1. liga

Změna v horních patrech tabulky

1.NHbL západ - Jen tři zápasy měla o víkendu na programu západní skupina Národní hokejbalové ligy mužů. Jednalo se o předehrávky dvou kol soutěže, která budou na programu na konci března. Zajímavostí je, že ve všech utkáních dokázali domácí brankáři udržet čistá konta.

Přitom nejvíc práce měl Karel Šnobl z Nového Strašecí. Jeho tým totiž vyhrál jen jedna nula nad Kovem Praha a on musel pochytat jedenatřicet střel. Vyhraná předehrávka v tuhle chvíli poslala do play-off Most B, ale Karlovy Vary mají o zápas méně a ztrácejí jen dva body.

SK Ďáblové Praha - HBC Hostivař 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

V derby dvou pražských celků byli favoritem utkání hráči třetí Hostivaře. A zápas splnil bezezbytku to, co od něho očekávali. „Byl to první zápas, kdy jsme se sešli v téměř kompletním složení. Vypadli nám pouze obránce Volský a útočník Koryta. Ďáblové stejně jako mi chtěli produkovat rychlý hokejbal s napadáním soupeře již v jeho obranném pásmu. A to se oběma týmům dařilo,“ uvedl trenér Hostivaře Václav Manert. Od prvních minut se hrálo ve vysokém tempu. V první třetině měli Ďáblové i přes optickou převahu Hostivaře více gólových šancí. Nicméně vynikající Šupík v brance všechny pokryl. Druhá část hry rozhodla. Hosté byly aktivnější domácích a dokázali vstřelit dvě branky. Ve 25. minutě se trefil Langthaler a o minutu později proměnil přesilovou hru obránce Kalabis. „Do třetí třetiny jsme šli s tím, že zkusíme zahustit střední pásmo a pokusíme se Ďáblům komplikovat přechod do naší třetiny. To se nám nedařilo, dělali jsme poměrně dost chyb směrem dozadu. I proto měli Ďáblové v této části více ze hry, nicméně našeho brankáře nedokázali překonat,“ popisoval trenér vítězů.

TJ Kovo Praha - HBC Nové Strašecí 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Jeden nepovedený zápas poslal hráče Kovo Praha ze druhého místa tabulky na čtvrtou pozici. Doma hostili Pražané Nové Strašecí a po boji nakonec odešli poražení nejtěsnějším možným rozdílem. „V utkání bylo vidět, že se střetly dva týmy z horních pater. Hrál se rychlý pohledný hokejbal, kde kralovali oba brankáři. I přes několik šancí na obou stranách se do sítě domácích dostala pouze jedna střela od strašeckého Tótha a ta nám zajistila tři cenné body. Pochvalu zaslouží celý tým za výkon a dodržování taktických pokynů,“ zhodnotil zápas kouč Nového Strašecí Josef Moravec. Kdo přišel k zápasu na Palmovku později, mohl litovat. Už ve druhé minutě vyběhl zpoza branky hostující Tóth a zasunul míček za brankáře Tomáše. Ačkoliv se mohli diváci těšit na brankovou přestřelku, opak byl pravdou. Hosté posílení vstřelenou brankou byli v úvodu zápasu mírně aktivnější, ale postupem času se do šancí dokázali dostat i domácí hráči Kova. Novostrašecké brzdila častá vyloučení, ale v početních výhodách domácí vyrovnat nedokázali. Jednu z největších šancí měl Košely, který byl sám před brankou, ale Šnobl byl na místě. Velkou šanci na zvýšení náskoku měli hosté v polovině zápasu. Wittmayer utekl, byl faulovaný, ale nařízené trestné střílení sám postižený nevyužil. Domácí sice dokázali soupeře přestřílet, ale příliš vyložených šancí neměli. Vše podpořil skvělým výkonem Šnobl. V závěru, kdy hosté očekávali největší nápor, se domácí nechali vyloučit a přišli o možnost zkusit odvolat brankáře.

TJ Tatran Třemošná - HBC Pento Most B 0:4 (0:1, 0:0, 0:3)

Hráči Mostu B, který byl na deváté pozici bod od play-off, přijeli na hřiště šesté Třemošné jen v osmi hráčích do pole a s brankářem. A domů odjížděli spokojenější, protože domácí tým porazili 4:0. Do vedení se dostali v desáté minutě první třetiny, kdy dokázal přesilovou hru proměnit kapitán celku Jiří Voženílek. Sám se stal největší postavou zápasu, protože dokázal vstřelit hattrick. Ve druhé třetině nedali domácí jednu z mála tutovek, které měli a netrefili prázdnou branku. To byl zřejmě rozhodující moment zápasu. Ve třetí části se dokázal totiž znovu dvakrát prosadit hostující kapitán tentokrát při standardním počtu hráčů na hřišti. Za hosty nastoupil z A-týmu brankář Brém a připsal si čisté konto. Jeho protějšek v brance Třemošné už neinkasoval. Poslední gól dostal od Jaroslava Faltýna do prázdné branky. Most se díky tomu výrazně přiblížil možnosti hrát play-off. Záležet však bude ještě na dohrávkách tohoto kola.

Co nabídne další víkend?

Liga jde do finále. A před sebou má už jen dvě kompletní kola. To třetí, které si polovina týmů předehrála bude dohráno v sobotu. V Kladně budou dva zápasy, kam přijedou jihočeské týmy. Jungle Fever bude hostit vedoucí Jindřichův Hradec a rezerva extraligového Alpiqu přivítá Suchdol nad Lužnicí. Tyhle dva zápasy pak ještě doplní západočeské derby Plzeň – Karlovy Vary. Druhý den s v Kladně oba domácí týmy soupeře vymění. Do Plzně přijede Most B a do Třemešné zamíří Karlovy Vary. V Praze se budou hrát dva zápasy. Derby mezi Kovem a Hostivaří a v dalším utkání budou Ďáblové hostit Nové Strašecí, které naposledy překvapilo výhrou nad Kovem.