1. liga

Tři série play-off začali lépe domácí. Pražské derby je vyrovnané

1. NHbL - západ: Rozhodující fáze sezony je tu. Začalo play-off a v něm je osm nejlepších týmů, které určil dosavadní průběh základní části. Ve vyřazovacích bojích se všechno maže a všichni začínají od začátku.

O víkendu se budou hrát odvety a většina celků, kteří jako favorité začínaly play-off doma, už je blízko k postupu. V sérii na tři vítězné zápasy totiž vedou dva nula. Jindřichův Hradec, Kovo Praha a Nové Strašecí. To jsou tři celky, kterým stačí udělat pomyslný poslední krok. Nejnapínavější sérií je tak pražské derby Hostivař - Ďáblové. V prvním zápase totiž vyhráli Ďáblové a v odvetném utkání pak zase po samostatných stříleních Hostivař a všechno je stále otevřené.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - SK HBC CSKA Karlovy Vary 4:3 (1:0, 1:2, 2:1) a 6:1 (4:0, 1:0, 1:1)

Možná až hodně nečekaně se v prvním zápase play-off natrápil favorit z Jindřichova Hradce. První tým po základní části vstupoval do série s Karlovými Vary, které se mezi osmičku dostaly až posledním kolem, jako favorit. Ovšem po dvou třetinách úvodního střetnutí byl stav vyrovnaný 2:2, což bylo hodně překvapivé. Přitom na začátku zápasu nic nenasvědčovalo tomu, že by měli mít domácí nějaký problém. Jindřichův Hradec se dostal do vedení v jedenácté minutě. Šťastným střelcem byl Matějka. Když potom přidal ve druhé části hry na dva nula Slanina, zdálo se, že hosté už jsou na odpis. Jenže využitá přesilová hra ve 28. minutě dostala Západočechy zpět do hry a v poslední minutě se radovali z vyrovnání. Prosadil se obránce Gerát. Nutno dodat, že ve druhé části hry Karlovy Vary výrazně přidaly a domácí tým dokonce přestřílely 10:8. Poslední třetina byla na střely celkem vyrovnaná a dlouho také vyrovnaná byla i po stránce skóre. Po brance Šperla šli domácí znovu do vedení. Ovšem o to přišli, když se po vyhraném buly Suchardy trefil Frič. Vyrovnaný duel pak rozhodl nováček v kabině Olympu z Pluhova Žďáru Martin Ištvánik, který se trefil také po vyhraném vhazování před hostující brankou. Na gól ze 44. minuty už Varští nezareagovali. Druhý zápas byl o poznání jednoznačnější. „Podařilo se nám, co by si přál asi každý favorit a to vsítit rychle pár fíků a mít nahráno do dalšího průběhu,“ popisoval Olymp na svých stránkách. Je fakt, že po první třetině bylo skóre jednoznačné 4:0. Ve druhé už v poklidu domácí hlídali náskok a v poslední části hry dali na šest nula. Hosté snížili až půl minuty před koncem, díky nešťastné tečy domácího Adama. Do Varů tedy jede Olymp za stavu série 2:0 a může jí ukončit hned v prvním utkání.

HBC Nové Strašecí - SK Suchdol nad Lužnicí 3:1 (1:0, 2:0, 0:1) a 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Suchdol potvrzoval svou účast v play-off také v posledním kole soutěže. A vyřazovacími boji si vylepšil sezonu. Do Nového Strašecí rozhodně nejel jako favorit a mohl jen překvapit. To se mu povedlo více ve druhém utkání, kdy dlouho držel vyrovnaný stav. Sobotní duel začal mírným oťukáváním z obou stran. Postupem času však přebrali iniciativu domácí. Soupeře přehrávali, tlačili se dopředu a stále naráželi na bránící pětici Jihočechů. Ti jeli k zápasům s jasnou taktikou neinkasovat. Recept na brankáře soupeře nakonec našel jako první domácí Pechanec. Ve druhé části se dvakrát prosadil Průša. Nejprve se protáhl mezi obránci soupeře a bekhendových blafákem zvýšil na rozdíl dvou branek. Víc než dvoustovka diváků se potřetí radovala o chvíli později, kdy Průšovi nabil Ryss. Domácí se dostali do vedení tři nula a hosté už snižovali až ve třetí třetině, kdy si po vyražené střele dal vlastní gól Benda. Nedělní zápas byl jiný. Hosté měli v první třetině mírnou převahu, ale gól do přestávky nepadl hlavně díky domácímu brankáři Šnoblovi. Ve druhé třetině se domácí trochu probrali, ale pro změnu zase naráželi na dobře připraveného brankáře Jihočechů. Jako první se do vedení dostali hosté po brance Blechy. Ovšem Strašecí tahle inkasovaná branka nastartovala a jejich tlak využil střelou zpoza modré Průša. Dramatický byl úvod třetí třetiny, kdy se domácí nejprve dostali do vedení, ale za půl minuty byl stav znovu nerozhodný. Chybu obrany Strašecí potrestal Blafka. Dvě minuty před koncem byl přísně vyloučen Kalát a domácí se dočkali. Přesilovou hru využil tvrdou střelou Průša. Nové Strašecí o víkendu pojede na jih Čech a bude doufat, že to bude jen na jeden zápas.

TJ Kovo Praha - TJ Tatran Třemošná 6:1 (1:0, 0:0, 5:1) a 9:3 (4:0, 3:1, 2:2)

Je to zatím asi nejjednoznačnější série ze všech. Papírové předpoklady na postup do dalšího kola jsou sice na straně Kova, ale Třemošná v sezoně několikrát ukázala, že dokáže pozlobit každý tým. Pražský celek zatím však plní to, co si předsevzal. V série vede 2:0 a zatím ji zvládá naprosto jednoznačně. V prvním zápase vyhrál 6:1, když rozhodl v poslední třetině. Ve druhém se mu dařilo ještě mnohem víc. Nastřílel čtyři branky hned v úvodní části hry a neměl nejmenší problém. První zápas byl v jeho úvodu překvapivý. Hosté začali aktivně, lépe se pohybovali a několikrát nebezpečně zahrozili. Ukázali, že svojí kůži rozhodně nechtějí dát lacino. Přes ospalý začátek se pražskému celku podařilo se z tlaku hostí vymanit a postupně přebírali iniciativu a v osmé minutě se dočkali první branky. Rychlou střelou z první se dokázal prosadit Vít Valenta. Vedoucí branka uklidnila domácí až moc a svojí špatnou rozehrávkou několikrát nabídli možnost ohrozit brankáře Tomáše, který však chytal pozorně a srovnání nepřipustil. Druhá třetina moc vzrušení nepřinesla a tak se čekalo až na poslední část, ve které se měla objasnit hádanka, kdo že to vyhraje. V její šesté minutě se znovu prosadil Valenta a dal rozřešení. Následovaly další branky. Hosté ještě snížili na 1:3, ale to bylo z jejich strany všechno. Ve druhém utkání hráli domácí ještě lépe. Po čtyřech brankách v průběhu první třetiny už vedli s luxusním náskokem a zápas si v naprosté pohodičce pohlídali a dovedli do konce. Závěr sezony mají rozehraný velice dobře.

HBC Hostivař - SK Ďáblové 1:4 (0:0, 1:3, 0:1) a 2:1ss (1:0, 0:1, 0:0)

Oba týmy v tabulce dělila jediná příčka, ale také devět bodů, což je velký rozdíl. Ovšem Ďáblové to v prvním střetnutí smazali a ukázali, že tahle série bude stát za to. Hostivař vlétla do zápasu hodně nabuzená, ale už v páté minutě přišla o zkušeného brankáře Šupíka, který si při jednom zákroku poranil rameno. Do branky tak musel Kucarov. Přerušení hru vyrovnalo, ale na branku se stejně čekalo až do druhé třetiny. Domácí nedokázali proměnit i ty nejvyloženější šance. Na začátku druhé třetiny byl vyloučen domácí Denis, ale Hostivař oslabení přečkala. Jenže hned po jeho návratu se k dorážce dostal Vrábel a poslal Pekelníky do vedení. Hostivař na jeho branku reagovala srovnáním stavu přesně na vteřinu za tři minuty. Radoval se Škrobák. Ovšem radost to pro domácí byla poslední. O osudu utkání rozhodla minuta hry na přelomu 24. a 25. minuty. Nejprve proměnil Vrábel ve vlastním oslabení svůj samostatný únik a hned po něm se z dorážky prosadil Jelínek. To domácí zlomilo. Ve třetí části hry už na zvrat nedosáhli. Při své snaze už jen inkasovali další branku po brejku dva na jednoho z hole Klepetka. Druhý zápas začal opatrněji než ten druhý a dlouho to vypadalo, že se fanoušci nedočkají branky ani v něm. Ovšem v závěru třetiny utekl po křídle domácí Brož, vypálil a Lain vyrazil míček jen před dobíhajícího Borkovce, který ho uklidil do branky. Vyrovnání přišlo na konci druhé třetiny. V ní byli opticky lepší Ďáblové a měli i více šancí. Prosadil se nakonec až Říha, který v obležení protihráčů překvapil gólmana střelou z ostrého úhlu. Ve třetí části hry už žádný gól nepadl. Prodloužení hrály oba celky dost zodpovědně a opatrně. Přesto byly na každé straně šance na branku. Neujala se ani jedna. Rozhodnout tedy musela samostatná střílení. Začínali domácí, ale Paličkův bekhendový blafák přečetl Žežílek, který naskočil do klece místo Laina až na střílení. Bureš při pokusu o zakončení podklouzl a ani nevystřelil, a tak po první sérii byl stav 0:0. Druhou sérii začínal domácí Denis a přesnou střelou mezi betony získal domácím vedení. Jako druhý z Ďáblů šel Jelínek, ale jeho pokus vyrazil domácí Kucarov. Třetí sérii začínal Borkovec kličkou pod padajícím gólmanem a poslal míček podruhé do sítě. Jiskru naděje pak vykřesal pro hosty Vrábel přesnou střelou do horního růžku. Domácí vedli po třech sériích 2:1 a s Ďábly to moc dobře nevypadalo, zvláště poté, co další domácí hráč Škrobák překonal Žežulíka podobně jako před ním Borkovec. Za Ďábly šel na další nájezd Strejček s vědomím, že musí dát, jinak si vítězství připíší domácí. Nedal a v táboře Hostivaře propukla velká radost.

Kam o víkendu?

Na odvety. Ty jsou na pořadu na hřištích hostujících celků. Ve třech sériích se může hrát jen v sobotu. Zápasy v Karlových Varech mají začátek ve 14 hodin v sobotu i v neděli. Pokud tedy domácí dokáží v sobotním střetnutí zvítězit. Odlišené časy utkání budou na jihu Čech. Suchdol hostí Nové Strašecí. Aby vlastním divákům nabídl dva zápasy, musí v sobotu od 17 hodin vyhrát. Pak by v neděli hrál od 14 hodin. I Třemošná prohrává 0:2 na zápasy a na její hřiště se přestěhuje série v sobotu v 16 hodin. Ve stejném čase by pak začínal i nedělní zápas. Jistotu dvou utkání budou mít fandové hokejbalu v Praze. Ďáblové budou hrát s Hostivaří na Palmovce v sobotu od 16 hodin a v neděli pak od 11 hodin.