1. liga

O víkendu startuje play-off. Poslední kolo definitivně rozhodlo

1. NHbL – západ: Je dobojováno. Základní část druhé nejvyšší hokejbalové soutěže v Čechách skončila a o víkendu odstartuje play-off. Všechny propočty jsou minulostí a teď už se noic nezmění. Poslední kolo soutěže ještě mohlo hýbat pořadím a také hýbalo.

Karlovy Vary totálně rozstřílely Most B a dostaly se do play-off z posledního místa. Suchdol nad Lužnicí zase porazil vedoucí Jindřichův Hradec a play-off si také pojistil. Nové Strašení udělalo majstrštyk v podobě vítězství nad Hostivaří. Díky tomu a shodě okolností skončilo po základní části na druhém místě. Dvojice pro play-off jsou následující: Olymp Jindřichův Hradec vyzve Karlovy Vary, Nové Strašecí - Suchdol nad Lužnicí, Kovo Praha Třemošnou a Hostivař v derby Ďábly Praha.

Třemošná – Plzeň-Litice 4:5 ss (2:2,0:1,2:1)

Celkem třikrát vedli hosté v Třemošné. Nakonec také vyhráli, ale dva body získali po dramatické koncovce v samostatných stříleních. První třetina byla přetahovaná. Plzeň se dostala do vedení v desáté minutě, Třemošná vyrovnala ve dvanácté. Hosté šli znovu do vedení o minutu později a ještě před pauzou domácí znovu srovnali. Jenže pak měli lepší pasáž hry hokejbalisté Litic a během druhé a na začátku třetí třetiny se dostali do dvoubrankového vedení na čtyři dva. To drželi hodně dlouho až do samého závěru. Ovšem domácí nejprve ve čtyřicáté minutě snížili v přesilové hře a tři minuty před koncem vyrovnal Procházka. Rozhodnout pak musela trestná střílení a to vítězné zaznamenal Marián Juráček.

TJ Kovo Praha – SK Ďáblové Praha 0:4 (0:1, 0:0, 0:3)

Další z duelů o druhou příčku v tabulce. Pokud by Kovo Praha vyhrálo, mělo by jí v kapse, ale všechno bylo jinak. Úvod zápasu domácím vyšel. Hned v první minutě Kovo zamklo Ďábly v jejich obranném pásmu a jejich brankář se měl co otáčet. Pak převzali taktovku Ďáblové a na konci čtvrté minuty se dostali do vedení. Jelínek přihrál Říhovi. Jeho střela do branky ještě neprošla, ale na brankovišti se nejlépe zorientoval Tomeček a z otočky překonal Čaneckého v domácí brance. Zbytek první třetiny nic moc pohledného nenabídl. Průběh druhé třetiny byl hodně podobný té první, Ďáblové měli mírnou převahu, ale střelba byla žalostná. Rozhodla tak až třetí část hry. Ďáblové ji začali dohrávanou přesilovou hrou a po necelé minutě se prosadil tvrdou střelou Jan Kočka. Domácí poté ožili, vytvořili si i šance, ale střelecky se jim nedařilo. Největší příležitost promarnil Košely, který po faulu Tichého dostal šanci v podobě trestného střílení, ale naložil s ní prachbídně, míček se mu připletl pod nohy a ani nevystřelil. V závěru zápasu si Ďáblové po dvou podařených kombinacích dali góly do prázdné brány a pojistili náskok.

Suchdol nad Lužnicí – Olymp Jindřichův Hradec 3:2 (1:0, 1.0, 1:2)

Trochu překvapivý výsledek na závěr základní části. Suchdol potřeboval k jistotě play-off bez ohledu na ostatní výsledky vyhrát a také vyhrál. Porazil v derby Jindřichův Hradec. Zvítězil 3:2, když byl po většinu zápasu lepším celkem. „První dvě třetiny jsme hráli výborně. Soupeře jsme skoro k ničemu nepustili, devět střel na naší branku bravurně pochytal mladý a nadějný brankář Milan Šlefr,“ hodnotil duel trenér Suchdola Stanislav Landa. Po dvou třetinách vedli jeho svěřenci 2:0. Ovšem ve třetí dokázal vedoucí celek tabulky zabrat. Snížil na jedna dva, ovšem Suchdolu dokázala vrátit dvoubrankové vedení dvojice Blafka a Kalát. „Pak jsme ale udělali chybu při naší přesilovce a Čapek snížil. To naštěstí bylo vše. Celé mužstvo zaslouží pochvalu za bojovný a taktický výkon. A musím pochválit našeho brankáře, který chytal velmi dobře. Také nesmím zapomenout na naše fantastické diváky,“ uvedl Stanislav Landa. V play-off na Suchdol čeká Nové Strašecí, které bude favoritem. Ovšem jednoho na konci základní části už Suchdol porazil. Svůj předsezónní cíl splnil. Zachránil soutěž a teď už může jen překvapit.

Nové Strašecí – Hostivař 2:1 (0:0, 0:1. 2:1)

Ještě před zápasem jsme si museli při skládání sestavy poradit s dost citelným oslabením. Chybělo hned sedm hráčů ze základní sestavy, kteří léčí různá zranění a chřipku, která náš tým přepadla. Ani zápas samotný pro nás nezačal dobře, hned v prvních minutách jsme museli ustát dvojnásobné oslabení. To se podařilo a byl to odrazový můstek ke kvalitnímu výkonu. Hrálo se v tempu, které bylo vysoké z obou stran. Oba týmy měly poměrně dost šancí, nicméně oba brankáři dominovali,“ komentoval zápas v Novém Strašecí trenér Hostivaře Karel Manert. Pro hosty to byl krutý zápas. Po celou jeho většinu vedli. Dostali se do vedení ve druhé třetině po brance Jocha a nadějný výsledek drželi až do samého závěru zápasu. Znali průběžný výsledek z Palmovky, kde v tu dobu hrálo Kovo s Ďábli 0:2 a jakýkoliv bodový zisk by pro ně byl dostačující. Ve 33. minutě domácí vyrovnali Malým, ale i remíza byla stále nadějná. Ovšem dva fauly po sobě v samém závěru týmu uškodily. První přesilovku domácích sice Hostivař přežila, ale z druhé uplynulo jen šestnáct vteřin a Strašecí vedlo. Vyrovnal Rys. Strašecí díky tomu postoupilo na druhou příčku. Hostivař klesla na čtvrtou. V play.off narazí na Ďábly Praha. Do čtvrtfinále jsem si přál Třemošnou nebo Suchdol, Ďábly zrovna moc ne. Ale pokud chceme uspět, musíme porazit i je," uvedl střelec jediné branky z posledního zápasu Ondřej Joch.Strašecí bude z druhého místa hostit Suchdol.

SK HBC Karlovy Vary – HBC Pento Most B 19:3 (4:1, 7:1, 8:1)

Skóre v tomto utkání hovoří za vše. Byl to přímý souboj o play-off, který však dopadl mnohem lépe pro hráče domácích Karlových Varů. Severočeši jezdili k posledním zápasům v nevelkém počtu hráčů a tradici nepřerušily ani na hřišti přímého konkurenta v boji o elitní osmičku. Hostující Petr Šmídl dokázal dát v zápase dva góly. Tím prvním jen snížil na 1:2 z pohledu hostů, ale byl to poslední moment, kdy byly hosté s domácími v kontaktu. Ti postupně proměňovali své šance a po zásluze vyhráli. „Hosté přijeli pouze s osmi hráči do pole a evidentně tak nepřijeli bojovat o play-off. Nám se prakticky po celé utkání dařilo proměňovat šance, a tak bylo otázkou pouze to, jak velkým rozdílem zápas skončí," popisoval varský Pavel Divíšek.

HBC ALPIQ Kladno B – Jungle Fever Kladno 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)

V kladenském derby už o moc nešlo a dopadlo podle papírových předpokladů. Jungle Fever v této sezoně vyhrával hodně málo a svou tradici nezlepšil ani na závěr základní části. Obsadil poslední příčku. Hráči rezervy extraligového ALPIQU se dostali do vedení ve druhé minutě, ale za několik málo vteřin soupeř vyrovnal. Ovšem v sedmé minutě poslal svůj tým znovu do vedení v přesilové hře Jan Opata a domácí pak svůj náskok navýšili o gól ve druhé a o dva v poslední třetině.