok později a co bylo nejhorší - vůbec jsme nestříleli. Série končí, až někdo vyhraje třetí zápas, to se zatím nestalo, a tak není důvod k panice. Svému týmu věřím, že vrátí sérii do Strašecí," komentoval sérii trenér domácích Moravec.