1. liga

Olymp potvrdil roli favorita. Pořadí na druhém, třetím a čtvrtém místě se znovu změnilo

I. NHbL – západ: Kolo před koncem základní části I. NHbL západ jsou jisté dvě věci. Vítězem základní části bude Olymp Jindřichův Hradec a první čtyřka soutěže už je známá. Všichni tak ví, kdo začne play-off doma. Zbytek je otevřený. V posledním kole je stále o co hrát.

O samotné play-off i o pořadí v první osmičce. Předposlední hrací víkend toho totiž moc nevyřešil. Spíše zamotal. Karlovy vary v Třemošné pohrdly šancí rozhodnout a o play-off budou hrát v přímém souboji Most B s Karlovými Vary. Zcela jisté ho ještě nemá ani Suchdol nad Lužnicí. A konečně pořadí se přelévá i na druhém až čtvrtém místě. Jak to všechno dopadne bude známo skutečně až po posledním kole.

Jungle Fever Kladno - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Lídr tabulky z Jindřichova Hradce přijel na hřiště posledního celku soutěže. Dlouho se domácí statečně bránili náporu favorita. I když si sami moc brankových příležitostí nevypracovali, přežili tři přesilovky Jindřichova Hradce a hned ta první byla dokonce dvojnásobná. Tu čtvrtou početní výhodu už dokázali hosté využít. Prosadil se Matějka. Další gól pak přidal Langkammer ještě ve stejné herní části a znovu využil přesilovou hru. Do třetice všeho dobrého si asi řekl asistent kapitána hostí Martin Čapek a i třetí gól Olympu padl z početní výhody. Jen jedna branka byla při standardním počtu hráčů na hřišti. Byla to ta čtvrtá, kterou znovu vsítil David Čapek. Kladenský víkend tak začal pro jindřichohradecké „povinnou“ tříbodovou výhrou. Když od úvodní vstřelené braky průběh zápasu kontrolovali.

HBC ALPIQ Kladno B - SK Suchdol nad Lužnicí 4:3ss (0:1, 3:2, 0:0)

Druhý jihočeský celek v soutěži Suchdol nad Lužnicí bojuje o play-off, ale z víkendu si přál víc, než nakonec dokázal vytěžit. Rezerva kladenského Alpiqu už na play-off dávno pomýšlet nemůže. V tabulce je třetí od konce a má šestnáct bodů a má tak pouze starosti, aby je nedohnaly Litice, které na ně ztrácí tři body. V prvním zápase na kladenském hřišti hosté rozehráli podle představ. Jihočeši po brankách Laurince a Kaláta vedli už dva nula a pak dokonce ještě 3:2. Vedení však neudrželi. Chleba se v zápase lámal právě za stavu 3:2 pro Suchdol. Možnost trestného střílení dostal hostující Kalát, ale nedal. Soupeř poté vyrovnal. „Ve třetí třetině nepadl žádný gól . Tak následovaly nájezdy a to je vždy loterie. Kladno dalo jeden gól a my žádný,“ konstatoval kouč Suchdola Stanislav Landa. Vítězné střílení proměnil Ungrman.

TJ Plzeň - Litice - SK HBC CSKA Karlovy Vary 2:5 (0:1, 1:4, 1:0)

Karlovy Vary bojují o účast v play-off. Předposlední Litice nemusely být až tak nepřekonatelnou překážkou, ale nakonec zápas nebyl tak lehký, jak může napovědět celkové skóre. Domácí do zápasu nastoupili hodně aktivně. V první třetině hosty dokonce přestříleli 7:4, ale svůj tlak se jim v gól přetavit nepodařilo a mohli litovat. Na trestné lavici seděl za hrubost karlovarský Frič a téměř na konci trestu dokázali jeho spoluhráči v oslabení skórovat. Šťastným střelcem byl Bruštík. Litice dokázaly vyrovnat stav zápasu v přesilové hře. Ve 20. minutě se trefil Juráček, ale pak přišla černá čtyřminutovka, když domácí inkasovali čtyři branky během čtyř minut. V závěrečné části už si Vary vedení hlídaly a inkasovaly jen jednou z hole Juroška. „Ve třetí třetině jsme si již výsledek pouze pohlídali. Dobře nám zachytal brankář Rojko a několikrát nám pomohla tyč,“ popisoval za Karlovarské Pavel Divíšek.

HBC ALPIQ Kladno B - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 1:7 (0:4, 0:2, 1:1)

Jihočeši zvládli druhý víkendový zápas na kladenském hřišti ještě lépe než ten první. S domácí rezervou extraligového Alpiqu na nic nečekali a v první třetině vedli už o čtyři branky. Skóre otevřel ve čtvrté minutě Langkammer a v sedmé už vedli hosté tři nula. Čtvrtý gól pak přidal ve čtrnácté minutě Čapek. Už po první pauze bylo jasné, že se zápas bude víceméně dohrávat. Ve druhé části ještě dokázali hráči Olympu své vedení navýšit o dva zásahy a třetí třetina skončila nerozhodně jedna jedna. Sedmou branku svého týmu přidal hned na jejím začátku Janák a čestný úspěch si připsal za domácí tým Volf. Byla to jedna z jedenácti střel, které šly na hostujícího brankáře Průšu. Jihočeši pálili na domácí branku čtyřicetkrát a i tenhle poměr svědčí o tom, co se na hřišti dělo.

Jungle Fever Kladno - SK Suchdol nad Lužnicí 1:2 ss (0:0, 1:0, 0:1)

Po sobotní prohře v prodloužení si chtěli hosté spravit na stejném hřišti chuť na úkor posledního Jungle Fever Kladno. Ovšem tak docela se jim to nepodařilo. „V tomto utkání jsme byli lepším mužstvem, ale ta naše žalostná produktivita,“ krčil rameny trenér Jihočechů Stanislav Landa. O rozložení sil na hřišti svědčí i poměr střel, který byl jednoznačně ve prospěch hostí 29:12. Domácí se dokázali z ojedinělé střely dostat do vedení a to se jim poměrně dlouho dařilo držet. Už se téměř radovali z vítězství, ale nakonec se Suchdol dočkal vyrovnání. Minutu před koncem tvrdou ranou skóroval Kalát. Podruhé během dvou zápasů si zkusili hosté nájezdy. Tentokrát štěstí stálo při nich a rozhodující pokus proměnil Laurinc, který dokázal vymíchat jinak výborného gólmana Fajta.

TJ Kovo Praha - HBC Hostivař 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)

Zápas o druhé místo. To byla motivace pro oba týmy v duelu Kovo Praha – Hostivař. Nakonec utkání lépe zvládli domácí, kteří svého soupeře doslova rozstříleli počtem míčků, které musel likvidovat brankář a nakonec i porazili o tři branky.Poměr střel 61:38 napovídá, že na hřišti Kova Praha se více útočilo než bránilo a diváci se mohli hokejbalem bavit. „Do zápasu jsme vstoupili s cílem neinkasovat do páté minuty gól jako v posledních zápasech. Tento úkol jsme splnili a dokonce překročili,“ píše se na webu Kova Praha. Ve druhé minutě šli hosté do čtyřech a Šimeček dokázal využít po třech zápasech Kova přesilovou hru. Z vedení se však domácí zase tak dlouho neradovali, protože hosté dokázali rychlé kombinační akci vyrovnat brankou Borkovce. Do té doby byli mírně aktivní domácí, pak se hra vyrovnalo a čekalo se na chybu a na to, kdo se dostane do vedení. Byli to hráči Kova a do druhé třetiny šli s jednobrankovým náskokem. Ten se jim povedlo dvěma slepenými brankami ve druhé části navýšit na tříbrankový, který se nakonec ukázal jako rozhodující. Hosté sice dokázali snížit ještě v prostřední části hry Paličkou, ale víc už nestihli. Ve třetí třetině měli možnost několika přesilovek. Dokonce hráli v dvojnásobné početní výhodě, ale paradoxně v přesilovce inkasovali sedm a půl minuty před koncem pátou branku a bylo rozhodnuto.

SK Ďáblové Praha - HBC Nové Strašecí 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Páté Ďábli z Prahy a čtvrté Nové Strašecí dělila v tabulce jediná příčka, ale rozdíl třinácti bodů. Ten se domácím podařilo v dramatickém utkání stáhnout na desetibodový. Napínavý a vyrovnaný duel měl jednoho hrdinu a to byl domácí brankář Václav Lain, který dokázal zlikvidovat všechny střelecké pokusy hostujících hráčů a připsal si velice zasloužené čisté konto. Hosté začali na Palmovce zostra a hned v první minutě se objevil zcela sám před Lainem Kuna, gólman ho skvěle vychytal a tím začal své galapředstavení. Po této šanci se hra na dlouhou dobu přestěhovala před brankáře hostí Barátha, ale i ten si vedl výborně a všechny střelecké pokusy domácích zlikvidoval. Na obou stranách byla k vidění řada šancí. Góly přišly až ve druhé třetině. Na konci její třetí minuty se domácí dočkali, když po kombinační akci trefil prostor u tyče Kočka. Veseleji bylo na domácí straně ještě o sedm minut později, když dokázal Tichý využít zakrytý výhled hostujícího brankáře a střelou od modré ho překonal. Jít do třetí třetiny s vedením dva nula bylo pro domácí velmi nadějné. Hosté se stavem nechtěli smířit a tlačili se do řady šancí. V cestě jim stál Lain. „Nutno sportovně uznat, že v mnoha šancích hostí měl i velkou dávku štěstí,“ přiznali na svém webu Ďáblové. Hráči Strašecí nedokázali využít ani jednu z několika nabízených přesilovek a v samém závěru při power-play inkasovali potřetí. „Kluci to, na rozdíl od minulého zápasu s Hostivaří, kdy jsem byl spokojen až s výkonem ve třetí třetině, odmakali všichni. Nové Strašecí má možná kvalitnější a vyrovnanější kádr, my jsme tento rozdíl vymazali bojovností a důrazem. Teď jsme v play-off. Neřešíme, ze kterého místa postoupíme a s kým budeme hrát, soupeře si nevybíráme. Chceme soutěž vyhrát,“ uvedl domácí kouč Martin Jelínek. Hostující trenér Moravec byl s výkone svého týmu hrubě nespokojený. „Hráči neplnili, co měli. Před play off bychom se nad sebou měli trochu zamyslet, takhle dál fungovat nemůžem. Nelíbilo se mi to prakticky už od rozcvičky," uvedl..

TJ Plzeň - Litice - HBC Pento Most B 6:1 (1:1, 1:0, 4:0)

Most B se pohybuje na hranici play-off. K poslednímu zápasu do Třemošné odjel v osmi hráčích do pole. K zájezdu do Litic se ještě překonal. K utkání cestovalo jen sedm hráčů do pole a brankář. Zopakovat senzační vítězství 4:0 se však Mostu nepodařilo. Tentokrát odjel s prázdnou a šestibrankovým přídělem. Skóre nabíhalo v přímé úměře s tím, jak Mostu docházely fyzické síly. Domácí se dokázali dostat ve dvanácté minutě do vedení jedna nula. Ovšem hosté srovnali hned za půl minuty. Gól Pohla byl nakonec jediným pokusem, který za svá záda domácí gólman pustil. Ve druhé třetině dal rozdílovou branku Ondřej Krpal v přesilové hře a v poslední části už domácí plynule navýšili skóre až na konečný 6:1.

TJ Tatran Třemošná - SK HBC CSKA Karlovy Vary 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

„Doplatili jsme na špatnou produktivitu, protože vyložených šancí jsme měli mnohem více než Třemošná, ale výborně chytající Jásek nám dovolil pouze jednu branku. Oproti utkání s Liticemi jsme to byli my, kdo trefoval brankovou konstrukci. O postup do play off se tak musíme poprat v závěrečném kole,“ smutně konstatoval karlovarský Pavel Divíšek. Hráči Karlových Varů balancují na hraně play-off. Po sobotním utkání v Liticích se zdálo, že by ho mohli urvat. Ovšem zápas v Třemošné rozhodl jinak. Hosté byli střelecky aktivnější, měli k dispozici i více přesilových her. Ovšem branku dal jen Pavel Divíšek ve 29. minutě. To dokázal využít přesilovou hru a vyrovnával na jedna jedna. Domácí se totiž dostali do vedení hned ve druhé minutě po brance Holého. Rozhodla nakonec poslední třetina. Domácí v ní dokázali vstřelit tři branky. Dvě z nich dal Holý a završil svůj hattrick. Poslední úder do karlovarského zmaru dal v přesilové hře Toman.

Co nabídne poslední kolo?

Především několik přímých soubojů o konečné umístění v tabulce. O play-off se bude na západě Čech. K zápasu s místními Karlovými Vary přijedou hráči rezervy Mostu. Ten je v současné době na deváté pozici a vítěz bude mít jistotu vyřazovacích bojů. Za jistých okolností mohou do play-off postoupit oba. To by musel Most vyhrát na trestná střílení a zároveň Suchdol prohrát s Olympem Jindřichův Hradec.O druhou příčku bude hrát Kovo Praha v pražském derby s Ďábli a ve vzájemném souboji Nové Strašecí s Hostivaří. Šanci na druhé místo mají všichni. Ve vzdáleném souboji o pátou pozici si to zase rozdají Ďáblové s Třemešnou. Kdo sebere z víkendu víc bodů, bude pátý. Už o nic nepůjde v kladenském derby mezi Jungle Fever a rezervou Alpiqu. Všechny zápasy začnou v sobotu ve stejný čas ve 14 hodin