1. liga

Západní skupina 1. NHbL zná všechny semifinalisty

1. NHbL – západ: Je konec. Čtvrtfinálové série play-off druhé nejvyšší hokejbalové soutěže skončily a ani jeden tým skupiny Západ nepotřeboval k postupu pět zápasů. V podstatě se naplnily papírové předpoklady.

Postoupil vítěz základní části z Jindřichova Hradce, bez větší problémů se vedlo stejně i Kovu Praha a Novému Strašecí. Jen od série Hostivař - Ďáblové Praha hodně lidí očekávalo opačný výsledek. Jenže Ďáblové ukázali, že jsou na vyřazovací boje dobře připraveni. Vyhráli hned první zápas na hřišti Hostivaře a doma pak dvěma výhrami postup potvrdili. Semifinále soutěže začne 30. dubna. Jindřichův Hradec narazí na tým Ďáblové Praha a druhý pražský celek Kovo začne sérii v Novém Strašecí.

CSKA K.Vary - Olymp J.Hradec 4:3p(1:0, 1:1, 1:2) a 4:7 (2:4, 1:2, 1:1).

Jindřichův Hradec jel na západ Čech s dvěma mečboly v kapse. První nevyužil. Sérii ukončil až ve čtvrtém utkání. „V sobotu byly Vary velice aktivní. Na nás byl vidět respekt z jejich tvrdé hry. Nedařilo se střelecky a nepomohly ani nepřesné výroky sudích,“ tvrdil novinářům kouč Olympu Jan Donauschachtl. Faktem je domácí dokázali jít ve třetím utkání série třikrát do vedení. Hradec třikrát vyrovnal, ale strhnout průběh zápasu na svou stranu se mu příliš nedařilo. „Byla škoda, že se nám v úvodu nepodařilo vstřelit více branek, protože hosté byli s postupujícím časem čím dál víc nebezpeční,“ dodal k průběhu zápasu z karlovarské strany Pavel Divíšek. Skóre otevřel domácí Kemr hned jednou z prvních střel v zápase. A vzhledem k tomu, že po základní hrací době byl stav 3:3, šlo se do prodloužení. I tam rozhodla prakticky první střela na bránu. Střelcem byl po devatenácti vteřinách prodloužení Reiser. Míček z jeho hole po zásahu brankáře skončil se štěstím v brance. Před čtvrtým zápasem tak měli domácí možnost soupeři řádně zkomplikovat postupové ambice. Dokázali, že s ním jsou schopní sehrát vyrovnaný zápas a dokonce zvítězit. I úvod druhého střetnutí napovídal, že by to mohl být hodně napínavý duel. Vary šly do vedení hned v první minutě gólem Reisera. „Ale brzy jsme si dali vlastní branku, a potom jsme vyrobili tři hrubky, které soupeř všechny potrestal a my už pak celé utkání pouze dotahovali,“ povzdechl si Pavel Divíšek. Po brankách Matějky, Krčkára, Landkammera a Šperla vedl Olymp po první třetině 4:2 a už v tu chvíli věděl, že zápas nepustí. „Navíc, když už jsme snížili, opět jsme si dali vlastní gól. Myslím, že jsme Hradec v sérii potrápili, ale že jde zaslouženě dál,“ dodal Pavel Divíšek. Vzhledem k tomu, že Vary postoupily do play-off na poslední chvíli a svou účast v něm potvrdily až v posledním kole základní části, byly prvnímu týmu tabulky velice důstojným soupeřem.

Suchdol nad Lužnicí - Nové Strašecí 4:5ss (0:2, 1:2, 3:0)

Favorit byl v téhle sérii jasně daný a při pohledu pouze na tři zápasy se zdá, že postoupil v pohodě. Ovšem při bližším ohledání je vidět, že všechna tři střetnutí byla vyrovnaná a především ve druhém a třetím se hráči Nového Strašecí museli o výsledek přece jen trochu obávat. Třetí utkání, které se hrálo na jihu Čech, domácí dotáhli do nájezdů, i když se po dvou třetinách zdálo, že je rozhodnuto. „První dvě třetiny jsme neměli nárok, Bubáci byli lepší,“ potvrdil kouč Suchdola Stanislav Landa. Hosté vstoupili do zápasu aktivněji a brzy vedli o dvě branky. Duchoň našel volného Krtičku, který otevřel skóre v oslabení. Poté si na modré čáře počkal na kolmici Kuny vítěz bodování v základní části Sýkora a jeho první branka v play-off znamenala dvojnásobné vedení hostů. V polovině zápasu pak předvedla dvojice Krtička - Sýkora nejhezčí akci utkání. První jmenovaný vystihl rozehrávku při početní výhodě soupeře, vyměnil si míček se Sýkorou a svojí druhou brankou v oslabení přidal další gól do domácí sítě. O chvíli později využil dvojnásobnou přesilovku Pechanec a bylo to 4:0. V prvních dvou třetinách neměl hostující gólman Baráth moc práce. O to víc ho mohla mrzet branka, kterou mu v závěru prostřední části vstřelil mladý Kubal a vykřesal pro domácí jiskřičku naděje. „Ve třetí třetině jsme Bubáky totálně válcovali. Škoda, že jsme nedali vítězný gól.Celé mužstvo zaslouží pochvalu, že zápas nevzdalo za nepříznivého stavu a bojovalo až dokonce,“ pochvaloval si Landa. Výsledkem snažení jeho hráčů byla střelecká převaha 11:3 a hlavně tři branky v síti Nového Strašecí z hokejek Císaře, Lakatoše a Laurince. Nechápu, jak se náš tým může během několika minut takto složit," komentoval třetí třetinu kouč hostů Moravec. „Na druhou stranu musím říct, že mě těší, že jsme se z vyrovnávací branky dokázali tak rychle oklepat a opět jsme si vytvořili šanci," dodal trenér. Branku nepřineslo ani desetiminutové prodloužení a na řadě byly nájezdy. Hosté vyměnili brankáře. Barátha vystřídal Šnobl a to se ukázalo jako dobrý tah. „V nájezdech se ukázalo, že Bubáci mají moc šikovné a zkušené hráče,“ posteskl si Landa. Jako střelec rozhodující branky byl zapsán Horáček a byla to jeho první trefa v této sezoně.

Tatran Třemošná - TJ Kovo Praha 3:4p (1:0, 0:3, 2:0)

Dva jednoznačné výsledky ze hřiště Kova nedávaly Třemošné moc velkou naději, že by mohla se sérií ještě něco udělat. Ve třetím utkání však dokázala svého soka hodně potrápit a ten nakonec musel o svém postupu do semifinále rozhodnout až v prodloužení. Domácí měli na svém hřišti při dobrém počasí a početné divácké kulise navrch. Teprve asi po pěti minutách začali hosté vyrovnávat hru. Zlepšili pohyb a najednou hráči Třemošné přestávali stíhat. Výsledkem tlaku Kova bylo vyloučení Lukáše Procházky. Ovšem v přesilovce si hosté vedli dost špatně a těsně po návratu hráče Třemošné se díky Ripplovi dostali do vedení domácí. Branka jim přidala na sebevědomí, zlepšily hru a jednogólový náskok drželi až do čtvrté minuty druhé třetiny. „O přestávce bylo kvůli našemu výkonu v šatně pořádné horko. A bylo to dobře. Zlepšila se naše hra a přišly i góly,“ píše na webu Kova Martin Zeman. A byla to pravda. Druhou třetinu si hráči ze západu Čech za rámeček nedají. V 19. minutě přišla přišla tvrdá rána Peřky k tyči a tím i vyrovnání. Ve 27. minutě byl znovu vyloučen domácí hráč a přesilovou hru využil Valenta. O minutu a půl později přidal třetí pojistku Šimeček, který dorážel míček za dezorientovanou obranu. Ta se po samostatném útoku Janáčka nedokázala včas vzpamatovat. V tu chvíli byli domácí na ručník a hosté na koni. Dusno tak muselo být pro změnu v šatně Třemošné, protože třetí třetina přinesla další zvrat už v téměř rozhodnutém zápase. „ Do třetí třetiny jsme nastoupili velice vlažně, nejspíš se všichni už viděli v semifinále,“ dodává Zeman. Po necelé minutě byl vyloučen Valenta a přesnou střelou od modré toho Stráský využil. Po třech minutách šel na trestnou Franěk a i další přesilovou hru dokázali domácí zužitkovat. Po 22 vteřinách přesilovky, když míček několikrát změnil směr, se odrazil k Balíčkovi, který ho uklidil do poloprázdné branky. Zápas se změnil v boj o každý metr. Oba týmy ještě dostaly nabídku jedné přesilové hry na rozhodnutí, ale ty zůstaly nevyužity. Následovalo prodloužení. Kovo spíše tlačilo a domácí hráli na rychlé kontry. Několik šancí měli, ale nedaly. V šesté minutě prodlužení pak ukončil pro Třemošnou sezonu Krištof, který využil rychlý výpad do obrany ve dvojici s Fraňkem. Hosté tak rozhodli sérii hned ve třetím zápase a v semifinále se mohou těšit na Nové Strašecí. Začínat budou na jeho hřišti.

Ďáblové Praha - HBC Hostivař 10:3 (1:1, 5:2, 4:0) a 4:2 (1:2, 0:0, 3:0)

„K celé sérii mohu říct pouze jediné. Nedokázali jsme nad soupeřem ani jednou vyhrát v základní hrací době a to i přesto, že jsme hned ve třech zápasech tahali za delší konec a soupeř musel dotahovat naše vedení. Bohužel jsme asi moc chtěli, byli moc nervózní a nedokázali ani jeden z těchto zápasů uhlídat. Stejně jako soupeř jsme dělali chyby, ale na rozdíl od Ďáblů jsme je nedokázali trestat. Naše produktivita byla tristní. Během celé série se nám povedlo pouze třikrát využít přesilovou hru, což je hrozně málo. A ještě jedna skutečnost dle mého rozhodla. Individuality! V dresu Ďáblů odehrál vynikající sérii Tomáš Vrábel, který byl u všech důležitých okamžiků ve všech zápasech. Nám taková osobnost, která by dokázala tým strhnout, bohužel chyběla. Nezbývá nic jiného než soupeři pogratulovat a poděkovat za výbornou a férově hranou sérii. A popřát jim hodně štěstí do dalších bojů,“ uvedl pro webové stránky Hostivaře trenér Karel Manert. Jeho tým vstupoval do čtvrtfinálové série ze čtvrtého místo. Výhodu domácí prostředí ztratil hned v prvním zápase, kdy nečekaně prohrál. Ďáblové se za vyrovnaného stavu 1:1 přestěhovali na vlastní hřiště, kde ve třetím zápase série po 17. minutách prohrávali 1:3, ovšem povedl se jim perfektní obrat, který vyústil v neuvěřitelnou výhru 10:3. Už ve druhé minutě poslal domácí do vedení Bureš. Ovšem to bylo z jejich strany v úvodním dějství vše. Hostivař přidala, soupeře přehrávala a v deváté minutě vyrovnal Škobák. Na začátku druhé třetiny poslal hosty do vedení Pittel a o necelou minutu později zvýšil na 3:1 z jejich pohledu Terč. Hostivařští sami na svém webu píší, že v tu chvíli měli soupeře na lopatě. Trenér domácích však dokázal svůj tým vyburcovat k výbornému výkonu, který mu svou naivitou při bránění soupeř ulehčil. Dvě branky Kočky a jednu Jelínka dělily necelé dvě minuty a stav byl najednou 3:2. Do konce třetiny už se opaření hosté nesebrali a dostali další dvě branky po nahození od modré čáry a potom domácí využili přesilovou hru. V poslední třetině Hostivař zapnula, ale vstřelení potřebné branky se nedočkala. A tak převzali iniciativu znovu domácí, kteří postupně navýšili skóre až na málo vídaných 10:3. Dalšími střelci byli Říha, Klepetko, Plecitý a poslední zářez si připsal Vrábel.

„Kluci to dneska vydřeli, když se podívám na celou sérii, tak je náš postup zasloužený. Hostivař nás dokázala porazit pouze na nájezdy, i když dneska hrála první polovinu velice dobře a nám dělalo problémy se s tím srovnat. Pozitivem je, že jsme dvakrát po sobě dokázali otočit nepříznivé skóre. Stále však máme rezervy v obranné činnosti. Tu musíme do začátku semifinále ještě zkvalitnit, pokud chceme myslet na postup do finále. Těší mě kvalitní výkony obou brankářů a díky za příkladnou bojovnost patří i zkušeným Markovi Lehnerovi a Martinovi Říhovi.Chtěl bych poděkovat soupeři za to, že se série odehrála v duchu fair-play. Samozřejmě, je to play-off, každý chce vyhrát, občas to bolí, ale jsem rád, že jsme nebyli svědky žádných zákeřných zákroků,“ zhodnotil celou sérii pro klubové stránky trenér Ďáblů Martin Jelínek po druhém zápase. To už se radoval z postupu. Do čtvrtého zápasu šla Hostivař s nožem na krku. Hrála a o bytí a nebytí a po první třetině vedla. Začala aktivněji, inkasovaná desítka z předchozího utkání ji nesrazila. V přesilové hře dostal hosty do vedení Palička tvrdou střelou v polovině šesté minuty. Domácí vyrovnali v přesilové hře v deváté minutě Vrábelem, ale Hostivař byla ve zbytku první části lepší a zaslouženě se znovu dostala do vedení. Hned minutu po vyrovnání nahazoval Škrobák z ostrého úhlu, ale míček propadl domácímu brankáři Lainovi u tyčky. Hostivař byla lepší až do poloviny zápasu, ale naprosto ji zradila koncovka. Od poloviny utkání se začali domácí dostávat do tempa a poslední třetina byla v jejich režii. Hned po sedmi vteřinách vyrovnal Jelínek, ve 39. minutě strhl vedení na stranu Ďáblů Bureš a do prázdné branky dával ve 45. minutě Lehner. Ďáblové tak mohli slavit postup do semifinále, kde narazí na Olymp Jindřichův Hradec.